• Ostatnia modyfikacja artykułu:1 miesiąc temu

Jak usunąć konto na FB? To bardzo popularne pytanie, które codziennie zadają sobie miliony internautów. Powodów na odejście z największego na świecie serwisu społecznościowego jest wiele. My w tym poradniku skupimy się jednak raczej na kwestiach technicznych!

Jakie są najczęstsze przyczyny usunięcia konta na Facebooku?

No dobrze, możemy jednak podać wam trochę ciekawych faktów. Zastanawialiście się kiedyś, jakie są główne przyczyny usunięcia konta na Facebooku? Cóż, pierwsza z nich jest banalnie wręcz prosta – jest to zwyczajne zablokowanie, czyli usunięcie przymusowe. Przejdźmy więc raczej do tych dobrowolnych i w pełni świadomych.

Najpopularniejszym powodem, przez który internauci wyszukują hasło „Jak usunąć konto na FB” jest obawa o nasze dane. Facebook jako największy portal społecznościowy na świecie wie o nas naprawdę dużo. Dla wielu jest to jednak zwyczajnie zbyt dużo. Chęć lepszego zadbania o naszą prywatność jest najczęstszą przyczyną usunięcia konta na Facebooku.

Równie ważny jest jednak problem uzależnienia od social mediów. Wielu internautów zdaje sobie nagle sprawę z tego, że sporą część swojego dnia, a w efekcie życia spędzają na Facebooku. Najprostszy sposób na zmianę takiego zachowania to oczywiście lepsza samokontrola. Jeśli to nie wystarczy, to warto się zupełnie odciąć.

Jak tymczasowo usunąć konto na FB?

Na szczęście, wasza decyzja nie musi być wcale 100% i ostateczna. Facebook umożliwia nam również tymczasowe zawieszenie naszego konta. Niestety, pamiętajcie, że w tym przypadku serwis dalej będzie przechowywał wszystkie wasze dane. Niemniej, nikt nie będzie mógł wejść na wasz profil. Sporym atutem jest jednak to, że dalej będziecie mieli możliwość logowania się na inne serwisy, takie jak chociażby Spotify, swoim kontem.

Jak tymczasowo usunąć konto na FB? To bardzo proste. Na samym początku musicie wejść w zakładkę „Ustawienia”. Znajdziecie tam następnie opcję „Twoje informacje na Facebooku”, wejdźcie w nią a następnie kliknijcie na „Dezaktywacja” i usuwanie i wybierzcie „Dezaktywuj konto”. Będziecie musieli przejść następnie przez dość krótką instrukcję i gotowe – wasze konto jest już nieaktywne!

Zobacz: Tajemnice Messengera – najlepsze triki i sztuczki

Usuwanie konta FB na stałe – jak to zrobić?

Jak usunąć konto na fb?

No dobrze, ale co zrobić, jeśli szukacie znacznie trwalszego rozwiązania? Jak usunąć konto na FB na stałe, łącznie z waszymi wszystkimi danymi? Tutaj proces jest już nieco bardziej skomplikowany, a serwis wcale nam tego nie ułatwia! Jest jeden bardzo duży haczyk.

Podobnie jak w pierwszym przypadku, musicie dojść do zakładki „Dezaktywacja”, następnie kliknijcie opcję „Usuń na stałe”. Serwis poprosi was wtedy o wpisanie hasła i zapyta kilka razy czy na pewno wiecie co robicie. Następnie, wasze konto będzie już usunięte.

No cóż, a przynajmniej tak mogłoby się nam wydawać. W rzeczywistości, Facebook zachowa nasze dane przez kolejne 30 dni. W ciągu tego czasu dalej będziemy mogli przywrócić nasze konto. Tak naprawdę, aby usunąć Facebooka na stałe, musimy więc najpierw dezaktywować go na okrągły miesiąc.

Dobra wiadomość jest jednak taka, że po miesiącu wasze konto, łącznie z wszystkimi danymi naprawdę bezpowrotnie zniknie z serwisu.

Jak usunąć konto FB na telefonie?

facebook mobile

Proces usuwania konta na Facebooku na telefonie wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku wersji przeglądarkowej. Musimy udać się więc do zakładki z ustawieniami i wybrać opcję „Dezaktywacja” a następnie „Usuń na stałe”. Pamiętajcie jednak, że wasze konto będzie zawieszone przez pierwsze 30 dni.

Dodatkowo, warto też zadbać o usunięcie aplikacji Facebooka z naszego telefonu. W końcu nie będziemy jej już potrzebowali, prawda? W tym celu wejdźcie po prostu w menedżera aplikacji, wybierzcie Facebooka i kliknijcie odinstaluj. Nie jest to oczywiście równoznaczne z usunięciem całego konta.

Warto pamiętać też o jednej dość przykrej rzeczy. Jeśli macie telefon marki Samsung, to niestety nie możecie odinstalować Facebooka! Mamy wtedy jedynie możliwość jej wyłączenia, czyli wprowadzenia w stan głębokiego uśpienia. Niestety, jedynie zrootowanie telefonu pozwoli nam to obejść!

Czy można przywrócić usunięte konto na Facebooku?

No dobrze, udało się, nie mamy już konta na Facebooku. Czy jest jednak możliwe jego przywrócenie? Co zrobić, jeśli zmieniliśmy zdanie? Jeśli od czasu usunięcia konta FB nie minęło jeszcze 30 dni to sprawa jest banalnie wręcz prosta

Wystarczy, że zalogujemy się na Facebooka korzystając z naszego adresu e-mail i hasła. Wyświetli się nam wtedy opcja „Anuluj usunięcie”. Wasze konto zostanie wtedy w 100% przywrócone, łącznie ze wszystkimi danymi takimi jak zdjęcia czy historie rozmów.

Niestety, jeśli minęło już 30 dni to nie mamy żadnej możliwości przywrócenia konta. Facebook bezpowrotnie usunął już wszystkie nasze dane i nie da się ich w żaden sposób odzyskać. Musicie więc założyć zupełnie nowe konto i od nowa dodać wszystkich znajomych. Bądźcie więc w 100% świadomi swojej decyzji o usunięciu konta na FB – po 30 dniach nie ma żadnego odwrotu. Uważajcie też, jeśli korzystacie z gogli Oculus – konto jest niezbędne do ich poprawnego działania.

Sprawdź: Messenger bez Facebooka – czy można go używać?

Czy usunięcie konta FB poprawia bezpieczeństwo danych osobowych?

Facebook dane osobowe

Przejdźmy jednak do najważniejszej kwestii – czy skoro usunęliśmy nasze konto FB to nasze dane osobowe są już nieco bezpieczniejsze? Cóż, to zależy od tak naprawdę tylko jednej kwestii – jak dużo informacji udostępnialiśmy na Facebooku.

Jeśli wasz profil był bardzo skąpy i nie dzieliliście się zbytnio waszymi informacjami, albo wręcz podaliście fałszywe dane to raczej nic w tej kwestii się nie zmieni. Sprawa wygląda jednak zupełnie inaczej, jeśli wasz profil był pełen i byliście dość mocno aktywni.

Mało osób zdaje sobie z tego sprawę, ale konto na Facebooku czy Google ma dla hakerów nieco większą wartość niż wasze konto bankowe! Powód jest bardzo prosty – to absolutna kopalnia bardzo wrażliwych danych osobowych. Znając waszego maila i hasło, haker w ciągu godziny dowie się o was niemal wszystkiego. Data urodzenia? Imiona rodziców? Krąg znajomych? Zainteresowania? Miejsce zamieszkania? To dopiero początek góry lodowej! Weźcie pod uwagę, że otrzyma też dostęp do pełnej historii rozmów z wszystkimi waszymi znajomymi!

Usunięcie konta FB zdecydowanie poprawia więc bezpieczeństwo danych osobowych i ciężko z tym faktem nawet jakkolwiek dyskutować.

Zobacz też:
Jak odblokować iPhone? Wszystkie rozwiązania – krok po kroku
Jak szybko przenieść kontakty z telefonu na telefon?

1/5 - (1 vote)