Kawosze mają swój Dzień Espresso, który przypada na 23 listopada. Tymczasem fani herbaty obchodzą swoje święto dwukrotnie w ciągu roku. Międzynarodowy Dzień Herbaty świętuje się 21 maja, ale w Polsce celebrujemy też Dzień Herbaty, który ma miejsce 15 grudnia.
Herbata jest z nami od dawna. Pierwsze zapiski dowodzą, że była spożywana w Chinach już 5000 lat temu. Ten popularny napój ma nie tylko znaczenie kulturowe, ale też pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Zależnie od rodzaju, herbata może mieć właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, a nawet wspomagające chudnięcie.
Dni takie jak Dzień Herbaty i Międzynarodowy Dzień Herbaty nie powstały jednak tylko po to, żeby szerzyć informacje o zaletach spożywania tego napoju.
Spis treści
Produkcja herbaty a Cele Zrównoważonego Rozwoju
Produkcja herbaty stanowi główne źródło utrzymania milionów rodzin z krajów rozwijających się i najsłabiej rozwiniętych. Dzięki temu, że przemysł herbaciany to sektor pracochłonny, może pomagać w rozwoju obszarów wiejskich, ale przede wszystkim w zmniejszaniu ubóstwa i zapewnianiu podstawowego bezpieczeństwa żywnościowego w krajach rozwijających się.
Międzynarodowy Dzień Herbaty powstał, żeby promować i wspierać działania na rzecz zrównoważonej produkcji i zwiększać świadomość jej znaczenia w walce z głodem i ubóstwem. Dążymy do tego, żeby przemysł herbaciany mógł być elementem realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju, które obejmują:
- zmniejszenie skrajnego ubóstwa (Cel 1)
- walkę z głodem (Cel 2)
- wzmocnienie pozycji kobiet (Cel 5)
- zrównoważone wykorzystanie ekosystemów lądowych (Cel 15).
Dodatkowo trzeba wiedzieć, że produkcja herbaty jest bardzo wrażliwa na zmiany warunków uprawy. Może być produkowana wyłącznie w ściśle określonych warunkach agroekologicznych. Innymi słowy, będzie rosła wyłącznie w niektórych krajach. Tymczasem wiele z nich już zaczyna odczuwać skutki zmian klimatycznych.
Jak Ty możesz wesprzeć zrównoważoną produkcję herbaty?
Możesz wspierać zrównoważoną produkcję zwracając uwagę na jakość herbaty, którą kupujesz. Oznaczenia, takie jak Fairtrade, zapewniają, że:
- herbata została nabyta za uczciwą cenę
- pracownicy mają zapewnione sprawiedliwe płace i godne warunki socjalne
- relacje handlowe opierają się na przejrzystości, uczciwości i szacunku.
Niestety spora część pracowników standardowej plantacji herbaty (ale i kawy oraz kakao) nie zarabia nawet na utrzymanie swoich rodzin. Nie ma jak zapewnić im podstawowej opieki lekarskiej, nie wspominając o edukacji.
Zaparzacz do herbaty Profi Cook
Jakie są rodzaje herbaty?
Choć herbata jest produkowana wyłącznie z jednej rośliny (Camellia sinensis), rodzaj zebranych liści i stopień ich utlenienia dzieli ją na pięć głównych rodzajów.
Czarna herbata
Czarna herbata jest najczęściej spożywanym rodzajem herbaty w zachodniej części świata – stanowi 85% całkowitej konsumpcji. Jest w pełni utleniona, przez co ma ciemniejszy wygląd, mocniejszy smak i wyższą zawartość kofeiny.
Podobnie jak pozostałe rodzaje herbaty, jest bogata w przeciwutleniające polifenole (katechiny). Zawartość kofeiny w czarnej herbacie jest o około połowę niższa niż w kawie.
Zielona herbata
Zielona herbata to herbata „nieutleniana”. To oznacza, że liście są podgrzewane tuż po zbiorach, żeby zniszczyć enzymy, które odpowiadają za ultenianie. W ten sposób zachowuje się wysoki poziom przeciwutleniaczy. To dlatego uważa się, że zielona i biała herbata są najzdrowsze.
Napar z zielonej herbaty ma jasnozielono-żółty kolor i znacznie lżejszy smak niż czarna herbata. W zależności od sposobu zaparzania może mieć większą lub mniejszą cierpkość, która wynika z obecności katechin.
Biała herbata
Najdelikatniejsza spośród wszystkich rodzajów herbat jest herbata biała. Jest najmniej przetworzona i powstaje przy użyciu wyłącznie nieotwartych pąków oraz młodych liści. Ma najniższą zawartość kofeiny, a jednocześnie najwyższy poziom przeciwutleniaczy.
Herbata Pu-erh
Herbata Pu-erh to inaczej herbata czerwona. Wywodzi się z chińskiej prowincji Yunan i jest znana ze specyficznego, ziemistego smaku. Liście przechodzą fermentację mikrobiologiczną – są prasowane na surowo i przechowywane do momentu, aż dojrzeją.
Herbata Oolong
Choć herbata Oolong nie należy do najpopularniejszych, jest jednym z pięciu rodzajów herbaty. Jest częściowo utleniona, ale w smaku nie przypomina ani czarnej, ani zielonej herbaty. Szczególnie wart spróbowania jest Oolong mleczny, który poddaje się aromatyzacji mlekiem przed zwinięciem i wysuszeniem liści.
Najpopularniejsze herbaty smakowe
Herbaty smakowe powstają poprzez dodanie kwiatów, ziół, owoców i innych naturalnych składników, takich jak olejki eteryczne. Niektóre połączenia stanowią tradycje różnych krajów, a dzięki swojemu unikalnemu smakowi i aromatowi zyskują popularność na całym świecie.
Earl Grey
Earl Grey to flagowa herbata Wielkiej Brytanii. Powstaje z połączenia czarnej herbaty z ekstraktem z owoców cytrusowych bergamotki. Co ciekawe, została stworzona w XIX wieku, żeby zamaskować smak taniej herbaty i sprawić wrażenie herbaty premium.
Dziś Earl Grey ma różnorodne oblicza – od taniej herbaty z marketu po wysokiej jakości czarną herbatę z dodatkiem najlepszej włoskiej bergamotki. Z łatwością kupisz też Earl Grey z certyfikatem Fair Trade.
Masala Chai
Masala Chai to czarna herbata wzbogacona tradycyjnymi indyjskimi przyprawami – kardamonem, imbirem, cynamonem i goździkami. Do wody gotowanej z mlekiem dodaje się herbatę i przyprawy oraz słodzony cukier. To najpopularniejszy sposób picia herbaty w Indiach.
Genmaicha
Genmaicha to z kolei herbata, która wywodzi się z japońskiej tradycji. Sporządza się ją z herbaty zielonej, na przykład Sencha, Bancha albo Karigane, w połączeniu z prażonym ryżem brązowym. Charakteryzuje ją wyjątkowy smak, który przypomina orzechowy.
Choć bywa nazywana „popcorn tea”, z powodu pękających ziaren ryżu, najwyższej jakości genmaicha nie będzie zawierała popcornu, a wyłącznie prażone ziarna. Ponieważ to właśnie one oferują silniejszy aromat i smak.
Niecieknące kubki termiczne NILS CAMP
Akcesoria do parzenia herbaty
Prawdziwy fan herbaty ma zestaw akcesoriów do zaparzania, dzięki którym uzyskuje pełnię smaku i aromatu naparu oraz może zabrać go ze sobą wszędzie, gdzie się wybiera. Co warto mieć w swojej kuchni, by z rytuału parzenia herbaty wyciągnąć pełnię właściwości zdrowotnych? Jakie akcesoria herbaciane ucieszą każdego, kto lubi herbatę?
Jeśli nie masz w swoim domu dobrego filtra nakranowego, możesz wyposażyć się w dzbanek filtrujący, np. naszej polskiej marki Dafi. Przefiltrowana woda nie tylko pozytywnie wpłynie na smak napojów, ale i zapobiegnie osadzaniu się kamienia w czajniku. Dzięki temu urządzenie będzie pracowało ciszej i będzie miało dłuższą żywotność.
Wśród najcichszych czajników warto wyróżnić czajniki elektryczne Fellow. Fellow Corvo EKG w wersji czarnej i białej to jeden z dosłownie kilku modeli na rynku, które pracują naprawdę cicho. Jest wyposażony w regulator temperatury, dzięki czemu każdy rodzaj herbaty zaparzysz dokładnie według zaleceń.
Z kolei jeśli chodzi o podróżowanie z herbatą – każdy fan tego napoju powinien mieć niezawodny kubek termiczny. Do takich należą kubki NILS CAMP, które mają niekapiący ustnik i są bardzo wygodne w użytkowaniu.
Czytaj także: Jak wybrać cichy czajnik elektryczny?
Najcichszy czajnik elektryczny – Fellow Corvo EKG
Zalety zdrowotne herbaty
Przeciwutleniacze zawarte w herbacie mogą zwiększać ochronę przed chorobami układu krążenia i zmniejszać ryzyko zawału serca. Umiejętność zwalczania wolnych rodników, które są przyczyną wielu cywilizacyjnych chorób, przypisuje się w szczególności flawonoidom. Wpływają na poziom złego cholesterolu, zmniejszają krzepliwość krwi i obniżają ciśnienie.
Jak dowodzą badania, herbata bogata w polifenole może nawet stanowić wsparcie w leczeniu raka. Ponadto pozytywnie wpływa na funkcje odpornościowe. Z kolei pozytywny wpływ na poziom energii oraz wsparcie odchudzania zawdzięczamy unikalnemu połączeniu katechin z umiarkowanym poziomem kofeiny w herbacie. Te składniki spowalniają wyczerpywanie się glikogenu, dzięki czemu organizm zużywa większej ilości tłuszczu jako paliwa. Energia utrzymuje się dłużej, a nadmiarowe kilogramy są szybciej spalane.
Warto też wspomnieć o właściwościach L-teaniny, czyli jednego z aminokwasów niebiałkowych, który występuje głównie lisicach zielonej herbaty. L-teanina podnosi stężenia neuroprzekaźników, takich jak dopamina, serotonina, GABA i glicyna. To oznacza, że ma pozytywny wpływ na funkcje poznawcze i zdolność uczenia się. Jednocześnie ten cenny składnik aktywuje fale mózgowe α, które są charakterystyczne dla stanu relaksacji, obniża częstotliwość akcji serca i osłabia stres oksydacyjny.
Dzień Herbaty 2022 – podsumowanie
Zalet zdrowotnych herbaty jest wiele. Z zaparzania naparu warto uczynić codzienny nawyk, ale jeszcze lepiej pić herbatę z godnych zaufania źródeł. Przemysł herbaciany ma ogromny potencjał i może odmienić losy milionów ludzi z krajów rozwijających się. To przysłowiowa „wędka”, która może pozwolić ludności najbiedniejszych krajów usamodzielnić się i żyć godnie. Wystarczy, że będziemy wybierać odpowiedzialnie.
Sprawdź również: Najładniejsze czajniki elektryczne w stylu retro – Ranking [TOP 10]