• Ostatnia modyfikacja artykułu:11 miesięcy temu

Dobre kombiwary halogenowe mają wszechronne zastosowanie, nawet w porównaniu do piekarnika. Co więcej, są wyjątkowo energooszczędne. Jeśli nigdy nie korzystałeś z tego urządzenia poniższy poradnik pomoże Ci wybrać urządzenie dla siebie. Sprawdź nasz ranking kombiwarów i dowiedz się więcej na temat tych prostych, acz wyjątkowo funkcjonalnych urządzeń.

Kombiwar halogenowy – co to jest?

Kombiwar halogenowy składa się ze szklanej misy, wentylatora i żarówek halogenowych, które uwalniają wiązki dalekiej podczerwieni i generują ciepło. Wentylator rozprowadza podgrzane powietrze wewnątrz misy. Dzięki temu urządzenie może posłużyć do pieczenia, grillowania, gotowania na parze lub suszenia warzyw i owoców.

Podczerwień jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, przede wszystkim jako bezpieczny środek do dezynfekcji żywności. Wiązki podczerwieni skutecznie i szybko dezaktywują bakterie, zarodniki, drożdże i pleśń. Pieczywo poddane działaniu podczerwieni zachowuje swoją świeżość na dłużej, a mięsa posiadają brązową i chrupiącą skórkę.

Kombiwar a piekarnik

Co to jest kombiwar i czym różni się od piekarnika? W zasadzie kombiwar jest małym odpowiednikiem piekarnika i służy do tych samych celów – między innymi do pieczenia lub gotowania na parze. Jest przy tym jednak znacznie szybszy i bardziej ekonomiczny – zużywa zdecydowanie mniej prądu niż piekarnik.

Mimo pozornie mało rozwiniętej technologii, rodem z lat 80-tych, polecane kombiwary w nowoczesnym, odświeżonym designie i z poprawioną efektywnością zyskują coraz większą popularność. Także ze względu na dużą wygodę użytkowania.

Kombiwar a piekarnik - jakie są różnice

Zalety kombiwaru

Wspomniana na wstępie oszczędność prądu jest jedną z głównych zalet kombiwarów w opinii konsumentów. Przygotowując potrawę w kombiwarze zamiast w piekarniku jesteśmy w stanie oszczędzić nawet do 75% energii elektrycznej.

Jednak najbardziej kluczową zaletą tych urządzeń jest ich wielofunkcyjność. W dobrym kombiwarze możemy przygotować praktycznie wszystkie potrawy i wypieki w znacznie krótszym czasie niż w piekarniku lub na kuchence.

Przygotowując obiad nie musisz już rozkładać kolejnych patelni lub garnków i starać się skoordynować wszystkich elementów potrawy jednocześnie – z tym urządzeniem przygotujesz wszystko w jednej misce.

Co więcej, dzięki obecnej w większości najlepszych kombiwarów funkcji podtrzymywania temperatury, możesz przygotować potrawę wcześniej i zaserwować ją w dowolnie wybranym momencie z zachowaniem pełni świeżości.

Kombiwar może także oszczędzić miejsce na kuchennym blacie, gdyż z powodzeniem zastąpi takie urządzenia jak mikrofalówka, grill czy frytkownica. Polecane kombiwary są na tyle kompaktowe, że bez problemu zabierzesz je na wakacje, jeśli wybierasz się na kemping. Idealnie sprawdzą się także w tymczasowym mieszkaniu studenckim.

Szeregu zalet dopełnia fakt, że kombiwar jest maksymalnie łatwy do wyczyszczenia w przeciwieństwie do piekarnika lub mikrofalówki.

Kombiwar a parowar – różnice

Dobre kombiwary halogenowe można regulować dostosowując pracę urządzenia do pożądanego rodzaju potrawy. Z tym sprzętem masz możliwość gotowania, smażenia, grillowania, a nawet pieczenia ciast i pieczywa.

Parowar, składający się z charakterystycznych niezależnych komór (zwykle trzech), ogrzewa potrawy podgrzaną wcześniej parą wodą. Innymi słowy umożliwia wyłącznie gotowanie na parze lub podgrzewanie takich dań jak pierogi czy pyzy.

Różnice między kombiwarem, a parowarem obejmują zatem w głównej mierze funkcjonalność. Parowar będzie dobrym rozwiązaniem dla osób przywiązujących dużą wagę do zdrowego odżywiania. Gotowanie za pomocą pary jest możliwie najzdrowszym rozwiązaniem, zachowującym pełnię wartości odżywczych i witamin.

Przewagę parowaru nad kombiwarem stanowi możliwość przygotowania różnych składników w oddzielnych komorach. Tymczasem nawet najlepszy kombiwar halogenowy co do zasady będzie oferował wyłącznie jedną główną misę.

kombiwar a parowar - jakie są różnice

Jak wybrać najlepszy kombiwar halogenowy?

Wraz z rosnącą popularnością kombiwarów liczba urządzeń dostępnych na rynku także rośnie. Dlatego podpowiadamy jak wybrać najlepszy kombiwar halogenowy dla swoich potrzeb i na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Marka i kontakt z producentem

Kupując produkt z marketu znacznie trudniej jest ubiegać się o naprawę lub wymianę jakiegokolwiek elementu sprzętu. Wybierając konkretnego producenta, który posiada dział obsługi klienta sprawa jest znacznie łatwiejsza. Jeśli decydujesz się na zakup sprzętu mniej popularnej marki – kup go od zaufanego sklepu.

Wymienna lampa halogenowa

Nieostrożnie obsługiwana lampa halogenowa jest łatwa do uszkodzenia. W kombiwarach nowej generacji lampy nie psują się już tak łatwo, ani tak często jak w starszych wersjach urządzeń. Mimo wszystko jest to element, którego wymianę warto potencjalnie uwzględnić. Najlepsze kombiwary mają zapasową lampę w zestawie.

Pojemność

Jeśli przygotowujesz posiłki dla 1-2 osób, urządzenie o pojemności około 12 litrów będzie w zupełności wystarczające. Jeśli jednak kombiwar ma służyć większej rodzinie – bezpiecznie będzie wybrać sprzęt o możliwie największej pojemności, nawet około 19 litrów.

Niestety nawet najlepszy kombiwar halogenowy nie będzie zachwycał pojemnością, ale kupujemy te urządzenia ze świadomością, że nie jest to piekarnik. Do wnętrza misy spokojnie zmieścisz kurczaka, nawet w całości. Jednak ziemniaki dla większej ilości osób na pewno trzeba będzie ugotować lub upiec oddzielnie.

Dobrą informacją jest fakt, że większość modeli, które znalazły się w naszym rankingu kombiwarów posiada pierścień, który pozwala powiększać bazową objętość urządzenia.

Długość kabla

Długość przewodu to kryterium istotne głównie w sytuacji, gdy dysponujesz ograniczonym miejscem w kuchni. Jeśli wiesz, że zbyt krótki przewód może stanowić problem, sprawdź specyfikacje producenta.

Najlepsze kombiwary halogenowe – Ranking 2022 [TOP 7]

Nazwa Cena Moc Gdzie kupić?
Lund GRH 67641 185,00 zł zł 1400 W
Esperanza Quasar 170,00 zł 1400 W
Camry CR 6305 229,00 zł 1400 W
Adler AD 6304 215,00 zł 1300 W
MPM MKO-01 229,00 zł 1400 W
Saturn ST-CO9151 282,00 zł zł 1400 W
Botti 6O8541 304,00 zł 1400 W

Kombiwar Lund GRH 67641

Lund GRH 67641

Lund GRH 67641 zajął w naszym rankingu kombiwarów pierwsze miejsce nie tylko ze względu na czarną pokrywę, ale przede wszystkim ze względu na dużą ilość praktycznych akcesoriów. Urządzenie daje możliwość przygotowania dwóch różnych składników osobno dzięki dolnemu i górnemu rusztowi.

W komplecie jest także stojak na pokrywę, który pozwala na bezpieczne odstawienie gorącego elementu. Mamy również szczypce, stojak na chleb, dzięki któremu upieczemy chrupkie pieczywo, patelnię z nieprzywierającą powłoką oraz parowar z aluminium, który daje możliwość gotowania na parze.

Jak przystało na dobry kombiwar, ten 17-litrowy model posiada funkcję autoczyszczenia. Oferuje regulację temperatury w zakresie 65-250°C i możliwość ustawienia czasu pracy do 60 minut.

 

Esperanza Quasar

Esperanza Quasar

Kombiwar halogenowy Esperanza Quasar, zgodnie z informacją od producenta, sprawia, że gotowanie może być szybsze nawet o 40% w porównaniu do gotowania w standardowy sposób. Składniki potrawy szybko się podgrzewają, zachowując pełnię wartości odżywczych, witamin i naturalny aromat.

Esperanza Quasar, podobnie jak pozostałe najlepsze kombiwary z naszego zestawienia, sprawdzi się do smażenia, opiekania, prażenia, duszenia, grillowania, odgrzewania, a także rozmrażania produktów spożywczych. W zestawie znajduje się stojak pod grill oraz pierścień, który powiększa pojemność kombiwaru z 12 do 18 litrów. Urządzenie posiada minutnik i kontrolę temperatury, a także funkcję dodatkowego podgrzewania.

Kombiwar Camry CR 6305

Camry CR 6305

Trzecie miejsce w rankingu kombiwarów halogenowych zajął Camry CR 6305. To klasyczny model wyposażony w minutnik i kontrolę temperatury. Posiada funkcję gotowania na parze, smażenia, gotowania, grillowania, rozmrażania, a także dodatkowego podgrzewania.

W zestawie standardowo znajduje się stojak pod grill oraz pierścień do potraw o większych rozmiarach. Zegar oraz regulator temperatury są mechaniczne, co zapewnia łatwość obsługi. Do zestawu dołączone są dwa ruszta o różnej wysokości, szczypce i stojak na pokrywę. Kombiwar ma pojemność 12 litrów.

Adler AD 6304

Adler AD 6304

Wśród najlepszych kombiwarów musiał znaleźć się także 12-litrowy Adler AD 6304. Zapewnia wygodne rozmrażanie, podgrzewanie, opiekanie i grillowanie. Manualne sterowanie temperaturą i czasem przygotowywania potraw daje możliwość tworzenia dużej ilości konfiguracji, idealnych dla różnorodnych rodzajów potraw.

W zestawie znajduje się ruszt niski i wysoki, pierścień zwiększający pojemność, szczypce oraz stojak, na który bezpiecznie odłożysz pokrywę z elementem grzejnym. Kabel zasilający jest możliwy do odłączenia, co nie tylko pozwala zachować ład na kuchennym blacie, ale także zabezpiecza przed przypadkowym uruchomieniem, np. przez dzieci.

MPM MKO-01

MPM MKO-01

Kombiwar MPM MKO-01 posiada funkcję Thaw Wash, dzięki której nie musisz martwić się o zachowanie urządzenia w czystości. Pełny zestaw zawiera niski i wysoki ruszt, pierścień powiększający pojemność naczynia, szpilki do szaszłyków, sito oraz uchwyt.

Ten model zapewnia możliwość gotowania, grillowania, pieczenia, rozmrażania oraz smażenia na dwóch rusztach. Podobnie jak pozostałe dobre kombiwary halogenowe model MPM MKO-01 wyposażony jest w dwie lampki kontrolne – temperatury i zasilania. Maksymalna pojemność wynosi 16,5 litra.

Saturn ST-CO9151

Saturn ST-CO9151

Przedostatni w zestawieniu dobrych kombiwarów halogenowych jest 12 -litrowy Saturn ST-CO9151. To idealne rozwiązanie na kemping. Dzięki oryginalnej kolorystyce na pewno łatwo go nie zgubisz. Czerwień może być także świetnym dopełnieniem nowoczesnej stylistyki kuchni. Jeśli jednak nie jest to Twój ulubiony odcień – nie martw się, ten kombiwar jest dostępny także w wersji czarnej oraz białej.

W zestawie jest płyta do pieczenia, pierścień powiększający pojemność naczynia, kratka do grilla i szczypce. Model Saturn ST-CO9151 to kombiwar z funkcją autoczyszczenia (Threw wash). Jest wyposażony w takie funkcje jak duszenie, gotowanie na parze, grillowanie, pieczenie, podgrzewanie, rozmrażanie produktów, smażenie i termoobieg.

Botti 6O8541

Botti 6O8541

Ranking kombiwarów halogenowych zamyka model Botti 6O8541. To kolejny dobry kombiwar z funkcją autoczyszczenia, o pojemności 12 litrów. Daje możliwość grillowania, smażenia, gotowania, pieczenia, podgrzewania i rozmrażania potraw w temperaturze od 0 do 250 C.

Urządzenie jest wyposażone w zabezpieczenie przed przegrzaniem, a uchwyty do przenoszenia posiadają termoizolację.

Kombiwar halogenowy – czy jest zdrowy?

W porównaniu różnic pomiędzy kombiwarem, a parowarem wspomnieliśmy, że to właśnie gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem na przygotowywanie potraw. Czy kombiwar halogenowy również jest zdrowy? Potrawy przyrządzane w kombiwarze mogą być zdrowsze, ponieważ możemy piec bez użycia tłuszczu.

Dzięki specjalnej nakładce, do której nalewa się wody, możliwe jest także gotowanie z parą. Odpowiedź może zatem brzmieć: dobry kombiwar jest równie zdrowym rozwiązaniem co parowar. Ostatecznie umożliwia przygotowywanie potraw podobną metodą. Jest nawet lepszy, bo oferuje więcej różnorodnych sposobów na przygotowywanie dań.

Wady kombiwarów

W zasadzie jedyną istotną kombiwarów może być ich pojemność. Piekarnik halogenowy nie sprawdzi się bowiem w momencie, gdy planujesz obiad dla większej rodziny lub gości. To, na co można by narzekać to także mała różnorodność w specyfikacjach tych urządzeń.

Wszystkie kombiwary, które obecnie znajdziemy na polskim rynku posiadają podobne cechy i funkcje. Standardem jest możliwość ustawienia temperatury i czasu jednak brak innych funkcji zaprogramowanych na potrzeby konkretnych potraw.

Co zamiast piekarnika halogenowego – kombiwar czy multicooker?

Jeśli mała ilość funkcji kombiwaru niezupełnie odpowiada Twoim potrzebom możesz rozważać zakup multicookera. Nazwy obu urządzeń bywają stosowane zamiennie, jednak należy pamiętać, że są to dwa różne sprzęty.

Kombiwar łączy w sobie funkcje piekarnika, grilla i parowaru, podczas gdy multicooker zajmie się także między innymi siekaniem, miksowaniem, ubijaniem, blendowaniem, mieszaniem, smażeniem, podgrzewaniem i rozmrażaniem.

Multicooker nie będzie jednak odpowiedzią na problem małej pojemności bowiem te urządzenia najczęściej pozwalają na przygotowanie około 5 litrów danej potrawy. Sprzęt ten sprawdzi się zatem najlepiej w przypadku dań jednogarnkowych, mięs i ciast.

Wybierając kombiwar warto pamiętać przede wszystkim o tym, by zwrócić uwagę na pojemność oraz jakość wykonania. Zawsze warto też porównać opinie użytkowników, którzy kupili konkretne urządzenie.

Piekarnik halogenowy ułatwi codzienne gotowanie, oszczędzi Twój czas oraz energię elektryczną. Przygotujesz z nim różnorodne potrawy w sposób łatwy i przyjemny. Dzięki niemu możesz także zredukować ilość spożywanego tłuszczu. Możesz zapomnieć o stercie garnków i naczyń, przypalonym mięsie, a nawet ostygniętych potrawach.

#materiałreklamowy

3.8/5 - (17 votes)