• Ostatnia modyfikacja artykułu:12 miesięcy temu

W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przykładamy do ekologii i sposobów, w jakie możemy przyczynić się do ochrony środowiska. Bardzo ciężko nie zauważyć, że jednym z największych wyzwań, przed którymi stoimy, jest marnowanie żywności. Co roku wyrzucamy ogromne ilości jedzenia, które mogłoby posłużyć do zaspokojenia potrzeb ludzi na całym świecie. To jednak nie wszystko! Takie postępowanie ma również negatywny wpływ na naszą planetę, ponieważ rozkładające się resztki jedzenia są jednym z ważniejszych źródeł emisji gazów cieplarnianych. Nie wspominamy już nawet o tym, że wyrzucanie jedzenia jest zwyczajnie nieopłacalne pod względem ekonomicznym. Dobra organizacja lodówki może pomóc nam walczyć z tym zjawiskiem.

Na szczęście istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Jednym z najważniejszych jest odpowiednia organizacja lodówki. To właśnie w niej trzymamy żywność, która najszybciej ulega zepsuciu. Dzięki nowoczesnym technologiom i kilku praktycznym trikom możemy wydłużyć jednak świeżość jedzenia i zmniejszyć ilość wyrzucanych przez nas produktów.

W tym artykule przyjrzymy się kilku interesującym technologiom, które stosują producenci sprzętu AGD a także pokażemy wam kilka prostych sztuczek, które możecie zacząć stosować. Większość z nich nie wymaga od nas zbyt wielkiego wysiłku, a może przynieść bardzo wymierny i pozytywny efekt.

Jak cieszyć się dłużej świeżym jedzeniem – kilka prostych trików

organizacja lodówki

Niezależnie od tego jaką mamy lodówkę, pewne zasady są zawsze takie same, jeśli chcemy zachować dłużej świeżość naszego jedzenia. Dobra organizacja lodówki nie wymaga wcale od nas zbyt wiele!

Jedzenie bliższe terminu ważności układamy z brzegu półek – pierwsza rada jest banalnie prosta. Jedzenie, które zaraz się przeterminuje warto trzymać bliżej drzwi. W ten sposób zawsze będziemy o nim pamiętać i to właśnie po nie sięgniemy jako pierwsze.

Nie przeładowujmy półek – pomimo tego, że na półkach zmieści się dość sporo jedzenia, to nie warto zapełniać ich w całości. Zaburzy to przepływ powietrza i sprawi, że niektóre z nich mogą być niedostatecznie chłodzone. Dodatkowo, stykające się produkty mogą psuć się wzajemnie!

Nie wkładajmy ciepłych produktów do lodówki – wilgoć osadzająca się na ściankach lodówki powoduje powstawanie szronu. Ten z kolei zaburza poprawną pracę całego urządzenia co wpływa bardzo niekorzystnie na świeżość przechowywanych w nim produktów. Nie powinniśmy więc wkładać tam ciepłego, jeszcze parującego jedzenia. Zaczekajmy aż ostygnie ono do temperatury pokojowej. Chłodzenie gorących rzeczy w lodówce to również fatalny pomysł.

Dokładnie pakujmy wszystkie produkty – wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny być zapakowane w szczelne opakowania. Dzięki temu zapobiegniemy przemieszczaniu się zapachów i utrzymaniu odpowiedniej wilgotności. A o tym, dlaczego jest to niezwykle ważne już przecież doskonale wiecie.

Sprawdź: Jak zorganizować kuchnię – meble modułowe konfiguracja

Przechowuj jedzenie w odpowiednim miejscu – niektóre części lodówki są zimniejsze niż inne. Konkretniej, dolna część lodówki jest zazwyczaj najzimniejsza, z kolei na drzwiach i w górnej części temperatury są wyższe. Z tego powodu, ważne jest, aby przechowywać produkty w odpowiednich miejscach. Na przykład, mięso i ryby powinny być przechowywane w dolnej części, a produkty mleczne i jajka na górnej półce lub przy drzwiach.

Nie wszystko można trzymać w lodówce – część owoców i warzyw nie powinna być w żadnym wypadku przechowywana w lodówce. Nie tylko są one na to zbyt wilgotne, ale po prostu lepiej czują się w temperaturze pokojowej. Na liście znajdziemy pomidory, ogórki, paprykę, ziemniaki, cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, miód, cytrusy, banany i ananasy.

Regularnie czyśćmy lodówkę – żadne sztuczki nie pomogą nam zachować długiej świeżości, jeśli nie będziemy regularnie czyścili naszej lodówki. Przynajmniej raz w miesiącu powinniśmy ją rozmrozić, dokładnie przeczyścić i dopiero potem uruchomić ponownie. Gwarantuje nam to, że pozbędziemy się nadmiaru szronu, ewentualnej pleśni i innych zanieczyszczeń.

Dobra lodówka oznacza większą świeżość – postaw na sprawdzone technologie

Powyższe triki są dość łatwe i warto zacząć stosować je już teraz. Warto jednak wiedzieć, że producenci sprzętu AGD są świadomi różnic temperatur wewnątrz lodówek czy problemu z wilgotnością. Oczywiście, sprawia to, że nowoczesne modele są wyposażone w szereg technologii pomagających nam utrzymywać dłużej świeżość.

W chłodziarko-zamrażarce BOSCH KAD 93VBFP znajdziemy chociażby system MultiAirflow. Dzięki specjalnej konstrukcji samego urządzenia oraz wiatrakom pozwala on równomiernie rozprowadzać powietrze po całej komorze chłodniczej oraz znacznie lepiej odprowadzać niechciana wilgoć. Dodatkowo, wspomagają nas specjalne, pojemne szuflady MultiBox i system No-Frost.

Szczególną uwagę warto zwrócić właśnie na ten ostatni dodatek. Znajdziemy go również w wielu urządzeniach wysokiej klasy, takich jak chociażby inox MPM-387-CJF-2 czy WHIRLPOOL W7X 83A OX 1. System No Frost to tak naprawdę zestaw trzech urządzeń znajdujących się we wnętrzu naszej lodówki. Są to kolejno: silnik z parownikiem, wentylator oraz oczyszczacz powietrza. Ta kombinacja działa w dość prosty sposób – są w stanie odprowadzać wilgoć ze środka lodówki na zewnątrz. Dzięki temu, tworzy się znacznie mniej szronu. Oczywiście, za ich poprawną pracę odpowiada czujnik wilgoci regulujący ich działanie.

Bardzo ciekawym dodatkiem bez wątpienia jest również szuflada z kontrolą wilgotności, którą znajdziemy w lodówce Electrolux LFB3AF12S. Dzięki niej, możemy bezpiecznie przechowywać najbardziej problematyczne produkty, czyli owoce i warzywa bez obawy, że przez zawartą w nich wodę w całej lodówce będzie zbyt wilgotno.

Zobacz też:
Jak działa lodówka turystyczna i na co zwrócić uwagę?
Lodówka na kosmetyki – czy warto ją kupić?

1/5 - (2 votes)