Lubicie domowe soki? Podpowiadamy co będzie lepszym wyborem – sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa!
Soki owocowe i warzywne są nie tylko bardzo smaczne. Stanowią również uzupełnienie naszej diety i dostarczają nam dobroczynnych składników odżywczych, w szczególności witamin. Problem w tym, że ich kupno bywa czasami skomplikowane – proces pasteryzacji może niszczyć część właściwości prozdrowotnych. Musimy stawiać więc na soki świeże, a te ciężko kupić w sklepie ze względu na bardzo niski czas trwałości. Najczęściej są to tzw. soki jednodniowe.
Najlepszym sposobem jest zatem robienie soków samodzielnie. Zalet jest tak naprawdę mnóstwo. Po pierwsze – sami decydujemy o składnikach oraz kompozycjach smakowych. Pijemy więc to na co dokładnie mamy ochotę oraz mamy pewność co do wykorzystanych składników. Po drugie, owoce i warzywa możemy przechowywać dłużej niż gotowe soki. Jeśli nabierzemy więc ochoty na szklankę, możemy ją wycisnąć i od razu wypić.
Jaka jest wada takiego rozwiązania. Cóż, tylko jedna – musimy kupić sprzęt pozwalający nam na wyciskanie soku. Co jednak będzie lepszym wyborem – sokowirówka czy może wyciskarka wolnoobrotowa?
Spis treści
Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa – podstawowe różnice
Wyciskarki wolnoobrotowe działają poprzez mielenie i miażdżenie składników przy niskiej prędkości obrotowej. Owoce i warzywa są delikatnie przetwarzane, co pomaga zachować większość wartości odżywczych, enzymów i smaku. Z uwagi na niskie temperatury podczas ekstrakcji soku, minimalizuje się także utlenianie, co pozwala na dłuższe przechowywanie soków.
Z drugiej strony, sokowirówki wykorzystują ostrze wirujące w wysokiej prędkości, aby rozdrobnić składniki i oddzielić sok od miąższu. Są szybkie i skuteczne w przygotowywaniu soków, co jest korzystne dla osób o mało czasu. Niestety, ze względu na wysoką prędkość obrotową i generowane ciepło, istnieje większe ryzyko utleniania się i utraty wartości odżywczych.
Sokowirówka – wady i zalety
Znacie już podstawowe różnice. Przejdźmy więc do tego, dlaczego faktycznie warto wybrać sokowirówkę. Jedną z głównych ich zalet jest po prostu szybkość. Przygotowanie świeżego soku za pomocą sokowirówki jest zazwyczaj znacznie szybsze niż w wyciskarce wolnoobrotowej czy oczywiście tradycyjne wyciskanie ręczne. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu porankami.
Kolejno, sokowirówka jest zwyczajnie tańsza. Oczywiście, wszystko zależy od konkretnego produktu, ale za wyciskarkę wolnoobrotową w takiej samej klasie zapłacimy znacznie więcej niż za sokowirówkę. Dodatkowo, sokowirówka jest prostsza w czyszczeniu i konserwacji. To po prostu mniej złożone urządzenie.
Jedną z głównych wad sokowirówek jest z kolei utrata wartości odżywczych podczas procesu wyciskania czy raczej odwirowywania soku. Wysoka prędkość obrotowa wirujących ostrzy powoduje generowanie ciepła, co prowadzi do utleniania się składników i degradacji ważnych witamin, minerałów oraz enzymów. W porównaniu do innych metod ekstrakcji soku, jak właśnie wyciskarki wolnoobrotowe, sokowirówki mogą nieco obniżyć wartość odżywczą w przygotowywanym napoju. Nie wpłyną jednak zbyt mocno na sam smak.
Równie bolesny jest fakt, że sokowirówki generują większą ilość odpadów w postaci miąższu niż inne metody wyciskania soku. Z tego powodu potrzeba kupić znacznie więcej składników do uzyskania tej samej ilości soku. A to już niepotrzebne koszty. No i przy okazji marnowanie żywności. Sokowirówka w porównaniu z wyciskarką gorzej radzi sobie także z wyciskaniem soku z liści i ziół. Jeśli lubicie dorzucić pietruszkę, jarmuż czy bazylię to będzie to fatalny wybór.
Sprawdź: Ranking najlepszych sokowirówek 2023 [TOP 15]
Wyciskarka wolnoobrotowa – wady i zalety
Zajrzyjmy zatem na drugą stronę barykady. Jedną z największych zalet wyciskarek wolnoobrotowych jest to, że działają one przy niskich prędkościach obrotowych (jak sama nazwa zresztą wskazuje), co minimalizuje generowanie ciepła. To kluczowe, ponieważ niska temperatura pozwala zachować pełnię wartości odżywczych, enzymów i innych składników odżywczych zawartych w owocach i warzywach. Dzięki temu napoje przygotowane za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Nie bez powodu na sokach dobrej jakości widać napis „Tłoczony na zimno”, prawda?
Wyciskarki wolnoobrotowe charakteryzują się również wysoką wydajnością wyciskania soku. Są w stanie wycisnąć znacznie więcej soku z tych samych ilości owoców i warzyw w porównaniu do tradycyjnych sokowirówek. Kompensuje to poniekąd ich główną wadę, czyli cenę. Co prawda zapłacimy więcej, ale koszt przygotowania soku będzie nieco mniejszy. Uczciwie dodamy – raczej się to nigdy nie skompensuje, ale jeśli pijemy dużo soków to różnice będą odczuwalne dla portfela.
Kolejna wada to prędkość. Samo powolne wyciskanie soku jest jeszcze do przeżycia, nikogo nie zbawi 5 minut więcej. Problem w tym, że owoce i warzywa musimy wcześniej preparować i pociąć na drobne kawałki. A to już zabiera naprawdę dużo czasu. Dodatkowo, czyszczenie również zabiera sporo czasu. Trzeba jednak przyznać, że w modelach z wyższej półki cenowej nie jest to już aż tak duży problem.
No to co – wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka?
Znacie już podstawowe różnice, wady oraz zalety obu rozwiązań. Co warto zatem wybrać? Oczywiście, wszystko zależy od waszych indywidualnych preferencji. Mimo wszystko, wydaje się, że wyciskarka wolnoobrotowa jest produktem po prostu lepszym. Jeśli zależy wam na szybkim, ale niezbyt wartościowym soku to lepiej jest go po prostu kupić w sklepie. To rozwiązanie szybsze i tańsze niż sokowirówka.
Zobacz też:
Ranking wyciskarek wolnoobrotowych 2023 [TOP 25 najlepszych modeli]
Dobry shaker do drinków – jaki wybrać? [TOP 5]