Większość z nas z pewnością kojarzy urządzenie, jakim jest ekspres przelewowy. Jeśli nie z własnego doświadczenia, to z przydrożnych barów w amerykańskich filmach. Pomimo tego, że na chwilę obecną nie spotyka się ich tak często, jeszcze całkiem niedawno były to sprzęty niesamowicie popularne. Z biegiem czasu zostały jednak zastąpione nowoczesnymi i o wiele bardziej zautomatyzowanymi produktami.

Na chwilę obecną, rynek oferuje ogromną liczbę ekspresów przelewowych, występujących w zróżnicowanych rozmiarach i kolorach, a także posiadających sporą ilość innowacyjnych funkcji. Niektórzy zachwycają się modelami w stylu vintage, a inni stawiają na bardziej klasyczny design. Niezależnie od wyglądu, kluczową kwestią jest przecież produkt końcowy, czyli świeża, gorąca kawa. To właśnie ona ułatwia wczesne wstawanie i czyni poranki bardziej znośnymi. Dla wielu jest to również nieodłączny element dnia, bez którego ciężko podejmuje się dalsze kroki.

Ekspres przelewowy będzie doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników kawy, a także osób, które spożywają ją w zwiększonych ilościach. Takie rozwiązanie pozwala bowiem na szybkie i bezproblemowe przygotowanie napoju dla większej liczby domowników za jednym razem.

Wszystko to, co warto wiedzieć o ekspresach przelewowych, znajduje się w dalszej części artykułu.

Zobacz także: Kawiarka elektryczna – Ranking 2021

Ekspres przelewowy – budowa i działanie

Ekspres przelewowy - budowa i działanie

Pomimo tego, że producenci oferują bardzo zróżnicowaną ofertę ekspresów przelewowych, wszystkie modele zbudowane są w taki sam sposób. Elementami, będące niezbędnymi do prawidłowej pracy urządzenia, są:

  • Zbiornik na wodę,
  • Dysza – której zadaniem jest zalewanie kawy,
  • Dripper,
  • System przepływowego podgrzewania wody,
  • Podstawa na dzbanek (a także sam dzbanek).

Niejednokrotnie w zestawach znajdują się również miarki do kawy, będące znacznym ułatwieniem.

W zależności od indywidualnych potrzeb użytkowników, ekspresy przelewowe występują w różnych wariantach pojemnościowych. Tak więc, jeśli z urządzenia będzie korzystać jedna lub dwie osoby, zbiornik o pojemności 500 ml w zupełności wystarczy. Jeśli jednak sprzęt ma służyć większej liczbie domowników, czy też firmowych pracowników, producenci oferują pojemności sięgające nawet 2,5l. Warto więc postawić na model, który przygotuje kawę w możliwie najbardziej adekwatny sposób.

Będąc w temacie przygotowywania kawy – cały ten proces jest niezwykle łatwy. Ponadto nie wymaga on również zbyt dużego wkładu użytkownika. Znaczna większość ekspresów przelewowych działa w dokładnie taki sam sposób, dlatego też schemat postępowania sprawdzi się w praktycznie każdym przypadku.

Do zaparzenia pysznej, aromatycznej kawy w ekspresie przelewowym, niezbędna będzie oczywiście sama kawa. Warunkiem koniecznym jest to, aby była ona odpowiednio zmielona. Niektóre urządzenia wyposażone są w młynki, w których umieszcza się ziarna, a następnie sprzęt samodzielnie wykonuje swoje zadanie. Jednak większość modeli (szczególnie tańszych), wymaga od użytkownika wcześniejszego zmielenia lub też wsypania gotowego produktu zakupionego w sklepie. Oprócz kawy potrzebny będzie także odpowiedni filtr.

Sprawdź: Dobry młynek do kawy – jaki warto kupić?

Proces parzenia kawy w ekspresie przelewowym

Prawdę mówiąc, parzenie kawy przy użyciu ekspresu przelewowego jest czynnością banalnie prostą, ograniczającą się do zaledwie kilku kroków.

  1. W pojemniku należy umieścić filtr, a następnie wsypać zmieloną kawę.
  2. Pojemnik na wodę uzupełnić proporcjonalnie do ilości wsypanej kawy.
  3. Po uzupełnieniu wszelkich niezbędnych zbiorników – czas włączyć sprzęt. Woda ulegnie wówczas zagotowaniu do odpowiedniej temperatury, a następnie zaleje kawę znajdującą się na filtrze, tworząc napar.
  4. Gotowy produkt przelewa się do dzbanka znajdującego się pod filtrem.

Na co zwrócić uwagę decydując się na zakup ekspresu przelewowego?

Istnieje kilka niezwykle istotnych aspektów, które mają bezpośredni wpływ na pracę wybranego modelu. Dlatego też przed zakupem ekspresu przelewowego, warto przyjrzeć się jego parametrom, do których zaliczają się:

  • Moc – jej wartość będzie świadczyć między innymi o tym, jak szybko urządzenie nagrzeje się do odpowiedniej temperatury. Jest to więc parametr odpowiedzialny za to, w jakim tempie uzyskamy gotowy do spożycia napój. Im większa moc, tym krótszy okaże się czas oczekiwania na produkt końcowy.
  • Dysza – zwana również „prysznicem”. Jest to element, który zalewa kawę zagotowaną wodą. Duża część ekspresów przelewowych (szczególnie tych z niższej półki cenowej), posiada dyszę wyposażoną w tylko jeden otwór sączący wodę. Skutkiem takiego rozwiązania okazuje się jednak nierównomierne zaparzanie kawy, która traci swój smak oraz aromat. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie więc urządzenie z wielootworową dyszą, która precyzyjnie rozprowadzi wodę, gwarantując tym samym perfekcyjnie zaparzony napój.
  • Odpowiednia temperatura zaparzania – większość ziaren nie lubi wrzątku. Zalewanie ich gorącą wodą powoduje uwydatnienie goryczy, a także niweluje aromat kawy. Dlatego też dobry ekspres przelewowy powinien podgrzewać wodę maksymalnie do 95°C.
  • Płyta grzewcza – czyli element, który utrzymuje temperaturę przygotowanego napoju przez określony czas. Dzięki temu zaparzona kawa nie musi zostać spożyta natychmiast, a jej świeżość utrzyma się do momentu wyłączenia sprzętu.
  • Pojemność dzbanka – jest to kwestia niezwykle indywidualna, o której wspominaliśmy już wyżej. Warto postawić na pojemność, która wystarczy dla wszystkich użytkowników ekspresu. Nie oznacza to, że w dzbanku o pojemności 2l nie można przygotować jedynie 500 ml kawy – a wręcz przeciwnie! Należy jednak pamiętać, że jeśli dzbanek będzie zbyt mały, często koniecznym może okazać się dorabianie kawy, co z kolei wiąże się z uzupełnianiem zbiorników, wymianą filtra oraz czyszczeniem urządzenia.
  • Wysokiej jakości komponenty – nikt przecież nie lubi kawy o smaku plastiku, prawda? Dlatego też warto zadbać o to, aby wszelkie materiały użyte do produkcji wybranego modelu, były dostosowane do kontaktu z żywnością, a także wytrzymałe i solidne. Istotnym aspektem jest także dostępność części zamiennych, w razie gdyby poszczególne elementy uległy zużyciu lub wymagały naprawy.
  • Dodatkowe akcesoria – takie jak wbudowany młynek (lub osobny młynek znajdujący się w zestawie), czy też miarka do kawy.

Ekspres przelewowy – czy warto?

Urządzenie, jakim jest ekspres przelewowy, to doskonałe rozwiązanie dla osób, które lubią cieszyć się aromatem świeżo zmielonych ziaren, szczególnie w dużych ilościach. Przy jego użyciu możliwe jest bowiem przygotowanie sporej ilości kawy za jednym razem, przez co sprawdzi się nawet w firmowej kuchni. Sprzęty tego typu są stosunkowo tanie, a ich obsługa nie powinna sprawiać najmniejszych problemów. Co ciekawe, ekspres przelewowy umożliwia również przygotowanie dowolnej herbaty.

Nie można jednak stwierdzić, że zakup ten nie niesie za sobą pewnych wad. Spora część ekspresów przelewowych nie posiada zintegrowanego młynka do mielenia kawy, przez co jego zakup może okazać się konieczny – szczególnie, jeśli sklepowa kawa nie będzie zadowalająca. Niezbędna jest także prawidłowa eksploatacja, która wiąże się, między innymi, z regularną wymianą filtrów jednorazowych lub precyzyjnym czyszczeniu filtrów wielokrotnego użytku.

Sprawdź również: Ekspres do kawy do użytku domowego – jaki wybrać?