• Ostatnia modyfikacja artykułu:1 rok temu

Już 25 marca odbędzie się 23 Międzynarodowy Dzień Gofra. Nie przegapcie tej świetnej okazji i upieczcie pyszne domowe gofry.

Przepis na gofry idealne

gofry

Zacznijmy od najważniejszego, czyli od tego jak w ogóle zrobić gofry. Na szczęście przepis jest bardzo prosty i nie zajmie wam dłużej niż kilkanaście minut. Na samym początku zgromadźmy wszystkie składniki.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

Skoro mamy już wszystko pod ręką to czas przejść do gotowania. W dużej misce wymieszajmy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Kolejno, weźmy drugą miskę i roztrzepmy w niej jajka, a następnie dodajmy mleko oraz olej roślinny. Następnie, powoli wsypujmy suche składniki do mokrych, cały czas je przy tym mieszając. Zależy nam na tym, aby w końcowym cieście nie było żadnych grudek.

Tak przygotowane ciasto wystarczy po prostu wylać na gofrownicę. Zależnie od jej mocy powinniśmy opiekać je około pięciu minut. Pamiętajcie jednak, aby nie sprawdzać co chwila czy gofry są już gotowe – zaburzy to cały proces pieczenia.

Wegańskie gofry – czy to możliwe?

Wszyscy weganie czytający powyższy przepis poczuli się zapewne dość mocno rozczarowani. Mleko i jajka nie są przecież częścią ich diety. Na szczęście, można to dość łatwo obejść. Poniżej znajdziecie alternatywny przepis na w 100% wegańskie gofry, niezawierające żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka roślinnego o neutralnym aromacie (owsiane lub sojowe sprawdzi się doskonale)
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu lub soku cytrynowego

Ocet lub sok cytrynowy pozwolą ciastu zachować bardzo podobną konsystencję co w przypadku wersji tradycyjnej. Absolutnie nie zmienią jednak pysznego smaku!

Gofry na słono, czyli wersja wytrawna

Jak zapewne doskonale zauważyliście, powyższe przepisy są zdecydowanie bardzo słodkie. Do takich gofrów można dodać owoce, nutellę czy bitą śmietanę. Co jednak, jeśli chcielibyśmy zjeść je z czymś nieco bardziej wytrawnym, chociażby z jajkiem sadzonym? Na szczęście to bardzo proste – musimy po prostu zmodyfikować nieco cały przepis.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

Wystarczy, że po prostu zwiększymy ilość soli ucinając przy tym zdecydowaną większość cukru. Tak przygotowane gofry sprawdzą się doskonale z nieco bardziej wytrawnymi dodatkami.

Jak piec gofry?

Ciasto to tylko jedna część idealnych gofrów. Równie ważne jest również to, w jaki sposób je upieczemy. Oczywiście, niezbędna będzie nam tutaj dobrej jakości gofrownica. Świetnym wyborem może być Clatronic WA 3745 z regulacją temperatury dostępna w bardzo atrakcyjnej cenie. Alternatywnie, jeśli nie zależy wam na możliwości robienia dwóch gofrów na raz, warto postawić na Bomann WA 5018 – kupimy ją już za 80 złotych.

Pierwszym krokiem jest odpowiednie rozgrzanie gofrownicy. Zazwyczaj optymalna temperatura oscyluje w granicach 180-200°C a urządzenie samo poinformuje nas, kiedy zostanie ona osiągnięta. Po rozgrzaniu należy posmarować gofrownicę masłem lub olejem, aby ciasto nie przywarło do powierzchni.

Drugim krokiem jest nakładanie ciasta na gofrownicę. Tutaj musimy po prostu pamiętać, aby nie przeładować urządzenia bo wtedy ciasto może wypłynąć na boki i spowodować niepotrzebny bałagan. Dodatkowo, nasze gofry mogą nie wypiec się wtedy równomiernie.

Ostatnim krokiem jest pieczenie gofrów. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia oraz indywidualnych preferencji. Zazwyczaj trwa od 2-5 minut. Po tym czasie, należy wyjąć gotowe gofry z gofrownicy i odstawić na chwilę do ostygnięcia. Ostatni krok jest najprzyjemniejszy – to przecież wybór dodatków i dekoracja!

Z czym jeść gofry? Jakie dodatki wybrać?

Skoro mamy już gotowe gofry to najwyższy czas na wybór dodatków. Oczywiście największym klasykiem będzie tutaj bita śmietana, czyli smak wakacji nad morzem. Warto pokusić się i dodać do niej nieco świeżych owoców takich jak truskawki, maliny czy jagody – to doskonała kompozycja smaków.

Niektórzy bardzo cenią sobie również gofry podawane z syropem klonowym, nieco na wzór amerykańskich pancake’ów. W polskich domach równie popularne są też wszelakie dżemy i konfitury.

Jeśli preferujecie nieco bardziej wytrawne smaki, to z pewnością nie pomylicie się kładąc na gofra sadzone jajko czy nawet jajecznicę! Równie dobrym wyborem będzie sos holenderski i świeże warzywa, takie jak chociażby szparagi. Tak naprawdę ogranicza was tylko wasza wyobraźnia.

Zobacz też:
Robot planetarny – jak wybrać odpowiedni?
Domowy piecyk do pizzy – jak wybrać najlepszy?
Jak zorganizować kuchnię – meble modułowe konfiguracja

1/5 - (1 vote)