• Ostatnia modyfikacja artykułu:3 miesiące temu

Każdy miłośnik wina powinien zdawać sobie sprawę z tego, jak wrażliwy na niekorzystne warunki okazuje się ten trunek. Wino jest bowiem wyjątkowo podatne na utratę swojego złożonego smaku, a także wyjątkowego aromatu, szczególnie gdy nie jest ono odpowiednio traktowane. I choć większość ludzi nie ma możliwości przechowywania butelek w dedykowanych piwniczkach, tak na chwilę obecną idealną alternatywą okazują się specjalne chłodziarki do wina. Produkty te, oprócz swoich oczywistych właściwości, mogą również stanowić wyjątkowy dodatek, gdyż cechują się one przeważnie nowoczesnym designem.

Wybór odpowiedniej chłodziarki do wina nieraz może jednak okazać się odrobinę problematyczny, gdyż tego typu sprzęty znacznie różnią się między sobą pod wieloma względami. Podpowiadamy więc, na co zwracać uwagę, aby wybrać mądrze.

Zobacz również: Jak działa lodówka turystyczna i na co zwrócić uwagę?

Czy chłodziarka do wina ma sens?

Czy chłodziarka do wina ma sens?

Niektórzy twierdzą, że zakup chłodziarki do wina jest całkowicie zbędnym, a przy tym również bezsensownym wydatkiem, a trunek ten bez większego zastanowienia można przecież umieścić w lodówce. W praktyce jednak jakościowa chłodziarka gwarantuje znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać, zapewniając przy tym ochronę na najwyższym poziomie. Wina zaliczane są bowiem do wyjątkowo delikatnych, a zarazem podatnych na zepsucie trunków, które wymagają odpowiedniego podejścia. W tym kontekście należy więc zadbać o kilka kluczowych aspektów, które opisane zostały w poniższych akapitach.

Światło

Nie od dziś wiadomo, że narażenie na promienie UV może w szybkim tempie uszkodzić wino, tym samym przyczyniając się do znacznego pogorszenia jego smaku i aromatu. Odpowiednio dopasowana chłodziarka gwarantuje jednak skuteczną ochronę zarówno przed naturalnym, jak i sztucznym światłem. Dzięki temu miłośnicy wina zyskują możliwość nawet długotrwałego przechowywania ulubionych trunków bez najmniejszych obaw o ich uszkodzenie.

Temperatura

Powszechnie przyjęło się uznawać, iż najbardziej optymalna wartość temperatury do przechowywania wina mieści się w przedziale 10-14°C. Trunki utrzymywane w takiej temperaturze okazują się znacznie mniej podatne na proces starzenia się, przez co obawy o zepsucie, czy też utratę smaku lub aromatu, odchodzą niejako w zapomnienie. Z łatwością można więc zauważyć, że standardowe domowe lodówki oferują o wiele za niskie temperatury dla wina.

Jednocześnie należy przy tym zaznaczyć, że temperatura idealna do przechowywania wina nie będzie równa tej, która dedykowana jest do spożycia. Są to bowiem dwie odrębne kwestie, a większość trunków z tej kategorii powinna być odpowiednio schłodzona przed podaniem (np. wina białe i musujące), lub też pozostawiona w temperaturze pokojowej (np. wina czerwone).

Wstrząsy

Częste przenoszenie, przesuwanie lub też przestawianie butelek z winem, może przyczyniać się do rozprzestrzeniania się naturalnego osadu, który nieraz widoczny jest na dnie. Wówczas wewnątrz butelki będą jednak zachodzić poszczególne reakcje, które to wywierają negatywny wpływ na smak wina, a nieraz również jego konsystencję. Dlatego też przechowywanie ulubionych trunków z tej kategorii w lodówce okazuje się niewskazane, gdyż już nawet samo otwarcie drzwi może spowodować szkodliwe wstrząsy. W chłodziarce na wino butelki pozostają natomiast w stabilnej i niezmiennej pozycji, przez co stale zachowują swoje właściwości.

Lodówka na wino – rodzaje

Lodówka na wino – rodzaje

Decydując się na zakup chłodziarki do wina należy rozpocząć od ustalenia własnych potrzeb, preferencji, a także możliwości – w tym również finansowych. Na rynku dostępne są bowiem wyjątkowo zróżnicowane rozwiązania, przez co selekcja odpowiedniego nieraz staje się wyjątkowo problematyczna. W trakcie dokonywania wyboru należy więc rozważyć takie kwestie, jak:

  • Ilość stref – w obrębie chłodziarek do wina mamy do czynienia z modelami jedno- lub dwustrefowymi. Pierwszy wariant sprawdzi się przede wszystkim u osób, które preferują raczej jeden rodzaj wina, gdyż tego typu sprzęty zapewniają jednakową temperaturę na całej swojej powierzchni. Modele dwustrefowe to natomiast doskonała opcja dla tych, którzy chcą mieć możliwość jednoczesnego przechowywania odrębnych rodzajów wina w innych temperaturach. Należy przy tym pamiętać, że optymalne temperatury przechowywania i serwowania są od siebie różne. Jeśli więc lodówka na wino ma stanowić jedynie rozwiązanie służące składowaniu wina, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać model jednostrefowy. Z łatwością można się przy tym domyślić, że chłodziarki dwustrefowe będą droższą opcją.
  • Chłodziarka termoelektryczna lub z klasycznym kompresorem – lodówki na wino z kompresorem działają zasadniczo tak samo, jak klasyczne lodówki domowe. Mogą one więc okazać się nieco głośniejsze, a przy tym w trakcie ich pracy nieraz obserwowane są poszczególne wibracje lub drobne wstrząsy. Warianty termoelektryczne są natomiast cichszym, a przy tym o wiele bardziej energooszczędnym rozwiązaniem. Niestety, mają one również swoje wady, które dotyczą chociażby ograniczonych możliwości w kontekście mocy chłodzenia.
  • Wariant wolnostojący lub do zabudowy – chłodziarka na wino do zabudowy to rozwiązanie, które nie zaburza panującego w kuchni wystroju, a przy tym również nikomu nie wadzi. W praktyce jednak lodówki wolnostojące nieraz dodają pewnego uroku danej przestrzeni, a jednocześnie mogą być ustawione w niemal każdym miejscu. Ostateczną decyzję w tym kontekście warto jednak podjąć w zgodzie z własnymi możliwościami oraz indywidualnymi preferencjami.

 Na co zwrócić uwagę przy zakupie chłodziarki do wina?

 Na co zwrócić uwagę przy zakupie chłodziarki do wina?

Wybierając chłodziarkę na wino konieczne jest uwzględnienie kilku kluczowych cech oraz najważniejszych parametrów tych urządzeń. Wśród nich wyróżnia się chociażby:

  • Klasę energetyczną – najlepszym rozwiązaniem będą urządzenia z klasy A lub B, gdyż są one tanie w eksploatacji.
  • Filtr powietrza – to niezwykle istotny element, który powinien znaleźć się w każdej chłodziarce do wina. Jakościowy filtr powietrza jest bowiem w stanie uchronić przechowywane wina przed absorbowaniem rozmaitych zapachów, które mogłyby przedostać się do wnętrza butelki, gdy korek nie będzie odpowiednio szczelny. Prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem w tym kontekście okazuje się filtr węglowy, który skutecznie wychwytuje rozmaite zanieczyszczenia oraz pochłania niepożądane zapachy.
  • Oświetlenie – to aspekt, który niezaprzeczalnie dodaje atrakcyjności każdej chłodziarce na wino. Kluczowym okazuje się jednak wybór delikatnego oświetlenia, które jednocześnie nie emituje ciepła.
  • Półki – chłodziarka na wino powinna posiadać solidne i stabilne półki, które skutecznie uchronią butelki przed potencjalnymi wstrząsami lub drganiami. Jednocześnie warto zwrócić uwagę na to, czy są one regulowane, gdyż znacznie ułatwi to przechowywanie wina.
  • Panel sterowania – nowoczesne chłodziarki do wina przeważnie posiadają elektroniczny panel sterowania wzbogacony o wyświetlacz LCD. Zdecydowanie będzie to rozwiązanie ułatwiające korzystanie ze sprzętu – szczególnie w kontekście chłodziarek dwustrefowych.
  • Pojemność – chłodziarki mogą cechować się różną pojemnością, która wyraża się w litrach lub też liczbie możliwych do umieszczenia w środku butelek. Jednocześnie należy mieć świadomość, że standardem przy pojemności wyrażanej w liczbie butelek jest butelka Bordeaux 0,75 l.

Zobacz także: Ranking lodówek turystycznych – TOP 20 najlepszych produktów

Niektóre odnośniki w naszych artykułach to linki afiliacyjne. Klikając na nie, nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę Redakcji.
#materiałreklamowy

Oceń ten post