Kiełki, będące podstawą kuchni chińskiej od tysięcy lat, cieszą się coraz większą popularnością także u nas, na Zachodzie. To nic innego, jak bardzo młode rośliny, które spożywa się już kilka dni po wykiełkowaniu. Nauka dostarcza coraz więcej dowodów na korzyści zdrowotne, jakie niesie za sobą ich spożywanie.
Dlatego w dzisiejszym materiale podpowiemy jaką kiełkownicę domową warto wybrać i jak jej używać. Mamy nadzieję, że nasz ranking kiełkownic zainspiruje Cię do samodzielnego uprawiania ulubionych roślin.
Czytaj również: Sprawdzony domowy przepis na kiszenie ogórków
Spis treści
- 1 Dlaczego warto jeść kiełki?
- 2 Kiełkownica – która najlepsza?
- 3 Najlepsze kiełkownice – ranking 2024 [TOP 10]
- 3.1 Terra Geo Bavicchi – kiełkownica gliniana
- 3.2 Semini – kiełkownica szklana
- 3.3 Geo Bavicchi
- 3.4 Semini – kiełkownica słoikowa
- 3.5 Bivita Gefu
- 3.6 Kiełkownica Plantico
- 3.7 Browin Niezłe Ziółko
- 3.8 Kiełkownica wielopoziomowa BioNatura
- 3.9 Kiełkownica Kiepenkerl
- 3.10 Freshlife Tribest – kiełkownica automatyczna
- 4 Kiełkownica – jak używać?
- 5 Najlepsze kiełki do zasadzenia w kiełkownicy
Dlaczego warto jeść kiełki?
Te warzywa w mikroskali, mimo swoich miniaturowych rozmiarów, mają więcej wartości odżywczych niż rośliny pełnowymiarowe – potwierdza Emily Ho, z Oregon State University w Corvallis. Uwalniają więcej korzystnych związków – potrafią zawierać więcej witaminy C, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy.
Jak twierdzi Ho – jedna szklanka kiełków brokułów może mieć tyle samo wartości odżywczych co 50 szklanek brokułów.
Kiełki a zdrowie jelit
Kiełki mogą też wspierać zdrowie jelit, poprawiając trawienie węglowodanów i białek. Podczas kiełkowania uwalniane są bowiem enzymy do wstępnego trawienia skrobi, co może ograniczać wzdęcia i gazy w przypadku osób, mających problemy z trawieniem.
Ponadto, kiełki uwalniają enzymy rozkładające fityniany. Ludzie co do zasady nie mają możliwości ich rozkładania, więc składniki, które zawierają fityniany (np. soja, fasola, soczewica, ryż, otręby) utrudniają nam wchłanianie takich minerałów jak cynk, żelazo czy magnez. Dzięki kiełkom możemy zyskać lepszą przyswajalność minerałów.
Sprawdź również: Jaka lampa do doświetlania roślin będzie najlepsza? Ranking 2023
Kiełkownica – która najlepsza?
Na rynku znajdziesz wiele rodzajów kiełkownic, ale odpowiedź na pytanie która jest najlepsza jest, naszym zdaniem dość prosta. Skoro naszym celem jest korzystanie z maksimum zdrowotnych właściwości kiełków, warto zdecydować się na model, który jest stworzony z naturalnych, bezpiecznych materiałów.
Kiełkownica gliniana
Glina to jeden z lepszych materiałów, jaki można wybrać do stworzenia kiełkownicy ponieważ jest to materiał naturalny, bezpieczny, nie wchodzi w reakcje i jest w pełni biodegradowalny. Kiełkownica gliniana ma ścianki, które oddychają, a zarazem zapewniają dobrą izolację cieplną.
Kiełkownice szklane
Kiełkownice szklane to również dobry wybór, pod warunkiem, że sitko jest wykonane ze stali nierdzewnej, a nie aluminium. Szklana kiełkownica miseczkowa zapewni roślinom odpowiednią ilość światła i powietrza. Dodatkowo jest łatwa do umycia, dzięki czemu łatwiej wyhodujemy w niej rośliny, które wydzielają kleiste substancje (jak rzeżucha, rukola czy gorczyca).
Kiełkownice słoikowe
Do kiełkownic szklanych należą też kiełkownice słoikowe. Z uwagi na niską cyrkulację powietrza, te naczynia są najbardziej podatne na rozwój pleśni, dlatego wymagają przepłukiwania nasion (wylewania wody przez sitko i wlewania świeżej) co najmniej 3 razy dziennie.
Mimo to, szklany słój jest lepszą opcją niż plastik – nawet, jeśli rozwinie się pleśń, łatwo ją wyparzyć. Dzięki temu mamy pewność, że nic nie pozostanie w zakamarkach plastikowej powierzchni.
Czytaj także: Inteligentna doniczka na zioła i do kwiatów – Ranking 2023
Najlepsze kiełkownice – ranking 2024 [TOP 10]
Terra Geo Bavicchi – kiełkownica gliniana
Stworzona z toskańskiej gliny Terra Geo Bavicchi to jedna z najlepszych kiełkownic, jakie warto kupić. 4 poziomy umożliwiają zasadzenie dużych ilości różnorodnego rodzaju kiełków za jednym razem.
Terra Geo Bavicchi posiada dodatkowo funkcję dzień / noc, dzięki której można regulować ilość światła dostarczanego roślinom. Jako kiełkownica gliniana, zapewnia dobrą wentylację i minimalizuje ryzyko pleśnienia.
Wybierając tą kiełkownicę, warto od razu kupić u tego producenta kiełki. Jego prawie 100-letnie doświadczenie niesie ze sobą dbałość o jakość – zarówno w kwestii samych surowców (są organiczne i certyfikowane), jak i opakowań (nadających się do kontaktu z żywnością).
Semini – kiełkownica szklana
Semini, podobnie jak inne kiełkownice szklane, nie wymaga używania waty ani celulozy, dzięki czemu hodowla roślin może być w pełni ekologiczna, a my możemy korzystać także z właściwości zdrowotnych korzeni.
To jedna z najlepszych kiełkownic, ponieważ jest bardzo łatwa w użytkowaniu, a także myciu – wszystkie elementy, zarówno misę, jak i sitko ze stali nierdzewnej, można włożyć do zmywarki.
Geo Bavicchi
Geo Bavicchi to z kolei jedna z najwygodniejszych kiełkownic słoikowych. Nie zmusza nas do kombinacji jak ustawić słoik, by miał odpowiednią wentylację oraz nawodnienie. Zestaw zawiera słoik z wieczkiem ze stali nierdzewnej, a także ceramiczną podstawę, która umożliwia wygodne ustawienie słoika.
Semini – kiełkownica słoikowa
To jedno z najchętniej wybieranych naczyń do uprawy kiełków i – dla wielu – jedna z najlepszych kiełkownic. Ma kompaktowe rozmiary, dzięki czemu nie zabiera zbyt dużo miejsca w kuchni. Pomijając fakt, że wymaga częstej wymiany wody, jest dość wygodna i intuicyjna w użytkowaniu.
W kiełkownicy słoikowej kiełki można wyhodować już w 5 dni i – podobnie jak w przypadku wersji miskowej – możemy je spożywać wraz z korzeniami. Jedyną wadą tego konkretnego naczynia jest fakt, że producent nie precyzuje z jakiego metalu jest wykonane sitko.
Bivita Gefu
Bivita Gefu to alternatywa dla klasycznych kiełkownic słoikowych. Ta miniaturowa szklarnia do kiełków ma zintegrowany system wentylacyjny. Jego zaletą jest fakt, że służy zarówno za zbiornik na wodę, jak i wentylacja. Wadą natomiast jest tworzywo, z którego jest wytworzony, a mianowicie plastik.
Z takim naczyniem domowe kiełki w słoiku są mniej podatne na pleśnienie. Szklana kopuła zapewnia im także odpowiednią ilość światła. Można się spodziewać, że rośliny będą gotowe do spożycia po tygodniu.
Kiełkownica Plantico
Z uwagi na małą ilość kiełkownic dostępnych na rynku, w naszym rankingu kiełkownic postanowiliśmy umieścić także modele, które są wykonane z tworzyw sztucznych. Te rozwiązania cechuje wyższa podatność na pleśnienie i warto mieć to na uwadze decydując się na taki produkt.
Jednocześnie jest to całkiem fajna opcja na rozpoczęcie przygody z sadzeniem kiełków. Plastikowe kiełkownice są bowiem często bardzo tanie, a oferują znacznie większą pojemność niż kiełkownice słoikowe.
Zaletą kiełkownicy Plantico jest zdecydowanie fakt, że do uprawy nasion nie potrzeba mało ekologicznej waty czy też jej zamienników. Wszystko, co potrzebne do wyhodowania ulubionych kiełków, jest już w zestawie. Trzy segmenty oferują możliwość zasadzenia kilku rodzajów nasion.
Browin Niezłe Ziółko
Równie dobrym rozwiązaniem jest kiełkownica wielopoziomowa Browin Niezłe Ziółko. Z jej pomocą możesz wyhodować na raz trzy rodzaje kiełków już w 5 dni. Przezroczyste tworzywo sztuczne zapewnia dostęp światła, a dzięki pokrywce można regulować ilość powietrza.
Każda tacka jest wyposażona w specjalne wypustki, które umożliwiają odpływ nadmiaru wody. Producent zapewnia, że wykorzystane do produkcji tworzywo jest bezpieczne do stosowania z żywnością, a co więcej – nadaje się do mycia w zmywarce.
W zestawie z kiełkownicą otrzymujesz 3 opakowania nasion do kiełków rzodkiewki.
Kiełkownica wielopoziomowa BioNatura
Kiełkownica wielopoziomowa BioNatura to chyba najłatwiej dostępny model spośród wszystkich produktów z naszego rankingu kiełkownic. Konstrukcja mierzy 20 cm średnicy i 18 cm wysokości, dzięki czemu nie zajmie wiele miejsca, gdziekolwiek postanowisz ją przechowywać.
Trzy szalki do kiełkowania pozwalają na jednoczesne hodowanie trzech różnych gatunków nasion. Syfony odpływowe zapewniają odpływ nadmiaru wody oraz odpowiadają za utrzymywanie odpowiedniej regulacji wilgotności.
W pokrywie i szalkach znajdują się także wentylatory, które mają za zadanie doprowadzać tlen i odprowadzać gazy, tworzące się podczas produkcji. Konstrukcja wymaga, by 2-3 razy dziennie przepłukać nasiona, a najlepiej każdą szalkę z osobna.
Kiełkownica Kiepenkerl
Kiełkownica Kiepenkerl funkcjonuje na tej samej zasadzie co pozycje, które znalazły się wyżej w naszym rankingu kiełkownic. Podobnie jak wyżej opisane rozwiązania sprawia, że uprawa kiełków jest bardzo łatwa i nieszczególnie wymagająca. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to przelanie wodą zbiorów 2-3 razy dziennie.
Kiełki z tej kiełkownicy nie wymagają stosowania żadnych dodatkowych tworzyw typu wata, dzięki czemu nadają się bezpośrednio do spożycia. Kiełkowanie trzech różnych rodzajów nasion jest możliwe dzięki trzeb osobnym poziomom, wyposażonym dodatkowo w wentylację oraz syfony odpływowe.
Model ma średnicę 19 cm i tyle samo wysokości, dzięki czemu zdecydowanie można zaliczyć go do wyjątkowo kompaktowych przedmiotów kuchennych.
Freshlife Tribest – kiełkownica automatyczna
Na koniec rankingu kiełkownic zostawiliśmy ciekawostkę. Freshlife Tribest to bowiem kiełkownica automatyczna, która może być rozwiązaniem dla wszystkich tych, których dotychczas zdążyła zniechęcić konieczność trzykrotnego w ciągu dnia przelewania wybranych nasion kiełków.
Choć z uwagi na cenę i zastosowanie tworzyw sztucznych (zamiast bezpiecznego szkła) Freshlife Tribest nie jest naszym numerem jeden pośród najlepszych kiełkownic, jest to zdecydowanie rozwiązanie ciekawe, które mogłoby stanowić inspirację dla innych producentów.
Ta kiełkownica automatyczna umożliwia zasadzenie do 4 rodzajów kiełków w jednej tacy, a dodatkowo możliwa jest rozbudowa o jeszcze jedną tacę. Automatyczny system nawadniania podlewa kiełki przez 5 minut, co pół godziny, co w istocie może zapobiegać rozwojowi pleśni, grzybów i bakterii, na które z natury narażone są kiełki.
Tym samym system umożliwia nam uzyskanie kiełków praktycznie bez żadnych dodatkowych czynności w 5-8 dni. Producent pośród zalet urządzenia wymienia także fakt, że tworzywo jest wolne od BPA i umożliwia szybkie i łatwe czyszczenie.
Jeżeli chcielibyśmy wzbogacić swój zestaw o dodatkowy pojemnik, w zestawie otrzymujemy górne i dolne tacki na kiełki, zestaw do montażu przewodu automatycznego systemu nawadniania oraz pomocnicze, stalowe klipsy mocujące. Można też od razu wyposażyć się w taki podwójny zestaw, ale wtedy cena kompletu sięga tysiąca złotych.
Kiełkownica – jak używać?
Kiełkownice szklane miskowe są najłatwiejsze w użytkowaniu, bo wymagają od nas wyłącznie nasypania nasion na sitko, zalania wody do poziomu sitka i spryskiwania nasion codziennie po kilka razy. W momencie, gdy pojawią się korzenie, należy wylać tyle wody, żeby korzenie znajdowały się tuż nad nią. Kiełki (wraz z korzeniami) jemy kiedy puszczą liście.
Trochę inaczej jest w przypadku kiełkownicy ginianej. Ostatnią tacką w modelu takim jak Terra Geo Bavicchi jest zawsze podstawka na ściekającą wodę. Namoczone kiełki rozkładamy na poszczególnych piętrach i płuczemy (podlewamy) około 2 razy dziennie. Przed każdym nowym użyciem kiełkownicę warto wyparzyć.
Kiełkownice słoikowe wymagają postawienia pod kątem, tak, by nakrętka mogła przepuszczać jakąś ilość powietrza. Ich użytkowanie wiąże się też z koniecznością przepłukiwania roślinek 3 razy dziennie, by zapobiec rozwojowi pleśni. Z tego utrudnienia wynikają jednak zalety, bo dzięki temu osłonki nasion pękają szybciej i szybciej wypuszczają korzonki.
TIP: Przed rozłożeniem kiełków w naczyniu, warto je zalać wodą na kilka godzin lub całą noc (nie dotyczy gorczycy ani rzeżuchy). Każde nasiona należy też dokładnie przepłukać, by uniknąć rozwoju bakterii (można je też odkazić nierozcieńczonym octem np. jabłkowym).
W przypadku plastikowych kiełkownic wielopiętrowych, na wybraną tacę rozsypujemy około 1,5 łyżki stołowej oczyszczonych kiełków. Następnie wlewamy wodę, która po pewnym czasie pływa, zakładamy pokrywę, a pojemnik umieszczamy w jasnym i ciepłym miejscu. Warto jednak, żeby nie było to miejsce bezpośrednio nasłonecznione. Kiełki przepłukujemy 2-3 razy dziennie, przelewając wodą każde piętro z osobna, dzięki czemu będą gotowe do spożycia już po 3-5 dniach.
Gotowe kiełki można przechowywać w tych samych warunkach, w jakich je uprawialiśmy – w lodówce łatwiej narażamy je na gnicie. Przed spożyciem warto je opłukać, ponieważ – z uwagi na ciepłe i wilgotne środowisko – kiełki są narażone na rozwój bakterii, w tym salmonelli, listerii i E. coli.
Sprawdź również: Najlepsze krajalnice do robienia makaronu z warzyw
Najlepsze kiełki do zasadzenia w kiełkownicy
Producenci, którzy wypuszczają na rynek najlepsze kiełkownice, to często także producenci nasion na kiełki. Tak jest w przypadku marki Geo Bavicchi, która dostarcza nie tylko wysokiej jakości kiełkownic z naturalnych tworzyw (patrz kiełkownica gliniana Terra Geo Bavicchi), ale też ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki.
W asortymencie kiełków marki Geo znajdziesz nie tylko dostępne w sklepach, dobrze znane (i bardzo zdrowe) nasiona na kiełki brokuła, rzeżuchy, gorczycy czy rzodkiewki. Na szczególną uwagę zasługują te mniej znane: kiełki rzodkiewki czerwonej, kiełki czosnku, chia, lnu, kozieradki, czerwonej kapusty czy nasiona na kiełki fasoli adzuki.
Ponadto producent ma w ofercie także takie nasiona jak: na kiełki orkiszu, jęczmienia, pszenicy durum, pora, rukoli, kopru, ciecierzycy, słonecznika czy zielonego groszku.
Oprócz szczególnie wartych polecenia nasion Geo Bavicchi, na rynku znajdziemy także inne ciekawe propozycje od różnorodnych producentów. W tym pięknie prezentujące się, czerwone kiełki buraka, ale i szczypiorku, dyni, soczewicy, a nawet koniczyny. Bez problemu możemy wybierać także pośród gotowych mieszanek – ostrych, łagodnych czy też dobranych pod względem zdrowotnych właściwości.
Jak widzisz, wybór – szczególnie w porównaniu z tym, co zazwyczaj mamy do dyspozycji w sklepach – jest ogromny. Praktycznie w każdej turze sadzenia kiełków możemy sprawdzać nowe smaki i poznawać cenne dla zdrowia właściwości tych młodych roślin.
Niektóre odnośniki w naszych artykułach to linki afiliacyjne. Klikając na nie, nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę Redakcji.
#materiałreklamowy