Patelnia na indukcję – jaką wybrać? Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego, niż pójście do sklepu czy marketu i kupienie produktu z właściwym oznaczeniem. Jeżeli jednak chcemy wybrać najzdrowszą patelnię na indukcję, sprawa staje się bardziej skomplikowana.
Spora część z nas zdaje sobie już sprawę, że ograniczenie używanego w codziennym życiu plastiku ma bezpośrednie przełożenie na nasze zdrowie i środowisko. Jak zatem wybierać dobrze? Dzięki naszemu zestawieniu, nie musisz szukać daleko. Sprawdź nasz ranking i wybierz najlepszą patelnię na indukcję dla siebie.
Czytaj też: Ranking płyt indukcyjnych 2023 – TOP 20 najlepszych modeli
Spis treści
Najzdrowsza patelnia na indukcję – dlaczego warto?
Jak informowaliśmy z okazji Światowego Dnia Wody, do produkcji plastiku zużywa się 25 razy więcej wody niż do produkcji metalu. Za niestosowaniem tworzyw sztucznych przemawia także fakt, że mikroplastiku mamy w środowisku oraz w wodzie aż nadto.
Co więcej, styczność tworzyw sztucznych z wysokimi temperaturami wielokrotnie okazywała się już szkodliwa dla naszego zdrowia. Powłoki nieprzywierające, takie jak teflon, wytwarzane są z substancji perfluoroalkilowych i polifluoroalkilowych albo PFAS.
Od kiedy badania powiązały PFAS z wieloma schorzeniami, w tym niektórymi nowotworami, a w konsekwencji z milionami zgonów, pojawiły się nowe wytyczne i oznaczanie niektórych PFAS jako bardziej niebezpieczne.
Tym sposobem znaleźliśmy się w miejscu, w którym producenci oznaczają swoje produkty jako wolne od niektórych PFAS, w tym PFOA i PFOS. Inne rodzaje PFAS są jednak w dalszym ciągu używane w nieprzywierających powłokach, a ich ryzyko dla ludzi nie jest jasne.
EPA, Agencja Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych, objęła stanowisko, że narażenie na PFAS może prowadzić do niekorzystnych skutków zdrowotnych, a w zeszłym roku zaproponowała oznaczenie niektórych członków grupy jako „substancje niebezpieczne”.
Nie zmienia to jednak faktu, że spora część producentów nie ujawnia szczegółowych danych odnośnie substancji stosowanych w swoich tworzywach sztucznych i powłokach, ani nie ujawnia rzetelnych badań, które mogłyby potwierdzać ich bezpieczeństwo.
Co gorsza, nieprzywierające powłoki, które – trzeba przyznać – oferują dużą wygodę użytkowania, łatwo się uszkadzają i wymagają natychmiastowej wymiany. Dlatego też naszym zdaniem najlepiej wybrać możliwie najzdrowszą patelnię na indukcję, która będzie jednocześnie długowieczna.
Jak wybrać najlepszą patelnię na indukcję?
Najlepsza patelnia na indukcję dla każdego będzie oznaczała co innego. Wiele zależy od tego czy ma nadawać się także do piekarnika albo grillowania, a także dla ilu osób ma przygotowywać posiłki. Samo tworzywo wykonania także niesie za sobą różnorodne wady i zalety. Jakie są rodzaje patelni i jak wybrać dobrą patelnię na indukcję dla siebie? Podpowiadamy.
Patelnie stalowe
Stalowe patelnie z natury nie przewodzą ciepła zbyt dobrze, dlatego warto wybierać modele co najmniej trójwarstwowe. Takie naczynia będą cięższe, ale doskonale sprawdzą się do wszelkich czynności – smażenia, duszenia, a nawet gotowania w piekarniku.
Zalety: długa żywotność, odporne na rdzę i zadrapania, możliwe mycie w zmywarce.
Wady: ciężkie, droższe, jedzenie przywiera bez oleju.
Żeliwna patelnia na indukcję
Jeżeli szukasz najzdrowszej patelni na indukcję, możesz rozważyć także patelnie żeliwne. Warto jednak każdorazowo weryfikować czy taka patelnia nie została pokryta nieprzywierającą powłoką. Te naczynia świetnie sprawdzają się do smażenia, gotowania, dań jednogarnkowych, a nawet wypieku chleba.
Zalety: wyjątkowa trwałość i żywotność, nadaje się do piekarnika, utrzymuje ciepło (funkcja podgrzewania potraw).
Wady: wymaga konserwacji, duża waga, może zatrzymywać zapachy.
Patelnie ze stali węglowej
Patelnie ze stali węglowej są lżejsze (materiał jest cieńszy), szybko się nagrzewają, ale też szybciej tracą to ciepło. Mogą okazać się tak samo wygodne jak patelnie z nieprzywierającą powłoką, a jednocześnie sprawdzają się także przy bardzo wysokich temperaturach, w tym w piekarniku. Łatwiej jednak znaleźć wok ze stali węglowej, niż patelnię. Przykładem woka ze stali węglowej jest KEN HOM Exellence.
Zalety: lekkie, nadające się do piekarnika, szybko i równomiernie nagrzewające.
Wady: bez odpowiedniej pielęgnacji mogą rdzewieć.
Najzdrowsza patelnia na indukcję – Ranking 2023
Każdy z wymienionych w zestawieniu modeli to jednocześnie dobra patelnia na indukcję i do piekarnika. Po tej funkcjonalności można też poznać, czy wybrane przez nas naczynie nie zostało pokryte sztuczną nieprzywierającą powłoką. Te tworzywa nie mogą bowiem być stosowane w wyższych temperaturach niż 230–250 °C, co producenci powinni w opisie produktu podkreślić.
Lodge L8Sk3
Lodge L8Sk3 to najzdrowsza patelnia na indukcję pośród modeli żeliwnych. Równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje temperaturę, dzięki czemu może także służyć do podgrzewania potraw tuż po ich przygotowaniu (można zaserwować ją bezpośrednio na stół).
Jest to patelnia na indukcję i do piekarnika Nadaje się do stosowania praktycznie na każdym źródle ciepła, w tym na kuchence gazowej, elektrycznej i ceramicznej, a także na grillu. Nie można jej wsadzać wyłącznie do mikrofalówki, nie umyjemy jej też w zmywarce.
Trzeba wiedzieć, że patelnię myjemy ręcznie, a po każdym umyciu nacieramy warstwą oleju roślinnego, tak, by przywrócić połysk. Przed każdym użyciem patelnię trzeba też wysuszyć. Konserwacja, zwana konkretnie sezonowaniem, pozwala naczyniu przetrwać nawet sto lat.
Z uwagi na w pełni żeliwną budowę, rączki nagrzewają się i trzeba używać rękawic ochronnych. To jednak rozwiązanie niedrogie, ekologiczne, naturalne i długowieczne.
W ofercie marki można znaleźć także patelnię grillową na indukcję – Lodge L8SGP3 oraz okrągłą patelnię w większym rozmiarze, o średnicy 30 cm.
Hit Patelnia Żeliwna Grillowa
Tańsza niż naczynia Lodge, jest żeliwna patelnia grillowa na indukcję Hit. Solidna i długowieczna, dla wielu może okazać się najlepszą patelnią na indukcję. Tym bardziej, że sprawdzi się na każdego rodzaju kuchence – gazowej, elektrycznej, ceramicznej czy halogenowej.
Dzięki wysokiej odporności na wysokie temperatury, może być używana także w piekarniku, na piecu, a nawet bezpośrednio na ogniu. Jednak, jak każda najzdrowsza patelnia na indukcję z żeliwa, nie może być myta w zmywarce i wymaga pielęgnacji po każdym użyciu.
Zwilling Base 66378-240-0
Tania, a zarazem bardzo dobra patelnia na indukcję – Zwilling Base została wykonana ze stali nierdzewnej 18/10, odpornej na zarysowania i łatwej w pielęgnacji.
Wielowarstwowe dno SIGMA Classic+ z aluminiowym rdzeniem szybko i równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu może zużywać mniej prądu. Temu rozwiązaniu zawdzięczamy także przedłużone utrzymywanie ciepła.
Zwilling Base nadaje się do gotowania na praktycznie każdej płycie grzewczej – gazowej, indukcyjnej i ceramicznej, a także do piekarnika.
Demeyere Multiline 7 40850-949-0
Demeyere Multiline 7 także można uznać za najzdrowszą patelnię na indukcję, która jednak kosztuje znacznie więcej niż wspomniany wyżej model żeliwny. Cena wynika przede wszystkim z faktu, że, jak każda dobra patelnia na indukcję ze stali nierdzewnej, Multiline 7 jest stworzona z 7-warstwowej stali szlachetnej połączonej z aluminium.
Co więcej, w patelniach Demeyere mamy do czynienia z nowatorskim rozwiązaniem, jakim jest stal Silvinox. Marka opracowała elektrochemiczny proces obróbki stali, który wydobywa mikroelementy żelaza, odpowiadające za utlenianie i zmianę barwy stali. Dzięki temu patelnie nie brudzą się, nie zmieniają barwy i są łatwe w czyszczeniu.
Ten model to patelnia na indukcję i do piekarnika. Temperatura rozchodzi się na niej szybko i równomiernie, a poręczny uchwyt pozostaje chłodny nawet przy wysokich temperaturach. Patelnie z serii MultiLine są ekstremalnie odporne na wypaczenie i przegrzaniee – wytrzymują temperatury ponad 500 stopni Celsjusza.
Demeyere Multiline 7 40850-949-0 to jednak nie jedyna najzdrowsza patelnia na indukcję w asortymencie marki. W serii dostępny jest także model o średnicy 32 cm, a także model o średnicy 20 cm z dwoma uchwytami.
Demeyere Industry 5 40850-681-0 – 24 cm
Demeyere Industry 5 to kolejna bardzo dobra patelnia na indukcję i do piekarnika. Jej wysoka cena wynika z tych samych przesłanek, co w modelach serii Multiline 7. Z tą różnicą, że ten model dodatkowo dysponuje pokrywką i jest skonstruowany z pięciowarstwowej mieszanki szlachetnej stali nierdzewnej i aluminium.
Industry 5 jest wyposażona w dwa uchwyty o niskiej przewodności, dzięki czemu można jej używać zarówno jako klasyczną patelnię, jak i jako płytki garnek.
Czytaj również: Płyty indukcyjne dwupalnikowe – Ranking 2023
Niektóre odnośniki w naszych artykułach to linki afiliacyjne. Klikając na nie, nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę Redakcji.
#materiałreklamowy