Masz już swój wymarzony ekspres do kawy i jako dopełnienie pozostaje tylko dobrać do niego dobrą kawę ziarnistą? Przed Tobą fascynująca droga poznawania różnorodnych smaków i aromatów ziaren z różnych zakątków świata i najciekawszych blendów!
Choć może się wydawać, że najlepsza kawa ziarnista dla każdego będzie oznaczała co innego, jest kilka wytycznych, które warto wziąć pod uwagę wybierając produkt pod swoje kubki smakowe.
Czytaj także: Kawiarka elektryczna – Ranking
Spis treści
- 1 Dobra kawa ziarnista – jak ją wybrać?
- 2 Ranking najlepszych kaw do ekspresu 2024 [TOP 10]
- 2.1 Arcaffe Roma
- 2.2 Kofi Brand Kofi Brasil
- 2.3 HAYB – Brasil+ Espresso
- 2.4 HAYB Yellow Espresso Blend
- 2.5 Coffee Plant Smooth Sweet Espresso
- 2.6 Coffee Plant Chocolate Bomb
- 2.7 Coffee Plant Flower Touch
- 2.8 Le Piantagioni Del Caffe El Salvador La Cumbre
- 2.9 Audun Coffee Fazenda Rainha Miaki
- 2.10 Hard Beans Gwatemala Mario Recinos
Dobra kawa ziarnista – jak ją wybrać?
Zacznijmy od tego, że wybór dobrej kawy ziarnistej w sporej mierze zależy od tego do jakiej metody zaparzania ją dobieramy. W tym artykule znajdziesz ranking najlepszych kaw do ekspresu, jednak produkty, które w nim spotkasz doskonale sprawdzą się także do kawiarki, french pressa oraz Aeropressa. Należą one bowiem do jednej kategorii kaw dedykowanych pod espresso.
Charakteryzują się odrobinę ciemniejszym wypaleniem, dzięki czemu w kontakcie z wysokim ciśnieniem ziarna stają się bardziej słodkie. Co więcej, często są to blendy (mieszanki) różnych ziaren, co pozwala uzyskać bardziej różnorodny i ciekawszy profil smakowy, który dobrze smakuje także z mlekiem.
Co jeszcze wpływa na smak kawy? Woda. Miękka woda, najlepiej z dzbanka filtrującego albo filtra nakranowego. Ponieważ to właśnie minerały wapniowe zmętniają kawę i nadają jej “płaski” smak. Tą kwestią nie należy się przejmować wyłącznie wtedy, gdy nasz ekspres posiada własny wbudowany filtr.
Sprawdź również: TOP 20 najlepszych młynków do kawy
Ranking najlepszych kaw do ekspresu 2024 [TOP 10]
Arcaffe Roma
Arcaffe Roma to kawa produkowana przez palarnię od 1926 roku. Jest blendem kilku arabik speciality z dodatkiem wysokiej jakości robusty.
W rankingu najlepszych kaw do ekspresu zajmuje pierwsze miejsce, ponieważ jest idealna na początek – delikatna, perfekcyjnie pasuje do mleka, da się w niej wyczuć karmel i owoce leśne.
Tak naprawdę warto jednak spróbować różnych kaw z palarni Arcaffe – to rzemieślnicza włoska klasyka, oferujące różnorodne stosunki arabiki do robusty. Dzięki tej różnorodności, każdy może znaleźć najlepszą kompozycję dla siebie.
Kofi Brand Kofi Brasil
Kofi Brasil to ziarna wypalane przez warszawską palarnię Kofi Brand. Średni poziom wypalenia sprawia, że ziarna idealnie nadają się zarówno do ekspresu, jak i kawiarki.
Ranking najlepszych kaw do ekspresu nie mógłby mieć miejsca bez tej kawy, ponieważ oferuje ona wyjątkowe połączenie różnych smaków i aromatów. Dominuje w niej słodycz, ale wyczuwalne są także nuty suszonych owoców, orzechów, karmelu i ciemnej czekolady. Z uwagi na unikalność tego połączenia, po prostu warto jej spróbować.
HAYB – Brasil+ Espresso
HAYB – Brasil+ Espresso to kolejna dobra kawa ziarnista, której warto spróbować. Dla wielu baristów to najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego. Jest delikatna, oferuje słodki profil smakowy, z wyczuwalnymi nutami karmelu, mlecznej czekolady, orzechów i żółtych owoców.
Kawa sprowadzana jest bezpośrednio z farmy Fazenda Barinas, co daje nie tylko pewność godnego wynagrodzenia dla farmera, ale i pełną kontrolę nad jakością.
Brasil+ Espresso sprawdzi się zarówno jako espresso o zbalansowanym smaku, jak i w roli bazy do kawy mlecznej.
HAYB Yellow Espresso Blend
Pod szyldem HAYB skrywa się wiele ciekawych propozycji i trudno byłoby umieścić je wszystkie w rankingu najlepszych kaw do ekspresu. Warto jednak wiedzieć o trzech rodzajach blendów pod espresso, które charakteryzują się różnodnym stopniem palenia.
Dzięki temu można sprawdzić, jakie body najbardziej nam pasuje. Yellow Espresso Blend to ziarna średnio palone, o aromacie migdałów i suszonych owoców. W ofercie polskiej palarni znajdziesz także wersję w kolorze czarnym – Black Espresso Blend, oferującą ziarna ciemno palone, o nutach gorzkiej czekolady, melasy i orzechów, a także ziarna o lżejszym body i nutach mlecznej czekolady, marcepanu, jagód i herbaty – jest to Blue Espresso Blend.
Coffee Plant Smooth Sweet Espresso
Najlepsza kawa ziarnista to dla wielu Coffee Plant Smooth Sweet Espresso. Ziarna jakości specialty, pochodzące z Brazylii są wypalane w polskiej palarni Coffee Plant.
To klasyczna kawa espresso, która ma gładki i słodki profil smakowy z wyczuwalnymi nutami czekolady, karmelu i truskawek. Sprawdzi się u wszystkich, którzy cenią niską kwasowość – zarówno w formie espresso, americano, jak i z mlekiem.
Coffee Plant Chocolate Bomb
Wyjątkowo ciekawym smakiem wyróżnia się także inna kawa z tej polskiej palarni – Chocolate Bomb. Pochodzące z Brazylii ziarna łączą w sobie wyjątkowe nuty wiśni i czekoladowych, mlecznych pralin. Jest niemalże całkowicie pozbawiona kwasowości.
To bardzo dobra kawa ziarnista, palona w średnim stopniu, która doskonale sprawdza się nie tylko w ekspresach ciśnieniowych, ale i kawiarkach. Posłuży jako baza do kaw mlecznych, ale by poznać pełnię jej smaku warto użyć jej także do zaparzenia espresso lub americano.
Coffee Plant Flower Touch
Coffee Plant zajmuje aż trzy miejsca w naszym rankingu najlepszych kaw do ekspresu. Wynika to jednak wyłącznie z faktu, że polska palarnia oferuje bardzo dużą różnorodność smaków i aromatów kaw.
Flower Touch to propozycja dla tych, którzy szukają dobrej kawy ziarnistej o intensywnie kwiatowych nutach. Przoduje w niej zapach bergamotki, ale wyczujesz także nuty ananasa.
Ta średnio palona arabika z Etopii jest zbierana na wysokości 1920 – 2330 metrów np.pm., w regionie Sidamo. Poddawana jest obróbce na mokro i sortowana, by w żadnej paczce nie znajdowały się ziarna niedojrzałe lub uszkodzone.
Le Piantagioni Del Caffe El Salvador La Cumbre
Delikatne wiśniowe nuty znajdziesz także w kawie Le Piantagioni Del Caffe El Salvador La Cumbre. Aromat uzupełniają także nuty banana i jabłka, które sprawiają, że jest to jeszcze ciekawsza propozycja.
Ta bardzo dobra kawa ziarnista włoskiej palarni Le Piantagioni del Caffe jest dedykowana stricte pod parzenie ciśnieniowe, dzięki czemu doskonale sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Palona w ciemnym stopniu, oferuje sporo słodyczy.
Audun Coffee Fazenda Rainha Miaki
Audun Coffee Fazenda Rainha Miaki wyróżnia się w naszym rankingu najlepszych kaw do ekspresu przede wszystkim intensywnym i bogatym smakiem. Choć jak większość dobrych kaw ziarnistych do ekspresu oferuje nuty czekolady, orzechów i karmelu, odróżnia się za dzięki dekadom doświadczenia w wypalaniu, czerpanego od poprzednich pokoleń.
Ziarna wypalane przez Auduna Sorbottena, który jest Mistrzem Świata Roasterów 2015, charakteryzuje dodatkowo dbałość o środowisko. Część farm otrzymała certyfikację UTZ i Rainforest Alliance.
Hard Beans Gwatemala Mario Recinos
Hard Beans Gwatemala Mario Recinos będzie z kolei najlepszą kawą ziarnistą dla tych, którzy lubią umiarkowaną kwasowość. W przeciwieństwie do większości ziaren, które znalazły się w tym rankingu najlepszych kaw do ekspresu, Gwatemala Mario Recinos charakteryzują się pełnym, a nie średnim ciałem.
Arabika odmiany Caturra, z regionu Santa Barbara, jest zbierana na wysokości 1900 metrów n.p.m. Wypalana w polskiej palarni, oferuje nuty czekolady, karmelu, pomarańczy i żółtych owoców.
Pozwoli przygotować espresso o zbalansowanym smaku, ale i sprawdzi się do alternatywnych metod parzenia – chemexa, Aeropressa, French Pressa czy Drippera.
Szukasz kawy do ekspresu przelewowego? Sprawdź dedykowany ranking kaw ziarnistych.
Niektóre odnośniki w naszych artykułach to linki afiliacyjne. Klikając na nie, nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę Redakcji.
#materiałreklamowy