Pomimo tego, że domowe lody są możliwe do przygotowania bez użycia różnorodnych sprzętów, na rynku dostępne są urządzenia znacznie ułatwiające ten proces, czyli maszynki do lodów. Dzięki nim możliwe jest stworzenie pysznych deserów z naturalnych składników, co czyni je zdrowszymi od tych sprzedawanych w sklepach czy też lodziarniach. Co więcej, sprzęty tego typu są w stanie przygotować nie tylko lody, ale również sorbety, koktajle oraz mrożone jogurty.
W produkcji wszystkich tych deserów, niezwykle istotnym elementem jest ich mieszanie, które skutecznie rozbija tworzące się kryształki lodu. Maszynka do lodów znacznie ułatwia to zadanie, ponieważ jest ona wyposażona w specjalną misę mrożącą, mieszadła oraz elementy niezbędne do prawidłowego wykonania swojego zadania.
Zobacz: Niecodzienne sprzęty kuchenne – co warto kupić?
Spis treści
Maszynka do lodów – rodzaje
Zasadniczo rzecz biorąc, wśród maszynek do robienia lodów możemy dokonać podziału w dwóch kategoriach. Pierwszą z nich jest proces mieszania, w którym wyróżniamy:
- Ręczny – tego typu sprzęty wyposażone są w pojemnik chłodzący oraz mieszadło, ale nie wymagają podłączenia do zasilania. Przy górnej pokrywie znajduje się specjalny uchwyt, wprawiający wewnętrzne mieszadło w ruch. Maszynki ręczne wymagają stosunkowo dużego wkładu i wysiłku użytkownika, ale są one znacznie tańsze niż modele elektryczne.
- Automatyczny/elektryczny – są to urządzenia, które praktycznie całą pracę wykonują za użytkownika. Wystarczy bowiem umieścić schłodzone składniki w misie mrożącej, a następnie włączyć sprzęt i cierpliwie czekać, aż zakończy on swoją pracę. Wszystkie produkty zostaną precyzyjnie wymieszane do momentu otrzymania optymalnej konsystencji.
Drugą kategorią podziału jest system chłodzenia wykorzystywany przez dane urządzenie. Wyróżnia się:
- Maszynki chłodzone płynem – ich działanie polega na tym, że w podwójnych ściankach misy znajduje się specjalny płyn lub żel, który przed rozpoczęciem pracy należy zmrozić. Jest to więc opcja zdecydowanie bardziej czasochłonna i wymagająca wcześniejszego przygotowania.
- Maszynki z kompresorem – tego typu urządzenia działają na zasadzie zbliżonej do lodówki. Misa wyposażona jest we własny system chłodzenia, przez co nie ma konieczności wcześniejszego jej przygotowywania. Będzie to sprzęt znacznie wydajniejszy, ale również większy i droższy.
Najważniejsze parametry maszynek do lodów
Maszynka do lodów Camry CR4481
Decydując się na zakup wybranego urządzenia, koniecznym jest zwrócenie uwagi na kilka kluczowych kwestii, mających bezpośredni wpływ na jego działanie. Należą do nich:
Moc
Jest to parametr, który będzie świadczył o wydajności maszynki. Zasada jest w tym przypadku dość nieskomplikowana, ponieważ im większa moc, tym szybciej i lepiej wyrabiane są desery. Na rynku dostępne są urządzenia o niezwykle dużej rozbieżności mocy. Zaczyna się ona bowiem od 5 W, a kończy na ponad 100 W. Należy jednak pamiętać o tym, że gdy parametr ten będzie zbyt mały, sprzęt może mieć skłonności do szybkiego przegrzewania się, a także niedokładnego mieszania masy.
Pojemność misy
Kwestia ta może okazać się niezwykle istotna w przypadku urządzeń, które nie posiadają własnego kompresora, a wymagają umieszczenia w zamrażalniku przed przystąpieniem do pracy. Wówczas należy zadać sobie pytanie, czy dana misa zmieści się w wybranej szufladzie. Powszechnie panujące przekonanie dotyczące tego, że im większy zbiornik, tym lepiej, może okazać się bardzo mylące. Co prawda takie rozwiązanie umożliwia jednorazowe przygotowanie większej ilości wybranego deseru, jednak niesie ono za sobą pewne komplikacje. Większa misa to także większy zakres ruchów mieszadeł, a co za tym idzie – proces ten może ulec znacznemu wydłużeniu, co z kolei niesie za sobą zwiększone zużycie energii elektrycznej.
Na rynku dostępne są urządzenia o różnych pojemnościach, których zakres wynosi przeważnie od 0,7 l do nawet 1,2 l. Niestety – przepis na optymalnie dobraną wielkość nie istnieje, ponieważ jest to kwestia ściśle związana z wymaganiami oraz oczekiwaniami użytkownika.
Mieszadło
Maszynka do lodów Esperanza EKI001
Jest to jeden z najważniejszych elementów każdej lodziarki. Szczególną uwagę należy więc poświęcić wielkości otworów, znajdujących się w skrzydłach mieszadła. W zależności od tego, czy do deserów będą dodawane różnego rodzaju orzechy, owoce, czy też czekolady – otwory powinny być minimalnie większe od tych składników. Dzięki temu masa będzie dokładnie wymieszana, a wszelkie składniki równomiernie rozłożone. Jeśli jednak maszynka ma służyć jedynie do przygotowywania klasycznych lodów, jogurtów lub sorbetów, wielkość otworów nie będzie miała większego znaczenia.
Co ważne, mieszadło powinno być sztywne i wykonane z odpowiednich do tego materiałów. Jest to niezwykle istotne, ponieważ w momencie, gdy element ten będzie nietrwały i skłonny do wyginania się, produkt końcowy okaże się niejednolity.
Wielkość urządzenia
Należy zaznaczyć, że modele elektryczne przeważnie występują w stosunkowo dużych rozmiarach. Kwestia ta nie będzie tyczyć się więc sprzętów manualnych, które z zasady nie powinny zajmować zbyt dużo miejsca. O ile w trakcie trwania lata i ciepłych miesięcy, maszynka do lodów jest użytkowana znacznie częściej, tak w ciągu zimy może okazać się zbieraczem kurzu, zawadzającym na kuchennym blacie. W związku z tym jej rozmiar w dużej mierze będzie przyczyniał się do ułatwienia przechowywania. Przed zakupem należy więc zastanowić się, czy urządzenie o konkretnych wymiarach nie będzie zbyt duże, szczególnie przy małych kuchniach.
Otwór do wlewania składników
Wszelkie wybrane składniki oraz dodatki należy umieszczać w maszynce po jej uruchomieniu. W związku z tym otwór do ich wlewania jest elementem, który także ma znaczenie. Gdy będzie on zbyt mały, wlewanie masy może stać się kłopotliwe i narobić sporo zamieszania. Z drugiej strony – otwór nie może być również zbyt duży, ponieważ wpłynie on na wydłużenie czasu chłodzenia misy. Niektóre urządzenia dostępne na rynku posiadają w swoim zestawie specjalne lejki, mające na celu ułatwienie wykonywania tej czynności.
Maszynka do lodów – czy warto?
Decyzja o zakupie maszynki do lodów nie należy do najłatwiejszych. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że koszt dobrej jakości urządzenia często przekracza 300 zł. Dlatego też przedstawiamy szereg plusów, ale również minusów, które niesie za sobą posiadanie sprzętu tego typu.
Zalety | Wady |
Możliwość przygotowania deserów z naturalnych składników o pewnym pochodzeniu, a także wersji wegańskich, bez dodatku cukru, na mleku roślinnym oraz bez laktozy | Konieczność wygospodarowania stosunkowo dużej przestrzeni na przechowywanie oraz umieszczenie maszynki |
Samodzielny wybór smaków i pełna dowolność w ich tworzeniu | Czasochłonność procesu w przypadku maszynek manualnych oraz chłodzonych płynem |
Sprawne przygotowanie i krótki czas oczekiwania | |
Gotowe desery mają doskonałą konsystencję i nie zawierają kryształków lodu, tworzących się w produkcji bez użycia maszynki | |
Duża pojemność misy pozwala stworzyć większą ilość porcji za jednym razem |