• Ostatnia modyfikacja artykułu:1 rok temu

Każda kuchnia wyposażona jest w mniejszą lub większą ilość noży. Nikomu nie trzeba przypominać, jak irytujące i uciążliwe jest krojenie wybranych produktów tępym narzędziem. Nieważne czy w kuchni jesteśmy raczej amatorami, czy też profesjonalistami – bez odpowiednio ostrych noży niewiele zdziałamy.

Co ciekawe, ostrzenie nie musi być wcale żmudnym i nieprzyjemnym procesem. Niegdyś w tym celu wykorzystywane były specjalne kamienie szlifierskie. Dziś jednak możliwy jest zakup elektrycznej ostrzałki, która całą pracę wykona za nas.

Sprawdź: Elektryczny wypiekacz do chleba – jaki wybrać? Ranking

Ostrzałka do noży – rodzaje

Urządzenia te można podzielić w kategoriach sposobu działania, materiału ostrzącego, a także tworzywa wykonania. Możliwe do kupienia są więc:

  • Ostrzałki krążkowe (kółkowe) – czyli najczęściej wybierane modele. Cechują się one dużą wygodą działania, przez co ich popularność nie jest niczym dziwnym. Zbudowane są z obudowy, wewnątrz której znajdują się metalowe lub ceramiczne kółka, służące do ostrzenia. Czynnością, która leży po stronie użytkownika, jest umieszczenie wybranego noża w odpowiednim miejscu oraz poruszanie nim w przód, a następnie tył. Sprzęty te doskonale sprawdzą się w przypadku noży kuchennych. Nie poradzą sobie jednak z produktami takimi jak tasaki, ponieważ ich ostrza są zbyt grube. Nie naostrzymy nimi również noży jednostronnych. Niezwykle istotnym jest sprawdzenie twardości mechanizmu ostrzącego.
  • Ostrzałki prętowe – jest to po prostu pręt zakończony uchwytem. Taki model wymaga znacznie większego zaangażowania oraz umiejętności ze strony użytkownika. Praca z nim polega na ustawieniu noża pod odpowiednim kątem oraz przesuwaniu go w górę i w dół. Plusem ostrzałek prętowych jest ich niezwykła uniwersalność. Naostrzymy nimi bowiem zarówno noże, tasaki, jak i nożyczki.
  • Ostrzałki kamienne (osełkowe) – tego typu modele używane są przeważnie przez profesjonalnych kucharzy. Raczej nie spotkamy ich zatem w standardowych domach. Są to urządzenia o prostokątnym kształcie, wykonane przeważnie z naturalnego kamienia lub ceramiki. Procedura ostrzenia jest nieco bardziej skomplikowana niż w przypadku poprzednich rodzajów ostrzałek. Najpierw należy bowiem namoczyć urządzenie w wodzie lub nasmarować je wyznaczonym olejem. Wybrane narzędzie należy następnie ustawić pod odpowiednim kątem, po czym przesuwać od siebie i z powrotem. Do zalet tego typu ostrzałek zalicza się przede wszystkim wysoką skuteczność oraz dużą kontrolę nad całym procesem. Należy jednak liczyć się z faktem, że nie jest to sprzęt dla niedoświadczonych osób.

Ostrzałki do noży – ranking 2022

Model Cena
Kyocera-Mita 894 169,00 zł
Joseph Joseph Rota 95,90 zł
CAMRY CR 4469 77,63 zł
Gerlach NK606 69,00 zł
Fiskars Roll-Sharp Edge 1003098 51,90 zł

Powyższa tabela zawiera wszystkie omawiane w dalszej części artykułu modele, które doskonale sprawdzą się w każdej kuchni.

Ostrzałka do noży Kyocera-Mita 894

Ostrzałka do noży Kyocera-Mita 894

Jest to elektryczna ostrzałka diamentowa, przeznaczona dla osób praworęcznych. Najlepiej sprawdzi się w przypadku noży ceramicznych. Nie poradzi sobie jednak z akcesoriami o grubych klingach, nożami Deba, Sashimi oraz do pieczywa.

Produkt wyposażono w rowki naprowadzające, które utrzymują wybrany nóż pod odpowiednim kątem, zapewniając tym samym oczekiwane rezultaty. Przyczyniają się one również do zwiększenia kontroli użytkownika nad całym procesem.

Zasilanie bateryjne sprawia, że z urządzenia można korzystać w dowolnym miejscu i czasie. Zbędne staje się bowiem poszukiwanie wolnego kontaktu, do którego można podłączyć produkt.

We wnętrzu znajduje się kamień szlifierski o gradacji 600. Należy również wspomnieć, że jego wymiana jest niemożliwa.

Joseph Joseph Rota

 Joseph Joseph Rota

Powyższa ostrzałka jest przeznaczona głównie do noży wykonanych ze stali. Nie sprawdzi się w przypadku narzędzi ceramicznych oraz ząbkowanych.

Antypoślizgowe nóżki sprawiają, że sprzęt jest stabilny i nie przemieszcza się podczas jego użytkowania. Dzięki swojej niewielkiej budowie, ostrzałka zmieści się w praktycznie każdym miejscu, nie zajmując dużo powierzchni. Plusem okazuje się również wygodny uchwyt do podtrzymywania urządzenia w czasie pracy.

Produkt wyposażono w dwa ceramiczne kółka ostrzące, które różnią się od siebie przeznaczeniem w zależności od stopnia zużycia ostrza.

Zdecydowanie jest to model, który znajdzie zastosowanie w każdym domu, czyniąc ostrzenie noży znacznie łatwiejszym i mniej problematycznym.

Ostrzałka do noży CAMRY CR 4469

Ostrzałka do noży CAMRY CR 4469

 

Model ten umożliwia zarówno ostrzenie, jak i polerowanie noży. Doskonale sprawdzi się w przypadku stalowych narzędzi, czyniąc je odpowiednimi do użytku.

Specjalne rowki utrzymują wybrany nóż pod odpowiednim kątem, dzięki czemu do zadań użytkownika należy jedynie poruszanie nim. Plusem są także antypoślizgowe przyssawki znajdujące się na spodzie urządzenia, które gwarantują stabilność i uniemożliwiają niechciane przemieszczanie się.

Dodatkowym atutem tego modelu jest łatwość obsługi oraz stosunkowo niska cena. Ponadto klasyczny wygląd sprawia, że sprzęt wpasuje się w każde wnętrze.

Gerlach NK606

Gerlach NK606

Model ten wyposażono w dwa ścierniwa:

  • Stalowe – przeznaczone do mocno stępionych oraz uszkodzonych noży. Nadaje im kształt i sprawia, że stają się perfekcyjnie naostrzone.
  • Ceramiczne – doskonale sprawdzi się do codziennego użytku, jednocześnie wygładzając zaostrzoną krawędź.

Sprzęt jest przeznaczony do noży wykonanych ze stali nierdzewnej. Specjalne otwory utrzymują wybrane narzędzie w odpowiedniej pozycji, zapewniając osiągnięcie pożądanych rezultatów w krótkim czasie i przy niewielkim wysiłku ze strony użytkownika.

Wygodna, antypoślizgowa rączka jest gwarancją komfortu, a także bezpieczeństwa pracy.

Ostrzałka do noży Fiskars Roll-Sharp Edge 1003098

Ostrzałka do noży Fiskars Roll-Sharp Edge 1003098

Ostrzałka posiada ceramiczne kamienie szlifierskie o wysokim stopniu twardości, które nadają się do ostrzenia narzędzi wykonanych z różnych materiałów – wyjątkiem są tu jedynie akcesoria ceramiczne.

Sprzęt zapewnia optymalny kąt ostrzenia, dlatego też użytkownik nie musi wykonywać żadnych czynności oprócz przesuwania wybranego narzędzia.

Model wyposażono również w antypoślizgową podstawę, gwarantującą dużą stabilność, wygodę oraz bezpieczeństwo pracy.

Dużą zaletą jest wielofunkcyjność modelu oraz jego niezwykle niska cena.

Podsumowanie

W celu przedłużenia żywotności narzędzi kuchennych, przede wszystkim powinny one być użytkowane prawidłowo. Krojenie wymaga miękkich powierzchni, takich jak drewniane lub plastikowe podstawki, ponieważ w kontakcie z kamiennymi czy też stalowymi blatami, noże i inne akcesoria łatwo ulegają wszelkiego rodzaju uszkodzeniom.

W wielu miejscach można natrafić na stwierdzenie, że narzędzia kuchenne powinny być ostrzone nawet po każdym użyciu. Zdecydowanie nie należy również doprowadzać ich do całkowitego stępienia. Odpowiednio dobrana ostrzałka jest więc kluczem do sukcesu rozumianego jako przedłużona funkcjonalność ulubionych noży.

Zobacz: Niecodzienne sprzęty kuchenne – co warto kupić?

Oceń ten post