Jeśli właśnie zabierasz się za urządzanie nowej kuchni lub robisz gruntowny remont, pewnie zastanawiasz się jaką płytę grzewczą najlepiej wybrać w tym roku? Na rynku mamy cztery rodzaje płyt do wyboru.
Jaki model najlepiej wybrać spośród płyt indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych i gazowych? Jakie wady i zalety mają poszczególne rozwiązania? Na co koniecznie zwrócić uwagę? Najważniejsze informacje znajdziesz w poniższym poradniku.
Spis treści
Rodzaje płyt kuchennych – jaką płytę grzewczą wybrać?
Płyta grzewcza to jeden z kluczowych sprzętów w każdej kuchni. Żeby wybrać najlepszy rodzaj ze wszystkich dostępnych na rynku opcji trzeba wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii. Należy do nich pewno komfort użytkowania, ale także walory estetyczne oraz liczba i umiejscowienie pól grzejnych.
Podczas gdy dwupalnikowe płyty grzewcze będą dobrym rozwiązaniem do kawalerki, duża rodzina może skorzystać nawet z pięciu palników, czyli z płyty 70-80 cm albo nawet płyty 90-centymetrowej.
Na początek jednak zastanówmy się nad sprawami czysto technicznymi – czy dostępna jest instalacja gazowa i specjalna wentylacja, czy mamy w opcji sieć energetyczną umożliwiającą instalację nowoczesnego sprzętu?
Gazowa płyta kuchenna – wady i zalety
Najbardziej standardowym rozwiązaniem jest płyta gazowa. To właśnie ona w dalszym ciągu jest najczęściej spotykaną opcją, ale jej popularność spada z roku na rok. Płyty gazowej nie kupimy do nowego budownictwa, bo budynki są teraz najczęściej budowane bez instalacji gazowej.
Doskonale rozumiemy miłośników klasyki, którzy chcą zachować wnętrze w retro designie, a także tych, dla których gotowanie na gazie jest nie do podrobienia na nowoczesnym sprzęcie. Rozumiemy także pobudki ekonomiczne i kuszącą perspektywę niskich kosztów eksploatacyjnych. Jednak trzeba też brać pod uwagę fakt, że płyta gazowa ma bardzo niską sprawność energetyczną – nawet ponad połowa wytwarzanego ciepła nie jest kierowana na naczynie.
Do tego należy dodać wysokie prawdopodobieństwo poparzenia, a także należy rozważyć kupno czujnika gazu. Nowoczesne płyty posiadają wysoki stopień zabezpieczenia, jednak trzeba mieć na uwadze także możliwość rozszczelnienia rur. Do tego musimy jeszcze dodać trudne czyszczenie płyty oraz garnków.
Czasem jednak, jeśli mamy odpowiednie warunki techniczne, decydujemy się na takie rozwiązanie. A wtedy mamy do wyboru nie tylko klasyczne płyty kuchenne, ale i płyty gazowe typu gaz pod szkłem.
Czy to rozwiązanie jest lepsze? Ma nowoczesny wygląd, gładką powierzchnię, ale idzie za tym trudniejsze czyszczenie przypalających się momentalnie płynów oraz wolniejsze nagrzewanie niż w przypadku standardowej płyty gazowej.
Biała płyta indukcyjna Electrolux EIV63440BW
Najbezpieczniejsze płyty grzewcze – indukcyjne
Klasyczna płyta grzewcza, a indukcja to praktycznie niebo, a ziemia. Komfort użytkowania jest praktycznie nieporównywalny. Płyty indukcyjne to nowoczesna technologia gwarantująca wysoką sprawność energetyczną.
To także rozwiązanie najbezpieczniejsze, minimalizujące ryzyko poparzenia, bo płyta nagrzewa się wyłącznie od garnka. Ponadto indukcja, w przeciwieństwie do płyty gazowej, pozwala zachować czyste powietrze, a także jest znacznie łatwiejsza do zachowania w higienicznym stanie. Nic się tu tak łatwo nie przypali.
Do wad zaliczyć trzeba cenę znacznie wyższą niż w przypadku klasycznej płyty gazowej, a także konieczność dokupienia garnków przeznaczonych do indukcji. Ze względu na pole elektromagnetyczne z płyt kuchennych tego typu nie mogą korzystać osoby posiadające rozrusznik.
Instalacja płyty indukcyjnej może okazać się niemożliwa również w przypadku, gdy sieć energetyczna nie jest dostatecznie rozbudowana i posiadamy za mały przydział mocy. To rozwiązanie najczęściej potrzebuje trójfazowej instalacji elektrycznej (400 V). Chyba że uwzględnisz funkcje zarządzania mocą, które pozwalają na dopasowanie mocy do przyłącza prądu.
Jeśli masz możliwość kupić płytę indukcyjną, skorzystasz z największego na rynku wyboru. Prócz wspomnianych we wstępie płyt ultraszerokich i dwupalnikowych, masz bowiem do wyboru także różne wersje kolorystyczne urządzeń, w tym na przykład eleganckie, białe płyty indukcyjne.
Tradycyjne elektryczne płyty kuchenne
Tradycyjne płyty z palnikami elektrycznymi posiadają wąskie grono nabywców. Ci, którzy cenią to rozwiązanie, zwracają uwagę przede wszystkim łatwość obsługi, prostotę urządzenia i niską cenę. Płyty tego typu nie posiadają dostępnych w indukcji funkcji, takich jak zabezpieczenia przed dziećmi czy czujniki ciepła szczątkowego.
Absolutnym minimum w płycie elektrycznej jest termowyłącznik – jeśli decydujesz się na ten sprzęt, sprawdź czy posiada tą opcję. Sensownym mechanizmem jest też zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem oraz czujnik naczynia. Płyty elektryczne są jednak na tyle nieekonomiczne, że coraz częściej zastępuje się je płytami ceramicznymi.
Trudno je znaleźć na rynku, częściej występują jako płyty gazowo-elektryczne.
Płyta ceramiczna Bosch PIF651FB1E
Płyty ceramiczne zamiast tradycyjnych elektrycznych
Płyty ceramiczne są równie proste w wykonaniu i obsłudze co płyty elektryczne wspomniane wyżej. A jednak najnowsze modele płyt tego typu uzyskują znacznie lepszą efektywność pracy. Jak łatwo zauważyć już na pierwszy rzut oka – płaska i gładka powierzchnia płyt ceramicznych będzie też znacznie wygodniejsza w użytkowaniu.
Do tego najczęściej mamy do dyspozycji wyświetlacz, który pozwala regulować moc i kontrolować funkcje płyty. Na ogólne bezpieczeństwo i komfort wpływają powszechnie dostępne czujniki i regulatory, tak dobrze znane z płyt indukcyjnych. Warto mieć świadomość, że to właśnie na bazie konceptu płyt ceramicznych powstała idea indukcji.
Płyta ceramiczna będzie dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na instalację płyty indukcyjnej. Spiralne elektryczne lub halogenowe lampy zabudowane w płycie nie będą powodowały komplikacji u osób, na przykład, z rozrusznikiem serca.
W tym przypadku korzyścią będzie też na pewno bardzo długa żywotność, bo płyty ceramiczne potrafią działać nawet 20 lat. Trzeba liczyć się jednak z długim czasem gotowania, dużym zużyciem prądu oraz trudnym czyszczeniem sprzętu. Szkło ceramiczne sprawia, że wszystko to, co kipi momentalnie się przypala.
Płyta typu gaz pod szkłem Solgaz Innova Comfort IC 4+1 G20
Najlepsi producenci płyt grzewczych
Jeśli chodzi o najlepszych producentów płyt grzewczych to wiele zależy od rodzaju płyty, na jaką się decydujemy. Jeśli bierzemy pod uwagę standardowe płyty indukcyjne (w tym także białe płyty indukcyjne i płyty dwupalnikowe), płyty gazowe oraz gazowo-elektryczne, szczególnie wyróżniają się takie marki jak Electrolux, Bosch i Amica. W asortymencie tych producentów znajdziemy najbardziej zróżnicowaną gamę urządzeń, przede wszystkim pod względem rozkładu pól grzewczych.
W przypadku płyt indukcyjnych o większej ilości palników i niestandardowych wymiarach, czyli na przykład 70-80 cm albo 90 cm, wybór jest znacznie mniejszy. Nieliczni producenci, którzy wychodzą naprzeciw takim potrzebom to Miele, Siemens czy AEG ale też wspomniane wyżej Amica, Bosch i Electrolux.
Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku płyt typu gaz pod szkłem. W tym segmencie wyróżniają się polskie marki Solgaz i Dynaxo. Solgaz oferuje swoje nowoczesne płyty gazowe już od ponad 20 lat i wyszedł także na rynek międzynarodowy. Dynaxo działa z kolei już ponad 30 lat i stosuje nieco inny koncept pól w swoich płytach.
Ile kosztują płyty grzewcze do zabudowy?
Zależnie od wybranego rodzaju płyty, cena jej zakupu może sięgać tysiąca złotych, jak i przekroczyć próg 7 tysięcy złotych.
Dobrą płytę indukcyjną kupimy już w przedziale od 1600 zł (np. Amica PIE6541PHTSUN 3.0 z funkcją AutoBridge) do 2300 zł (Bosch PVQ651FC5E). Nie ma znaczenia czy szukamy białej płyty czy w standardowym kolorze.
Jednak najciekawsze modele płyt indukcyjnych, na przykład Bosch PIE611B15E z wbudowanym okapem, to już kwota rzędu 5700 zł. Płyty indukcyjne dwupolowe można z kolei kupić już za niecałe 1000 zł, czego przykładem jest Electrolux LIT30210C.
Do najtańszych modeli płyt grzewczych należą oczywiście płyty gazowe, które również kupimy za kwotę poniżej 1000 zł. Dobrym przykładem jest praktyczny model Amica PGCA 6100 APB. Oczywiście ceny, podobnie jak w przypadku płyt indukcyjnych, potrafią być też znacznie wyższe. Szczególnie jeśli mówimy o płytach 5-palnikowych najlepszych marek, takich jak na przykład Bosch PPQ7A6B90.
Co do zasady płyty gazowo elektryczne oraz płyty typu gaz pod szkłem należą do droższych. Choć można znaleźć tańszy model płyty gazowo-elektrycznej (Amica PCG64102 kosztuje niecałe 1200 zł) tak standardowo gaz pod szkłem zawsze będzie wiązał się z wydatkiem rzędu 3000 zł.
Szczególnym segmentem płyt grzewczych są oczywiście także modele indukcyjne o niestandardowej szerokości. Za płyty indukcyjne 70-80 cm zapłacimy od 2500 do nawet 7300 zł, a chcąc kupić model mierzący około 90 cm musimy liczyć się z wydatkiem w przedziale 3000 – 6200 zł.
Jaka płyta grzewcza jest najlepsza? Indukcyjna!
Jeśli tylko warunki techniczne mogą zostać spełnione w wybranym budownictwie – najlepszym wyborem będzie bez wątpienia płyta indukcyjna. Zakup płyty grzewczej to inwestycja na lata, dlatego warto wybrać urządzenie, które sprosta nie tylko podstawowym potrzebom, ale także zapewni komfort i maksymalne bezpieczeństwo.
Jeśli gotujesz rzadko – nie musisz dopłacać za dodatkowe funkcje. Nie polecamy natomiast oszczędzać na marce sprzętu, bo to najczęściej najlepsza gwarancja bezawaryjnej pracy przez wiele lat.
Najważniejsze kwestie przy zakupie płyty indukcyjnej
Wykończenie płyty indukcyjnej – z pozoru mało istotna sprawa, a wpływa na codzienne użytkowanie. Jednym z rozwiązań jest metalowa ramka wokół płyty – zabezpiecza szkło i zapobiega wylewaniu poza obręb płyty. Ramka jest jednak o tyle mało praktyczna, że jej czyszczenie jest problematyczne.
Drugą opcją jest frezowane szkło na rantach płyty – nie powstrzymuje wykipiałych płynów przed rozlewaniem, ale nie musimy martwić się dokładnym czyszczeniem ciężko dostępnych elementów, a dodatkowo mamy rozwiązanie bardzo estetyczne. Ostatnią opcją jest brak frezu i pełna zabudowa w blacie. Najbardziej eleganckie rozwiązanie, ale też wymagające sprytnego fachowca.
Pola indukcyjne to kwestia indywidualnych preferencji. Najczęściej spotkamy pola okrągłe, ale znajdziemy też kwadratowe oraz łączone z wielu cewek. To ostatnie rozwiązanie spotkamy raczej w droższym sprzęcie, ale dzięki niemu mamy możliwość stawiać naczynia w dowolnych miejscach płyty.
Konfiguracja sterowników najbardziej praktyczna w użyciu to manipulator +/- do każdego pola indukcyjnego z osobna. To rozwiązanie spotkamy głównie w sprzęcie Electrolux. W tym na przykład w jednym z najpopularniejszych modeli – płycie indukcyjnej EIV634.
W pozostałych urządzeniach znajdziemy zazwyczaj opcję jednego manipulatora +/- do wszystkich pól. Chcąc zatem zmienić moc w kilku różnych polach musimy wybrać pole, ustawić moc i powtórzyć czynność tyle razy ile pól chcemy zmienić.
Funkcje bezpieczeństwa są powszechne nawet w tańszych wersjach płyt indukcyjnych, ale warto upewnić się co posiada wybrany przez Ciebie model. Płyta grzewcza tego typu powinna posiadać wskaźnik ciepła szczątkowego i informować, gdy powierzchnia któregoś pola może grozić poparzeniem. Stosunkowo często spotkać możemy także blokadę przed dziećmi i blokadę podczas czyszczenia.
Standardem jest też zabezpieczenie przed rozlaniem – płyta wyłącza się, gdy wykryje ciecz na powierzchni. Podobnie jest z funkcją automatycznego wyłączania się w przypadku dłuższej bezczynności – ta także jest spotykana dość często. Do ciekawszych opcji należy funkcja pauzy i sensor wrzenia, który zmniejsza moc w momencie, gdy osiągnięta zostaje temperatura wrzenia.
Jaką płytę grzewczą wybrać? Podsumowanie
Mam nadzieję, że powyższy poradnik pomoże Ci wybrać najlepszą płytę grzewczą, która będzie odpowiadała Twoim potrzebom i wymaganiom technicznym.
Jeśli tylko masz możliwość wyboru pomiędzy różnymi rodzajami urządzeń – zachęcamy do wyboru płyty indukcyjnej jako rozwiązania najbezpieczniejszego, najbardziej ekonomicznego i najbardziej komfortowego w codziennym użytkowaniu.
Tych płyt mamy do wyboru najwięcej na rynku, więc niezależnie od tego, czy potrzebujesz małej czy bardzo dużej, czarnej czy białej – znajdziesz model dla siebie. I to w takiej cenie, jakiej oczekujesz.
Z drugiej strony, jeżeli jesteś fanem lub fanką niepowtarzalnego smaku, jaki można uzyskać tylko i wyłącznie na płycie gazowej, rozumiemy to. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie oddzielny ranking płyt gazowych i płyt gaz pod szkłem, a nawet ranking kuchenek gazowych.
Jeśli chodzi o najlepszych producentów płyt grzewczych – dobrym wyborem będzie na pewno Electrolux. I nie trzeba nawet przeglądać modeli powyżej 2000 zł, żeby znaleźć rozwiązanie odpowiednie dla siebie. Podobnie jest w przypadku marki Bosch – to świetnej jakości sprzęt, ale warto pilnować, by nie przepłacać. Rozsądnym rozwiązaniem będzie także Amica, Siemens, AEG czy Whirlpool.
A jeśli rzeczywiście urządzasz nową kuchnię lub przeprowadzasz gruntowny remont – zerknij także na nowoczesne okapy kuchenne, najlepsze piekarniki parowe, lodówki jednodrzwiowe oraz praktyczne modele dwudrzwiowe Side by Side.
Niektóre odnośniki w naszych artykułach to linki afiliacyjne. Klikając na nie, nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę Redakcji.
#materiałreklamowy