• Ostatnia modyfikacja artykułu:1 miesiąc temu

Patelnia na indukcję – jaką wybrać? Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego, niż pójście do sklepu czy marketu i kupienie produktu z właściwym oznaczeniem. Jeżeli jednak chcemy wybrać najzdrowszą patelnię na indukcję, sprawa staje się bardziej skomplikowana.

Spora część z nas zdaje sobie już sprawę, że ograniczenie używanego w codziennym życiu plastiku ma bezpośrednie przełożenie na nasze zdrowie i środowisko. Jak zatem wybierać dobrze? Dzięki naszemu zestawieniu, nie musisz szukać daleko. Sprawdź nasz ranking i wybierz najlepszą patelnię na indukcję dla siebie.

Czytaj też: Ranking płyt indukcyjnych – TOP 20 najlepszych modeli

Najzdrowsza patelnia na indukcję – dlaczego warto?

Jak informowaliśmy z okazji Światowego Dnia Wody, do produkcji plastiku zużywa się 25 razy więcej wody niż do produkcji metalu. Za niestosowaniem tworzyw sztucznych przemawia także fakt, że mikroplastiku mamy w środowisku oraz w wodzie aż nadto.

Co więcej, styczność tworzyw sztucznych z wysokimi temperaturami wielokrotnie okazywała się już szkodliwa dla naszego zdrowia. Powłoki nieprzywierające, takie jak teflon, wytwarzane są z substancji perfluoroalkilowych i polifluoroalkilowych albo PFAS.

Od kiedy badania powiązały PFAS z wieloma schorzeniami, w tym niektórymi nowotworami, a w konsekwencji z milionami zgonów, pojawiły się nowe wytyczne i oznaczanie niektórych PFAS jako bardziej niebezpieczne.

Tym sposobem znaleźliśmy się w miejscu, w którym producenci oznaczają swoje produkty jako wolne od niektórych PFAS, w tym PFOA i PFOS. Inne rodzaje PFAS są jednak w dalszym ciągu używane w nieprzywierających powłokach, a ich ryzyko dla ludzi nie jest jasne.

EPA, Agencja Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych, objęła stanowisko, że narażenie na PFAS może prowadzić do niekorzystnych skutków zdrowotnych, a w zeszłym roku zaproponowała oznaczenie niektórych członków grupy jako „substancje niebezpieczne”.

Nie zmienia to jednak faktu, że spora część producentów nie ujawnia szczegółowych danych odnośnie substancji stosowanych w swoich tworzywach sztucznych i powłokach, ani nie ujawnia rzetelnych badań, które mogłyby potwierdzać ich bezpieczeństwo.

Co gorsza, nieprzywierające powłoki, które – trzeba przyznać – oferują dużą wygodę użytkowania, łatwo się uszkadzają i wymagają natychmiastowej wymiany. Dlatego też naszym zdaniem najlepiej wybrać możliwie najzdrowszą patelnię na indukcję, która będzie jednocześnie długowieczna.

Jak wybrać najlepszą patelnię na indukcję?

Najlepsza patelnia na indukcję dla każdego będzie oznaczała co innego. Wiele zależy od tego czy ma nadawać się także do piekarnika albo grillowania, a także dla ilu osób ma przygotowywać posiłki. Samo tworzywo wykonania także niesie za sobą różnorodne wady i zalety. Jakie są rodzaje patelni i jak wybrać dobrą patelnię na indukcję dla siebie? Podpowiadamy.

Patelnie stalowe

Stalowe patelnie z natury nie przewodzą ciepła zbyt dobrze, dlatego warto wybierać modele co najmniej trójwarstwowe. Takie naczynia będą cięższe, ale doskonale sprawdzą się do wszelkich czynności – smażenia, duszenia, a nawet gotowania w piekarniku.

Zalety: długa żywotność, odporne na rdzę i zadrapania, możliwe mycie w zmywarce.

Wady: ciężkie, droższe, jedzenie przywiera bez oleju.

Żeliwna patelnia na indukcję

Jeżeli szukasz najzdrowszej patelni na indukcję, możesz rozważyć także patelnie żeliwne. Warto jednak każdorazowo weryfikować czy taka patelnia nie została pokryta nieprzywierającą powłoką. Te naczynia świetnie sprawdzają się do smażenia, gotowania, dań jednogarnkowych, a nawet wypieku chleba.

Zalety: wyjątkowa trwałość i żywotność, nadaje się do piekarnika, utrzymuje ciepło (funkcja podgrzewania potraw).

Wady: wymaga konserwacji, duża waga, może zatrzymywać zapachy.

Patelnie ze stali węglowej

Patelnie ze stali węglowej są lżejsze (materiał jest cieńszy), szybko się nagrzewają, ale też szybciej tracą to ciepło. Mogą okazać się tak samo wygodne jak patelnie z nieprzywierającą powłoką, a jednocześnie sprawdzają się także przy bardzo wysokich temperaturach, w tym w piekarniku. Łatwiej jednak znaleźć wok ze stali węglowej, niż patelnię. Przykładem woka ze stali węglowej jest KEN HOM Exellence.

Zalety: lekkie, nadające się do piekarnika, szybko i równomiernie nagrzewające.

Wady: bez odpowiedniej pielęgnacji mogą rdzewieć.

Najzdrowsza patelnia na indukcję – Ranking 2024 [TOP 10]

Każdy z wymienionych w zestawieniu modeli to jednocześnie dobra patelnia na indukcję i do piekarnika. Po tej funkcjonalności można też poznać, czy wybrane przez nas naczynie nie zostało pokryte sztuczną nieprzywierającą powłoką. Te tworzywa nie mogą bowiem być stosowane w wyższych temperaturach niż 230–250 °C, co producenci powinni w opisie produktu podkreślić.

Materiał wykonania Średnica Cena Gdzie kupić?
Lodge L8Sk3 żeliwo 26 cm 229 zł
Lodge L5WS3 żeliwo 13 cm 111 zł
vidaXL V-50125 żeliwo 20 cm 106 zł
Orion żeliwo 24 cm 89 zł
Demeyere Multiline 7 40850-949-0 7-warstwowa stal szlachetna z aluminium 24 cm 559 zł
Demeyere Industry 5 40850-681-0 - 24 cm 5- warstwowa szlachetna stal nierdzewna i aluminium 24 cm 799 zł
Skeppshult Chefs Selection żeliwo 28 cm 559 zł
Le Creuset 8688 żeliwo 26 cm 645 zł
Beka Nori żeliwo 28 cm 466 zł
Berghoff 3950467 żeliwo 26 cm 219 zł

Lodge L8Sk3

Lodge L8Sk3 to najzdrowsza patelnia na indukcję pośród modeli żeliwnych. Równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje temperaturę, dzięki czemu może także służyć do podgrzewania potraw tuż po ich przygotowaniu (można zaserwować ją bezpośrednio na stół).

Jest to patelnia na indukcję i do piekarnika Nadaje się do stosowania praktycznie na każdym źródle ciepła, w tym na kuchence gazowej, elektrycznej i ceramicznej, a także na grillu. Nie można jej wsadzać wyłącznie do mikrofalówki, nie umyjemy jej też w zmywarce.

Trzeba wiedzieć, że patelnię myjemy ręcznie, a po każdym umyciu nacieramy warstwą oleju roślinnego, tak, by przywrócić połysk. Przed każdym użyciem produkt trzeba też wysuszyć. Taka konserwacja, zwana konkretnie sezonowaniem, pozwala naczyniu przetrwać nawet sto lat.

Z uwagi na w pełni żeliwną budowę, rączki nagrzewają się i trzeba używać rękawic ochronnych. To jednak rozwiązanie niedrogie, ekologiczne, naturalne i długowieczne.

W ofercie marki można znaleźć także patelnię grillową na indukcję – Lodge L8SGP3 oraz okrągłą patelnię w większym rozmiarze, o średnicy 30 cm.

Lodge L5WS3

Jeszcze innym modelem spod szyldu Lodge jest kwadratowa patelnia żeliwna L5WS3. Ma nietypowe rozmiary (mierzy 13 cm) i podobnie jak pozostałe produkty z naszego rankingu najbezpieczniejszych patelni na indukcję, cechuje się wyjątkową trwałością oraz wytrzymałością.

To ciekawa propozycja, która nada się zwłaszcza do serwowania mniejszych potraw – przystawek czy tapas. Dzięki oryginalnemu kształtowi, będzie prezentowała potrawy w atrakcyjny sposób.

Jak wszystkie patelnie Lodge Cast Iron produkowane w USA, Lodge L5WS3 także wymaga mycia ręcznego, a o zabezpieczenie gorącej rączki należy zadbać we własnym zakresie.

Ten produkt oferuje jednak znacznie więcej zalet niż niedogodności, w tym: energooszczędność (równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje temperaturę), jak i uniwersalność zastosowań (na wszelkiego rodzaju kuchenkach oraz do serwowania).

vidaXL V-50125

Wyposażona w drewnianą rączkę żeliwna patelnia vidaXL V-50125 oferuje wysoką jakość i trwałość. Żebrowane dno sprawdza się do grillowania i odprowadza nadmiar tłuszczu, gwarantując chrupkie potrawy. Do wygodnego zlewania nadmiaru tłuszczu służy nawet specjalny dziubek na brzegu.

Jak przystało na porządną, żeliwną patelnię, ten produkt urzeka wszechstronnością. Jest wybierany zarówno do domu, jak i kempingu, ponieważ sprawdza się na wszelakiego rodzaju kuchenkach oraz na grillu.

Orion

Żeliwna patelnia czeskiej marki Orion to kolejny dobry pomysł, jeśli chcesz kupić jedną z najzdrowszych patelni na indukcję. Sensowna średnica wynosząca 24 cm pzowala komfortowo przygotować dania z mięs i warzyw.

Niewysoka cena idzie tu w parze z wysoką jakością wykonania. Dzięki wykonaniu z odlewu żeliwa, naczynie dobrze rozprowadza ciepło, długo utrzymuje wysoką temperaturę, a przy tym jest solidne i długowieczne.

Odporna na wysokie temperatury, idealnie nadaje się do smażenia, duszenia oraz pieczenia zarówno w piekarniku, jak i na piecu oraz bezpośrednio na ogniu. Oczywiście nadaje się także do wszelkiego rodzaju kuchenek. Odpowiednio użytkowana posłuży długie lata.

Demeyere Multiline 7 40850-949-0

Demeyere Multiline 7 także można uznać za najzdrowszą patelnię na indukcję, która jednak kosztuje znacznie więcej niż wspomniany wyżej model żeliwny. Cena wynika przede wszystkim z faktu, że, jak każda dobra patelnia na indukcję ze stali nierdzewnej, Multiline 7 jest stworzona z 7-warstwowej stali szlachetnej połączonej z aluminium.

Co więcej, w patelniach Demeyere mamy do czynienia z nowatorskim rozwiązaniem, jakim jest stal Silvinox. Marka opracowała elektrochemiczny proces obróbki stali, który wydobywa mikroelementy żelaza, odpowiadające za utlenianie i zmianę barwy stali. Dzięki temu patelnie nie brudzą się, nie zmieniają barwy i są łatwe w czyszczeniu.

Ten model to patelnia na indukcję i do piekarnika. Temperatura rozchodzi się na niej szybko i równomiernie, a poręczny uchwyt pozostaje chłodny nawet przy wysokich temperaturach. Patelnie z serii MultiLine są ekstremalnie odporne na wypaczenie i przegrzaniee – wytrzymują temperatury ponad 500 stopni Celsjusza.

Demeyere Multiline 7 40850-949-0 to jednak nie jedyna najzdrowsza patelnia na indukcję w asortymencie marki. W serii dostępny jest także model o średnicy 32 cm, a także model o średnicy 20 cm z dwoma uchwytami.

Demeyere Industry 5 40850-681-0 – 24 cm

Demeyere Industry 5 to kolejna bardzo dobra patelnia na indukcję i do piekarnika. Jej wysoka cena wynika z tych samych przesłanek, co w modelach serii Multiline 7. Z tą różnicą, że ten model dodatkowo dysponuje pokrywką i jest skonstruowany z pięciowarstwowej mieszanki szlachetnej stali nierdzewnej i aluminium.

Industry 5 jest wyposażona w dwa uchwyty o niskiej przewodności, dzięki czemu można jej używać zarówno jako klasyczną patelnię, jak i jako płytki garnek.

Skeppshult Chefs Selection

Skeppshult Chefs Selection także nie należy do najtańszych, ale w rankingu najlepszych patelni na indukcję wyróżnia się między innymi wykonaniem z przyjaznych dla środowiska składników oraz długowiecznością.

Miłym aspektem jest fakt, że patelnie marki Skeppshult są impregnowane olejem rzepakowym na etapie produkcji więc dostarczane do odbiorcy są one gotowe do użycia. Wystarczy opłukać je bieżącą ciepłą wodą, żeby usunąć ewentualny kurz.

Brak powłoki czy emalii sprawia, że użycie patelni wymaga wprawy i wyczucia, ale niesie także dodatkowe korzyści, w tym między innymi nasyca potrawy żelazem, którego w większości domostw brakuje w codziennej diecie.

Powierzchnia o grubości 5 mm zapewnia równoległy rozkład ciepła podczas nagrzewania, a dodatkowo zapobiega ochładzaniu się patelni podczas gdy dodajemy żywność.

Le Creuset 8688

Le Creuset 8688 oferuje nie tylko unikalny, atrakcyjny design, ale przede wszystkim wygodę użytkowania. Wykonana z emaliowanego żeliwa patelnia jest łatwa do utrzymania w czystości. Dodatkowo na komfort pracy z naczyniem wpływa uchwyt i dwa dzióbki.

26 cm średnicy i 2 litry pojemności sprawiają, że model nada się do przygotowywania większości rodzajów potraw. Dzięki temu, że żeliwo zatrzymuje ciepło, potrawy na tym naczyniu gotują się i smażą się równomiernie.

Beka Nori

Beka Nori doskonale sprawdzi się do przygotowania smakowitych potraw, w tym nawet steków, bekonu, kurczaka, panini czy chleba naan. Głębokie grzbiety patelni zmniejszają kontakt potrawy z tłuszczem, co wpływa na zdrowsze żywienie.

Zastosowane trzy warstwami emalii ułatwiają użytkowanie, czyszczenie i konserwację, ale mogą zniechęcić tych, którzy szukają produktu wykonanego z tworzyw w pełni naturalnych.

Berghoff 3950467

Pośród tańszych, a jednocześnie najlepszych patelni na indukcję, warto rozważyć model Berghoff 3950467. To patelnia typu grillowego – idealna do steków, ale i filetów rybnych czy warzyw.

Żeliwna konstrukcja czyni patelnię idealną do użytkowania nie tylko na wszelkiego rodzaju kuchenkach, ale i w piekarniku w temperaturze do 280°C. Karbowana powierzchnia ma za zadanie odprowadzać nadmiar tłuszczu i zapewniać maksimum chrupkości potraw.

Mycie, jak to zazwyczaj bywa w przypadku tego typu produktów, zaleca się wykonywać ręcznie. Warto też podkreślić, że jako model tańszy, jest pokryty emaliowaną powłoką. Ułatwia ona utrzymanie higieny, jednak negatywnie wpływa na trwałość produktu.

Czytaj również: Płyty indukcyjne dwupalnikowe – Ranking

Niektóre odnośniki w naszych artykułach to linki afiliacyjne. Klikając na nie, nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę Redakcji.

#materiałreklamowy

Oceń ten post