Pizza, jako przysmak niezliczonej ilości osób, cieszy się popularnością na całym świecie. Co więcej, w bardzo łatwy sposób można przygotować ją w domu, dodając wszystkie ulubione składniki i dodatki. To właśnie do użytku domowego stworzone zostały elektryczne piecyki do pizzy, które zyskują coraz szersze grono odbiorców. Często okazują się one nieocenioną pomocą na kuchennych blatach, ponieważ pozwalają na sporą oszczędność czasu. Ich obsługa jest niezwykle łatwa i bezproblemowa, przez co doskonale sprawdzą się w każdym domu.

Na ten moment, na rynku AGD dostępna jest całkiem spora ilość sprzętów tego typu, przez co wybór odpowiedniego może okazać się problematyczny. Dlatego też poniższy materiał zawiera przydatne wskazówki oraz kwestie, które warto mieć na uwadze decydując się na zakup pieca do pizzy.

Sprawdź: Niecodzienne sprzęty kuchenne – co warto kupić?

Domowy piecyk do pizzy – jaki rodzaj wybrać?

Piece do użytku domowego dzielą się przeważnie na dwie kategorie, do których należą:

  • Piece ogrodowe – przeznaczone do opalania drewnem. Są to sprzęty dużych rozmiarów, w których przygotować można również różnego rodzaju pieczywo. Sprawdzą się przede wszystkim u miłośników wyjątkowych smaków. Niestety, nie są to modele tanie. Co więcej, ich użytkowanie w dużej mierze uzależnione jest od panujących za oknem warunków atmosferycznych.
  • Piece elektryczne – są to urządzenia niewielkich rozmiarów, umożliwiające wypiekanie pizzy w dowolnym miejscu i czasie. Ponadto ich czyszczenie nie będzie wymagało zbyt dużego zaangażowania użytkownika, a poręczna budowa czyni je wręcz idealnymi do umieszczenia na kuchennym blacie, czy też przechowywania w wybranym miejscu.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie piecyka do pizzy?

Domowy piecyk do pizzy G3FERRARI G10006

Domowy piecyk do pizzy G3FERRARI G10006

Istnieje kilka niezwykle kluczowych parametrów, mających bezpośredni wpływ na jakość oraz komfort wypiekania pizzy w piecyku elektrycznym. Przed zakupem warto więc dokładnie zapoznać się z danym sprzętem, aby uniknąć późniejszego rozczarowania. Do najważniejszych funkcji należą:

  • Moc urządzenia – będzie ona świadczyć między innymi o tym, jak szybko danie zostanie przygotowane. Im wyższa moc, tym lepiej sprzęt poradzi sobie z wypiekaniem nawet bardzo grubego ciasta, czyniąc je idealnie chrupiącym i odpowiednio dopieczonym w każdym miejscu.
  • Regulacja czasu pieczenia – niektóre urządzenia posiadają jedynie kilka ustawień czasu pieczenia, przez co jego bieżące kontrolowanie staje się często koniecznością. Aby zapewnić sobie jak największą wygodę w użytkowaniu, warto zainwestować w sprzęt posiadający funkcję manualnego manewrowania czasem wypiekania lub też oferuje szeroki zakres jego ustawień.
  • Zakres temperatury – dobry piecyk do pizzy powinien dawać użytkownikowi duży wybór w kwestii możliwości regulacji temperatury. Jest to ważne, ponieważ ciasto na pizzę może posiadać różną grubość, przez co będzie wymagało dobrania temperatury tak, aby dobrze je upiec, a jednocześnie nie spalić.
  • Kamień do pieczenia – to jeden z najważniejszych elementów piecyków do pizzy. Przeważnie jest to element ceramiczny, którego zadaniem jest równomierne rozprowadzanie ciepła na całej swojej powierzchni, a także jego utrzymywanie. Decydując się na konkretny model urządzenia, warto zawrócić uwagę na dostępność oraz możliwość wymiany

Domowy piecyk do pizzy LUND 67480

LUND 67480

  • Odpowiednie zabezpieczenia – takie jak nienagrzewające się uchwyty, które umożliwiają bezpieczne otwieranie i zamykanie pokrywy lub też funkcja zabezpieczenia przed przegrzaniem, mająca na celu ochronę zarówno urządzenia, jak i jego otoczenia.
  • Pokrywa z widokiem na wnętrze – takie rozwiązanie pozwala na bieżące kontrolowanie stanu upieczenia pizzy, bez konieczności podnoszenia całkowitego pokrywy. Dzięki temu unika się przedostawania nagromadzonego we wnętrzu ciepła, a co za tym idzie – efekt końcowy będzie dokładnie taki, jakiego oczekiwano.
  • Dodatkowe akcesoria – takie jak łopatki do ściągania pizzy z rozgrzanego kamienia, obrotowa deska czy też radełko do krojenia.
  • Rozmiar urządzenia – elektryczne piecyki do pizzy występują przeważnie w stosunkowo niewielkich rozmiarach, umożliwiających łatwe i bezproblemowe przechowywanie, a także komfortowe przenoszenie. Dostępne są jednak modele, cechujące się powiększonymi wymiarami, które umożliwiają przygotowywanie znacznie większych posiłków. Warto więc wziąć to pod uwagę, szczególnie w przypadku większej ilości domowników.

Domowy piecyk do pizzy – czy warto?

Piecyk do pizzy Ariete 909

Piecyk do pizzy Ariete 909

Wiele osób nie przepada za wypiekaniem pizzy w klasycznym piekarniku. Niejednokrotnie czas przygotowania posiłku jest bardzo długi, a efekty – niezadowalające. Niektórzy wolą zamówić gotowe danie z ulubionej pizzerii, co pozwala na oszczędność czasu i spożytkowanie go na inne aktywności.

Piecyk do pizzy doskonale sprawdzi się jednak u tych, którzy czerpią przyjemność z własnoręcznego przygotowywania pizzy, doprawiania jej i dodawania składników, na które akurat mają ochotę. Co więcej, takie rozwiązanie pozwala na oszczędność pieniędzy, a także gwarantuje całkowitą pewność w kwestii pochodzenia, jakości i stopnia świeżości użytych produktów. W końcu – nic nie smakuje tak, jak ciepłe, domowe posiłki.

Domowy piec do pizzy może okazać się także gwarancją szybkiego i sprawnego przyrządzania dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Zobacz również: Wolnowar – co to jest i do czego służy?