Spis treści
Jak przygotować wigilię na ostatnią chwilę?
Oczywiście, wciąż mamy sporo czasu. Zawsze wydaje nam się, że mamy przed Wigilią mnóstwo czasu. Ale ileż razy okazywało się, że zapomnieliśmy o jakimś prezencie, zepsuły się lampki choinkowe, kurier zawiózł nasze podarki pod niewłaściwy adres, pan kotek jest chory, a dzieci trzeba odebrać z drugiego końca zakorkowanego miasta. Kolacja wigilijna już za kilka godzin, cały misterny plan w gruzach, a my w przysłowiowym lesie.
Spokojnie. Nie ma sytuacji nie do ogarnięcia. Poniżej znajdziecie kilka prostych oraz szybkich przepisów, które pozwolą wam przygotować kolację wigilijną w kilka godzin i wyjść z twarzą z kłopotliwej sytuacji. I to z ucztą w tradycyjnym, polskim stylu.
Kompot z suszu
Zacznijmy od czegoś najprostszego na świecie, a przecież zawsze kojarzącego się ze świętami Bożego Narodzenia. Nic nie rozgrzeje tak dobrze i szybko po powrocie do domu, jak kompot z suszonych owoców. Tutaj nawet nie potrzebujemy przypraw, choć zachęcamy do eksperymentowania.
Składniki:
- Suszone owoce – 0,5 kg
- Woda – 2 litry
- Kilka goździków
- Szczypta cynamonu
- Kilka plastrów pomarańczy
- Cukier – 1,5 łyżki
Suszone owoce płuczemy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli zachodzi taka potrzeba. Susz zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem, czekając aż owoce zmiękną, a woda zmieni się w smakowity wywar. Doprawiamy przyprawami, dorzucamy pomarańcze i odstawiamy.
Kutia
Kolejne staropolskie, tradycyjne danie, podawane wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Również bardzo szybkie i proste do przygotowania, na dodatek z łatwo dostępnych składników. Zadziwcie babcię przywiązaniem do tradycji i to dosłownie w parę minut.
Składniki:
- Kasza jęczmienna pęczak gotowana – 240 g
- Masa makowa – 200 g
- Orzechy włoskie – 80 g
- Rodzynki – 100 g
- Miód – 100 g
Gotujemy kaszę. W tym czasie siekamy orzechy i rodzynki na drobne kawałki. Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki w misce… i gotowe!
Kluski z makiem
Kolejny klasyk “na szybko”. Danie tak samo smaczne, jak proste i błyskawiczne do przygotowania. Oczywiście masę makową najlepiej przygotować samodzielnie, ale przecież tutaj interesują nas tylko szybkie przepisy.
Składniki:
- Puszka masy makowej (najlepiej z bakaliami)
- Makaron łazanki – 500 g
- Miód – 80 g
- Masło – 50 g
- Rodzynki – 100 g
Gotujemy makaron, w tym samym czasie podgrzewając ostrożnie masę makową. Przekładamy obydwa składniki do miski i mieszamy, dodając masło. Następnie dosypujemy rodzynki i polewamy całość miodem. Mieszamy tak połączone składniki i kolejne wigilijne danie gotowe.
Śledzie pod pierzynką
Boże narodzenie bez dania rybnego byłoby dziwne, prawda? Zabawy z karpiem trudno nazwać szybkimi, jednak co powiecie na klasycznego śledzika?
- Śledź filet – 300 g
- Ziemniaki gotowane – 400 g
- Buraki gotowane – 300 g
- Ogórki kiszone – 150 g
- Cebula – 50 g
- Jajka – 4 szt.
- Ser żółty – 150 g
- Majonez – 150 g
- Musztarda – 25 g
- Olej rzepakowy – 25 ml
- Szczypiorek – mały pęczek
- Sok z cytryny
- Przyprawy: sól, pieprz
Filety ze śledzia myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, musztardę i olej, a następnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami i umieszczamy na dnie miski. Tak ułożoną warstwę smarujemy ⅓ majonezu. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i siekamy w drobną kostkę, odkładamy do osobnej miseczki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Doprawiamy i układamy na wierzchu, a na to kładziemy drobno pokrojonego ogórka kiszonego. Smarujemy połową pozostałego majonezu. Ugotowane buraczki ścieramy na grubej tarce, układamy na wierzchu i smarujemy resztą majonezu. Na koniec dokładamy pokrojone drobno jajka na twardo i starty ser, ozdabiamy całość szczypiorkiem.
Jak widzicie, nie potrzeba wcale wybitnego talentu kulinarnego, aby szybko i sprawnie przygotować udaną i przede wszystkim zgodną z tradycją kolację wigilijną. Podstawowe składniki i kuchenne utensylia w zupełności wystarczą, by móc cieszyć się tym wyjątkowym dniem w świątecznej atmosferze.
A jakie proste, szybkie i smaczne dania wigilijne wy przygotowujecie? Macie jakieś pomysły? Podzielicie się z nami?