Kawy do ekspresu przelewowego będą znacznie różniły się od kaw do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Ziarna dedykowane pod espresso, czyli te, których użyjemy właśnie do ekspresu ciśnieniowego, doskonale współpracują z wysokim ciśnieniem, które uwalnia ich słodki smak. Charakteryzują się ciemniejszym wypaleniem i najczęściej oferują połączenie smaku orzechów, karmelu i ciemnej czekolady.
Szukając dobrej kawy do ekspresu przelewowego mamy do wyboru znacznie większą różnorodność smaków i aromatów. Co więcej, to najczęściej kawy jaśniejsze, a więc charakteryzujące się wyraźniejszym charakterem.
Kawy do ekspresu przelewowego sprawdzą się także do takich metod zaparzania jak chemex oraz drip.
Czytaj również: Ranking najlepszych ekspresów przelewowych [TOP 20]
Spis treści
- 1 Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego – Ranking 2023 [TOP 10]
- 1.1 Johan & Nyström Ethiopia Welena
- 1.2 Johan & Nyström Ethiopia Guji
- 1.3 Hayb – Się Przelewa Kwiat
- 1.4 Johan & Nyström Brazil Fortaleza
- 1.5 Coffee Plant Flow Brownie
- 1.6 LaCava Gwatemala Santa Barbara
- 1.7 LaCava Gwatemala Agua
- 1.8 Cofeee Plant Kenia Ruka AB
- 1.9 LaCava Kenia Kabare
- 1.10 Hayb Się Przelewa Tropik
Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego – Ranking 2023 [TOP 10]
Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego dla każdego będzie oznaczała co innego. Każdy preferuje nieco inne smaki – orzechowo-czekoladowe czy zupełnie rześkie z nutami rabarbaru i czerwonej porzeczki. Podobnie jak w przypadku herbat, znaczenie dla naszych preferencji może mieć też pora roku.
Dlatego poniższe zestawienie warto traktować jako zestawienie kaw wartych spróbowania, a niekoniecznie typowy ranking produktów od najlepszych do najgorszych. Próbując różnych rodzajów ziaren nabieramy preferencji, które odnoszą się nie tylko do samych nut smakowych i aromatów, ale i regionu upraw (a więc wysokości nad poziomem morza, gleby, nasłonecznienia) czy obróbki ziaren.
Nie zapomnij tylko, że wszelkie smakowe niuanse nie będą dobrze wyczuwalne, jeśli wybierzesz kawę mieloną. Sprawdź jak wybrać dobry młynek do kawy, bo – jak podkreślają bariści i pasjonaci – to rzecz ważniejsza niż ekspres i równie ważna jak sama kawa.
Johan & Nyström Ethiopia Welena
Rozpoczynając poszukiwania najlepszej kawy do ekspresu przelewowego warto uwzględnić łatwe w zaparzaniu ziarna Johan & Nyström Ethiopia Welena. Jak przystało na kawę etiopską, oferuje ona bogatą esencję smaków i aromatów o nutach czerwonej porzeczki, cytrusów i czarnej herbaty, z kwiatowym aromatem.
Plantacja Welena mieści się w regionie Oromia, który charakteryzuje się bardziej owocowymi smakami niż nawet sąsiednie regiony. Mają na to wpływ żyzne, wulkaniczne gleby, organiczna hodowla, ale i sposób obróbki, obejmujący długą fermentację (35 – 48 godzin).
Johan & Nyström Ethiopia Guji
Kolejna dobra kawa do ekspresu przelewowego spod szyldu szwedzkiej palarni Johan & Nyström to Ethiopia Guji. Oferuje nuty dżemu truskawkowego, arbuza i jeżyn, a jednocześnie różni się mocno od wyżej opisanej Weleny ze względu na sposób obróbki.
Podczas gdy Ethiopia Welena jest obrabiana na mokro i oferuje lekkie smaki, tu mamy do czynienia z ziarnami obrabianymi na sucho, co daje smak dojrzalszych owoców i więcej słodyczy. Warto sprawdzić jak nam pasuje ta różnica.
Hayb – Się Przelewa Kwiat
Ostatnia propozycja z Etiopii, którą musimy polecić to Hayb – Się Przelewa Kwiat. Popularna i dla wielu najlepsza kawa do ekspresu przelewowego, oferuje kwiatowy aromat i słodkie nuty owocowo-herbaciane.
Orzeźwiający smak arabika zawdzięcza obróbce na mokro. Ta propozycja spodoba się fanom niskiej kwasowości.
Johan & Nyström Brazil Fortaleza
Wbrew pozorom nie jest to post sponsorowany przez markę Johan & Nyström, a nasze indywidualne zestawienie produktów. Palarnia po prostu oferuje takie smaki i aromaty, które warto poznać w pierwszej kolejności, żeby mieć najlepsze rozeznanie w tym, jaką jakość oferują ziarna różnorodnego pochodzenia.
Tak jak kawy etiopskie charakteryzują lekkie, owocowe nuty i herbaciane aromaty, kawy brazylijskie cechują pierwszoplanowe nuty czekoladowe i dojrzałych owoców. Brazil Fortaleza łączy w sobie nuty czekolady z nutami wiśni i orzechów laskowych. Pośród brazylijskich kaw do ekspresu przelewowego jest to jedna z najpopularniejszych opcji.
Coffee Plant Flow Brownie
Chcąc spróbować dobrej kawy do ekspresu przelewowego z Brazylii, alternatywnie można zdecydować się na propozycję Coffee Plant – Flow Brownie. Co prawda ziarna pochodzą nie tylko z Brazylii, ale i Kenii, jednak ich połączenie jest warte sprawdzenia.
W jasno palonej mieszance wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów, a także słodycz śliwki i rodzynek. Flow Brownie charakteryzuje głęboki smak, a zarazem praktycznie zerową kwasowość, co może być cenną informacją dla tych, którzy za nią nie przepadają.
LaCava Gwatemala Santa Barbara
Kolejnym krajem, który należy do ulubionych wśród największych pasjonatów kawy, jest Gwatemala. LaCava Gwatemala Santa Barbara z polskiej palarni dla wielu może okazać się najlepszą kawą do ekspresu przelewowego z Gwatemali, ponieważ charakteryzuje się oryginalnym połączeniem nut ciemnego kakao, suszonych owoców i kwiatów.
W paczce znajdziesz trzy odmiany ziaren, rosnących w regionie Huehuetenango, na wysokości 1600-2000 m n.p.m. Obróbka odbywa się metodą natural.
LaCava Gwatemala Agua
LaCava Gwatemala Agua to równie cenna opcja do sprawdzenia.W swoim smaku oferuje nuty dżemu z owoców leśnych, ale i wanilii oraz kwiatów. Została stworzona, by być najlepszą kawą do ekspresu przelewowego.
Na jej wyjątkowość wpływa mikroklimat regionu Frijanes, obróbka metodą natural, duża wysokość zbiorów (1600-1700 m n.p.m.), a także sąsiedztwo upraw awokado oraz kwiatów ozdobnych.
Cofeee Plant Kenia Ruka AB
Szukając dobrej kawy do ekspresu przelewowego należy obowiązkowo zapoznać się także z ziarnami z Kenii. W tym celu warto sięgnąć na przykład po propozycję palarni Cofeee Plant – Kenia Ruka AB.
Ta jasno palona arabika charakteryzuje się nutami rabarbaru, dżemu porzeczkowego, cytrusów i wiśni, a więc może okazać się dobrą kawą do ekspresu przelewowego dla tych, którzy lubią taką przyjemną kwasowość.
Ziarna pochodzą z regionu Nyeri, a na ich profil wpływa wulkaniczna gleba, duża wysokość upraw (1600 – 1780 m n.p.m.) oraz klimat sprzyjający uprawom kawowca.
LaCava Kenia Kabare
Kawy z Kenii co do zasady oferują mocne, rześko-słodkie, owocowe doznania. Nie inaczej jest w przypadku propozycji palarni LaCava – Kenia Kabare, którą charakteryzuje słodycz cukru trzcinowego i kwaskowość śliwki oraz czarnej porzeczki.
Jasno palona arabika pochodzi z żyznych plantacji regionu Kirinyaga. Przechodzi obróbkę metodą mokrą z użyciem wody z rzeki Ragati.
Hayb Się Przelewa Tropik
Do ciekawych propozycji zalicza się też Hayb Się Przelewa Tropik. Pośród innych ziarnistych kaw do ekspresu przelewowego wyróżnia się smakiem dojrzałych owoców tropikalnych, karmelu i odrobiny rumu.
Arabika pochodzi z Kolumbii, przechodzi obróbkę na sucho i jest wypalana w warszawskiej palarni. Warto sprawdzić jej unikalny smak, a nuż okaże się Twoją najlepszą kawą do ekspresu przelewowego.
Koniecznie sprawdź także: Najlepsze dzbanki filtrujące – Ranking 2023
Niektóre odnośniki w naszych artykułach to linki afiliacyjne. Klikając na nie, nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę Redakcji.
#materiałreklamowy