Pizza, jako przysmak niezliczonej ilości osób, cieszy się popularnością na całym świecie. Co więcej, w bardzo łatwy sposób można przygotować ją w domu, dodając wszystkie ulubione składniki i dodatki. To właśnie do użytku domowego stworzone zostały elektryczne piecyki do pizzy, które zyskują coraz szersze grono odbiorców. Często okazują się one nieocenioną pomocą na kuchennych blatach, ponieważ pozwalają na sporą oszczędność czasu. Ich obsługa jest niezwykle łatwa i bezproblemowa, przez co doskonale sprawdzą się w każdym domu.
Na ten moment, na rynku AGD dostępna jest całkiem spora ilość sprzętów tego typu, przez co wybór odpowiedniego może okazać się problematyczny. Dlatego też poniższy materiał zawiera przydatne wskazówki oraz kwestie, które warto mieć na uwadze decydując się na zakup pieca do pizzy.
Sprawdź: Niecodzienne sprzęty kuchenne – co warto kupić?
Spis treści
Domowy piecyk do pizzy – jaki rodzaj wybrać?
Piece do użytku domowego dzielą się przeważnie na dwie kategorie, do których należą:
- Piece ogrodowe – przeznaczone do opalania drewnem. Są to sprzęty dużych rozmiarów, w których przygotować można również różnego rodzaju pieczywo. Sprawdzą się przede wszystkim u miłośników wyjątkowych smaków. Niestety, nie są to modele tanie. Co więcej, ich użytkowanie w dużej mierze uzależnione jest od panujących za oknem warunków atmosferycznych.
- Piece elektryczne – są to urządzenia niewielkich rozmiarów, umożliwiające wypiekanie pizzy w dowolnym miejscu i czasie. Ponadto ich czyszczenie nie będzie wymagało zbyt dużego zaangażowania użytkownika, a poręczna budowa czyni je wręcz idealnymi do umieszczenia na kuchennym blacie, czy też przechowywania w wybranym miejscu.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie piecyka do pizzy?
Domowy piecyk do pizzy G3FERRARI G10006
Istnieje kilka niezwykle kluczowych parametrów, mających bezpośredni wpływ na jakość oraz komfort wypiekania pizzy w piecyku elektrycznym. Przed zakupem warto więc dokładnie zapoznać się z danym sprzętem, aby uniknąć późniejszego rozczarowania. Do najważniejszych funkcji należą:
- Moc urządzenia – będzie ona świadczyć między innymi o tym, jak szybko danie zostanie przygotowane. Im wyższa moc, tym lepiej sprzęt poradzi sobie z wypiekaniem nawet bardzo grubego ciasta, czyniąc je idealnie chrupiącym i odpowiednio dopieczonym w każdym miejscu.
- Regulacja czasu pieczenia – niektóre urządzenia posiadają jedynie kilka ustawień czasu pieczenia, przez co jego bieżące kontrolowanie staje się często koniecznością. Aby zapewnić sobie jak największą wygodę w użytkowaniu, warto zainwestować w sprzęt posiadający funkcję manualnego manewrowania czasem wypiekania lub też oferuje szeroki zakres jego ustawień.
- Zakres temperatury – dobry piecyk do pizzy powinien dawać użytkownikowi duży wybór w kwestii możliwości regulacji temperatury. Jest to ważne, ponieważ ciasto na pizzę może posiadać różną grubość, przez co będzie wymagało dobrania temperatury tak, aby dobrze je upiec, a jednocześnie nie spalić.
- Kamień do pieczenia – to jeden z najważniejszych elementów piecyków do pizzy. Przeważnie jest to element ceramiczny, którego zadaniem jest równomierne rozprowadzanie ciepła na całej swojej powierzchni, a także jego utrzymywanie. Decydując się na konkretny model urządzenia, warto zawrócić uwagę na dostępność oraz możliwość wymiany
- Odpowiednie zabezpieczenia – takie jak nienagrzewające się uchwyty, które umożliwiają bezpieczne otwieranie i zamykanie pokrywy lub też funkcja zabezpieczenia przed przegrzaniem, mająca na celu ochronę zarówno urządzenia, jak i jego otoczenia.
- Pokrywa z widokiem na wnętrze – takie rozwiązanie pozwala na bieżące kontrolowanie stanu upieczenia pizzy, bez konieczności podnoszenia całkowitego pokrywy. Dzięki temu unika się przedostawania nagromadzonego we wnętrzu ciepła, a co za tym idzie – efekt końcowy będzie dokładnie taki, jakiego oczekiwano.
- Dodatkowe akcesoria – takie jak łopatki do ściągania pizzy z rozgrzanego kamienia, obrotowa deska czy też radełko do krojenia.
- Rozmiar urządzenia – elektryczne piecyki do pizzy występują przeważnie w stosunkowo niewielkich rozmiarach, umożliwiających łatwe i bezproblemowe przechowywanie, a także komfortowe przenoszenie. Dostępne są jednak modele, cechujące się powiększonymi wymiarami, które umożliwiają przygotowywanie znacznie większych posiłków. Warto więc wziąć to pod uwagę, szczególnie w przypadku większej ilości domowników.
Jaki piecyk do pizzy wybrać – TOP 5 najlepszych modeli
Wiecie już na co zwrócić uwagę, wybierając domowy piecyk do pizzy. Sprawdźcie więc ranking polecanych przez nas modeli!
G3 Ferrari G1000610 Delizia
G3 Ferrari to faktycznie prawdziwe Ferrari wśród piecyków do pizzy. To jeden z najczęściej wybieranych modeli przez samych Włochów – a to musi przecież o czymś świadczyć, prawda? Jego największy atut to bardzo kompaktowe wymiary – całość ma tylko 34 x 19,5 x 37 centymetra.
Piecyk do pizzy G3 Ferrari przyjdzie do nas od razu z bardzo dobrej jakości kamieniem typu biscotto – urządzenie jest więc od razu w pełni gotowe do użycia. Maksymalna temperatura to aż 390 stopni Celsiusa – w pełni nadaje się on więc do pizzy neapolitańskiej i do ciasta o wysokiej hydracji.
Ciężko również nie zauważyć, że cena jest po prostu atrakcyjna – zapłacimy za niego jedynie 512 zł. Jedyny minus to brak instrukcji w języku polskim. Spokojnie, obsługa jest mimo to po prostu dziecinnie prosta.
Spice Caliente
Spice Caliente to kolejny piecyk do pizzy doskonale nadający się do mniejszych mieszkań. Całość jest bardzo kompaktowa i niewielka – z łatwością schowamy go w szafie. W zestawie mamy też wysokiej jakości kamień szamotowy o średnicy 32 centymetrów.
Sporym minusem dla wielu użytkowników może być jednak względnie niska temperatura. Spice Caliente nagrzewa się jedynie do 350 stopni. Z łatwością możemy zmodyfikować go jednak do maksymalnej temperatury 450 stopni. Niestety, będzie się to wiązało z utratą gwarancji. Nie polecamy więc go do wypiekania pizzy neapolitańskiej.
Piecyk pobiera dość standardową moc – 1200 W. Producent udziela aż dwuletniej gwarancji na jego poprawne działanie, a całość kupimy już za 449 zł.
Ooni Karu 16
Ooni Karu 16 to zdecydowanie najlepszy piecyk do pizzy w tym rankingu, jeśli weźmiemy pod uwagę jakość samego wypieku. W żadnym innym urządzeniu nie zbliżymy się aż tak bardzo do oryginalnego smaku prosto z włoskiej trattorii gdzieś w Neapolu. Przy okazji, to jedyne domowe urządzenie certyfikowane przez Associazione Verace Pizza Napoletana! Niestety, jest kilka wad, na które musimy zwrócić uwagę.
Przede wszystkim, jest to piec opalany drewnem, co całkowicie wyklucza używanie go w mieszaniu w bloku. Ogródek lub działka to wymóg absolutnie niezbędny. Teoretycznie, możemy użyć jeszcze palnika gazowego, ale należy go osobno dokupić, aby zachować kompatybilność.
Maksymalna temperatura piecyka Ooni Karu to aż 500 stopni. W dodatku, nagrzewa się jedynie w 15 minut i nie traci ciepła pomiędzy wypiekaniem kolejnych pizz. To doskonały piecyk do pizzy neapolitańskiej.
Warto jednak pamiętać, że całość jest naprawdę spora. Urządzenie ma wymiary 81 x 50 x 83 cm i waży nieco ponad 28 kilo. Przy okazji jest też dość drogi – zapłacimy za niego około 3700 zł.
Ariete 0909
Ariete 0909 to klasyczny piecyk elektryczny nadający się do wypieku pojedynczej pizzy. Jego maksymalna temperatura to 400 stopni, a średnica kamienia to 33 cm. Teoretycznie nie nadaje się on więc do pizzy neapolitańskiej, ale doskonale sprawdzi się w nieco bardziej klasycznych wypiekach.
Urządzenie jest bardzo niewielkie i mobilne – polecimy je więc z czystym sumieniem nawet do mniejszych mieszkań. Piecyk ma tylko 35 centymetrów średnicy i waży 3,94 kilograma. Z łatwością odstawimy go więc do szafki po zakończeniu wypieku.
Użytkownicy skarżą się jednak, że dość szybko traci on temperaturę pomiędzy wypiekami. Nie nadaje się on więc do sytuacji, w których potrzebujecie zrobić szybko kilka pizz pod rząd. W każdym innym wypadku jest to produkt godny polecenia. Kupimy go już za 429 zł.
Teesa Supreme
Teesa Supreme to dość niewielki i wyjątkowo poręczny piekarnik do pizzy osiągający maksymalną temperaturę 400 stopni. Jego najciekawszy atut to bez wątpienia szklane okienko, dzięki któremu możemy obserwować naszą pizzę nie tracąc przy tym temperatury. W zestawie znajdziemy też dwie łopatki do zdejmowania wypieków z kamienia.
Dołączony w zestawie kamień na średnicę 32 centymetrów – upieczemy więc na nim standardową pizzę o normalnych wymiarach. Urządzenie waży tylko pięć kilo i ma wymiary 35 x 37 x 16,5 centymetra. Z łatwością schowamy go do szafki czy głębokiej szuflady.
Z pewnością olbrzymim atutem jest też tutaj niewielka cena. Za piecyk do pizzy Teesa Supreme zapłacimy jedynie 369 złotych. To doskonały wybór, jeśli nie jesteśmy wcale przekonani czy potrzebujemy takiego produktu w naszym domu!
Domowy piecyk do pizzy – czy warto?
Wiele osób nie przepada za wypiekaniem pizzy w klasycznym piekarniku. Niejednokrotnie czas przygotowania posiłku jest bardzo długi, a efekty – niezadowalające. Niektórzy wolą zamówić gotowe danie z ulubionej pizzerii, co pozwala na oszczędność czasu i spożytkowanie go na inne aktywności.
Piecyk do pizzy doskonale sprawdzi się jednak u tych, którzy czerpią przyjemność z własnoręcznego przygotowywania pizzy, doprawiania jej i dodawania składników, na które akurat mają ochotę. Co więcej, takie rozwiązanie pozwala na oszczędność pieniędzy, a także gwarantuje całkowitą pewność w kwestii pochodzenia, jakości i stopnia świeżości użytych produktów. W końcu – nic nie smakuje tak, jak ciepłe, domowe posiłki.
Domowy piec do pizzy może okazać się także gwarancją szybkiego i sprawnego przyrządzania dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Zobacz również: Wolnowar – co to jest i do czego służy?
#materiałreklamowy