Wolnowar, czy też slow cooker, to nic innego jak elektryczny garnek, dający użytkownikowi możliwość łatwego i bezproblemowego gotowania szerokiej gamy posiłków. Przy jego użyciu przygotujemy potrawy wymagające wydłużonego gotowania lub duszenia, na które często brakuje czasu oraz chęci.
W związku z tym, zakup wolnowaru może okazać się bardzo dobrą inwestycją, szczególnie w przypadku miłośników zdrowego, a zarazem bezwysiłkowego pożywienia.
W tym materiale omawiamy wszystkie najważniejsze parametry, a także wady oraz zalety idące za posiadaniem wolnowaru. W naszym rankingu wolnowarów wyłaniamy także najlepsze urządzenia z tej kategorii, które sprawdzą się w każdym domu.
Spis treści
Ranking wolnowarów 2024 [TOP 10]
Crockpot CSC063X
Crockpot CSC063X wyróżnia się w naszym rankingu wolnowarów przede wszystkim dużą pojemnością, która wynosi 7,5 litra. Dzięki temu, w kamionkowej misie, przygotujesz posiłek bez problemu nawet dla 10 osób.
Wykończenie ze stali nierdzewnej oraz szklana pokrywa zapewniają urządzeniu wysoką trwałość, a zaprogramowane automatyczne funkcje, 3 ustawienia temperatury wraz z timerem znacznie ułatwiają gotowanie każdemu, niezależnie od umiejętności, jakie posiada.
Crock-Pot SCCPBPP605-050
Crock-Pot SCCPBPP605-050 to elegancki, stylowy model, który doskonale wpasuje się w nowoczesną kuchnię. Obudowa ze stali nierdzewnej to gwarancja solidnego wykonania, a szklana pokrywa umożliwia kontrolowanie przygotowywanej pokrywy.
Do dyspozycji użytkownika dostępne są dwie opcje temperatury (Low i High), a także funkcja automatycznego podtrzymywania ciepła, która okazuje się niezwykle przydatna wówczas, gdy domownicy spożywają posiłki o różnych porach.
Kamionkowa misa o pojemności 5,7 l umożliwia przygotowanie dań dla większej ilości osób. Co ciekawe, misę można bez problemu umyć w zmywarce, a także używać w piekarniku!
Niewielki wyświetlacz, znajdujący się na froncie, umożliwia precyzyjne dostosowanie czasu tak, aby był on odpowiedni dla danych produktów. Ponadto zarówno uchwyty boczne, jak i górny, nie nagrzewają się, czyniąc sprzęt o wiele wygodniejszym do przenoszenia – nawet podczas pracy. To po prostu bardzo dobry wolnowar, dostępny w niewygórowanej cenie.
Crock-Pot SC052X
W naszym rankingu wolnowarów musiał znaleźć się także model Crock-Pot SC052X, czyli niezwykle elegancki, bardzo dobry wolnowar, którego pojemność wynosi 4,7 l. Dzięki temu świetnie sprawdzi się do gotowania posiłków dla 4-5 osób.
Do dyspozycji użytkownika dostępne są dwa poziomy temperatury oraz funkcja podtrzymywania ciepła. Co więcej, wbudowany timer pozwala na ustawienie czasu pracy z zakresu od 30 minut, aż do 20 godzin. W związku z tym, nawet mozolne gotowanie rosołu staje się o wiele przyjemniejsze, ponieważ sprzęt wykona całą pracę za nas.
Produkt jest łatwy w obsłudze, ponieważ sterowanie odbywa się przy użyciu cyfrowego panelu. Obudowę wykonano z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a wszystkie uchwyty nie nagrzewają się. Co więcej, antypoślizgowe nóżki zapewniają perfekcyjną stabilność na kuchennym blacie.
Ciekawym rozwiązaniem, zastosowanym przez markę Crock-Pot, jest uchylna pokrywa, która umożliwia dodawanie niezbędnych składników w trakcie trwania pracy sprzętu.
Electrolux ESC7400
Electrolux ESC7400 to kolejny bardzo dobrej jakości model, który musiał znaleźć się w naszym rankingu wolnowarów. Oferuje on wbudowany timer, a po upływie określonego w programie czasu, przechodzi w tryb podtrzymywania ciepła.
Pokrywka, wytworzona ze szkła borokrzemowego, jest odporna na najwyższe temperatury, a ceramiczna misa zapewnia pełne bezpieczeństwo użytkowania. Najwyższą wytrzymałość i solidną konstrukcję zapewnia z kolei obudowa ze stali nierdzewnej.
Pojemność 6,6 litrów będzie optymalna dla większości domostw i pozwoli przygotować wiele surowców na raz. Do wad tego bardzo dobrego wolnowaru należy wyłącznie zaliczyć dość wysoką cenę.
Russell Hobbs Maxicook 22750-56
Model Maxicook 22750-56 od marki Russell Hobbs to produkt, który wyróżnia się w naszym rankingu wolnowarów dzięki optymalnej pojemności 6 l oraz mocy 200 W. Doskonale sprawdzi się w codziennym użytkowaniu.
Do dyspozycji użytkownika dostępna jest 3-stopniowa regulacja temperatury, a także cyfrowy zegar, umożliwiający precyzyjne ustawienie czasu pracy. Obudowę wykonano ze stali nierdzewnej, a pokrywę z wysokiej jakości szkła. Wszystkie uchwyty sprzętu nie nagrzewają się, przez co jego użytkowanie jest bezpieczne i wygodne.
Funkcja utrzymywania temperatury sprawia, że urządzenie dostosowuje się do rytmu dnia każdego z domowników. Co więcej, jest to sprzęt stosunkowo tani, który świetnie sprawdzi się w każdym domu, nie zajmując tym samym zbyt dużo miejsca na kuchennym blacie.
Crock-Pot 2.4 l CSC061X
Crock-Pot 2.4l CSC061X jest świetną opcją dla nieco mniejszej ilości domowników, ponieważ jego pojemność wynosi zaledwie 2,4 l. W związku z tym, przygotowanie większej porcji posiłków może okazać się problematyczne, jednak dla 1-2 osób powyższy model będzie doskonałym pomocnikiem w codziennym gotowaniu.
Obsługa urządzenia jest niezwykle łatwa, ponieważ odbywa się za pomocą cyfrowego panelu sterowania. Do dyspozycji użytkownika dostępne są dwa poziomy temperatury, a także funkcja podgrzewania, która może okazać się dużą pomocą. Po zakończonej pracy, wbudowany timer wyłącza funkcję grzania, przechodząc w tryb podtrzymywania ciepła.
Obudowę wykonano ze stali nierdzewnej, a pokrywę ze szkła hartowanego. Co więcej, kamionkową misę z łatwością wyczyści się w zmywarce, a w razie potrzeby – można korzystać z niej przy użyciu piekarnika!
Wszystkie uchwyty nie nagrzewają się, czyniąc sprzęt o wiele bezpieczniejszym w użytkowaniu. Plusem są również antypoślizgowe nóżki, zapewniające stabilność. Model CSC061X idealnie wpasuje się w małą kuchnię, w której gotowanie często bywa problematyczne. Choć jest to jeden z najmniej pojemnościowych modeli w naszym rankingu wolnowarów, to urządzenie w pełni godne polecenia.
Russell Hobbs Cook@Home 22740-56
Model Cook@Home 22740-56 marki Russell Hobbs to jedno z tańszych urządzeń w naszym rankingu wolnowarów, jednak pomimo swojej niskiej ceny, wciąż cieszy się on dobrymi opiniami.
Jego moc wynosi 160 W, a pojemność misy to 3,5 l. Dzięki temu możliwe jest przygotowanie nawet 4 porcji danego posiłku za jednym razem.
Do dyspozycji użytkownika dostępne są 3 automatyczne ustawienia temperatury, w tym funkcja utrzymywania ciepła. Szklana pokrywa umożliwia doglądanie przygotowywanej potrawy, a obudowa wykonana ze stali szlachetnej jest gwarancją solidnego wykonania. Dodatkowym atutem są antypoślizgowe nóżki oraz nienagrzewające się uchwyty, których zadaniem jest znaczna poprawa komfortu użytkowania.
Niestety, powyższy model nie posiada wbudowanego timera, dlatego też kontrolowanie czasu gotowania staje się niezbędne. Jedynym, co informuje użytkownika o pracy sprzętu, jest wskaźnik w postaci diody. Jednak pomimo to, sprzęt sprawnie wykonuje swoje zadania, przyczyniając się do sporej oszczędności czasu.
Morphy Richards Ceramic 461013
Morphy Richards Ceramic 461013 to model, który – z uwagi na umiarkowaną moc 163 W – zużywa mało energii. Jego całkowita pojemność wynosi 6,5 litra, co pozwoli na przygotowanie sporej porcji posiłku dla kilku osób.
Za pomocą specjalnego pokrętła dokładnie ustawisz temperaturę gotowania, możesz też dowolnie korzystać z 3 trybów pracy: Low, Medium i High.
Poszczególne elementy (w tym pokrywę ze szkła hartowanego) możesz łatwo umyć w zmywarce.
Sencor SPR 5500SS
Wysoką jakość wykonania oraz bardzo dużą, w porównaniu do konkurencji, moc oferuje model Sencor SPR 5500SS. Niższe miejsce w naszym rankingu wolnowarów wynika przede wszystkim z braku funkcji timera, którą jednak znaczna większość użytkowników sobie ceni, a także z faktu, że misa jest wykonana z delikatnego tworzywa, które może być bardziej podatne na uszkodzenia marchaniczne.
Sencor SPR 5500SS nadrabia jednak sporą pojemnością, bezgłośną pracą, równomiernym rozkładem ciepła i – co najważniejsze – doskonałymi efektami gotowania. 4 gotowe programy obejmują powolne gotowanie (6-14 godzin), a a także gotowanie na parze (5-120 minut).
MPM MWO-01M
Model MWO-01M marki MPM to tani i dobry wolnowar, który doskonale radzi sobie zarówno z gotowaniem, pieczeniem, jak i duszeniem różnego rodzaju potraw. Jego obudowa wykonana została z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a wewnętrzną misę stworzono z kamionki, pokrytej dodatkowo emalią.
Szklana pokrywa umożliwia bieżące kontrolowanie przygotowywanych potraw, a klipsy mają za zadanie czuwać nad szczelnością urządzenia. Nienagrzewające się uchwyty czynią wolnowar w pełni bezpiecznym, a w celu ułatwienia pracy, model ten wyposażono w cyfrowy wyświetlacz.
Do dyspozycji użytkownika dostępne są 3 automatyczne programy, do których zaliczają się:
- Low – dłuższy czas przygotowywania potraw w temp. do 98°C
- High – krótszy czas przygotowywania potraw w temp. do 98°C
- Warm – funkcja podgrzewania, podtrzymywania temperatury do 75°C
Co więcej, bezproblemowe okazuje się dobranie idealnego czasu pracy, ponieważ sprzęt umożliwia manewrowanie nim w zakresie od 30 minut, aż do 18 godzin (co 30 minut). Przydatną jest również funkcja Delay Time, która pozwala na ustawienie automatycznego uruchomienia sprzętu na wybraną godzinę tak, aby danie zawsze było gotowe na czas.
Moc urządzenia wynosi 320 W, a pojemność misy to aż 6,5 l. Dzięki temu możliwe jest przygotowanie posiłku dla całej rodziny, bez konieczności gotowania „na raty”.
Jak działa wolnowar?
Garnek wolno gotujący, jak sama nazwa mówi, służy do gotowania różnorodnych dań na wolnym ogniu. Jest to sposób, który wymaga stałego podtrzymywania określonej temperatury przez dłuższy czas.
Zadaniem wolnowaru jest więc odciążenie użytkownika z konieczności ciągłego nadzorowania przygotowywanej potrawy. Ponadto, sprzęt ten umożliwia także zachowanie znacznej większości witamin oraz wartości odżywczych, znajdujących się w produktach spożywczych. Tradycyjne metody gotowania często przyczyniają się do stwarzania sytuacji zupełnie odwrotnej, pozbawiając potrawy większości tego, co potrzebne naszym organizmom.
Slow cooker podgrzewa wszystkie znajdujące się w jego wnętrzu składniki do momentu, kiedy osiągną one określoną temperaturę. Po zakończeniu procesu gotowania, urządzenie przechodzi w tryb podtrzymywania temperatury. Zmiana ta może następować automatycznie, jednak jest to kwestia uzależniona od wybranego modelu wolnowaru.
Sprawdź także: Kombiwar – co to jest? Wady i zalety kombiwarów
Bez wątpienia można stwierdzić, że każdy z nas ma pewien sentyment do pysznych, domowych posiłków. Niestety, często zdarza się tak, że na ich przygotowanie po prostu brakuje czasu. Doglądanie gulaszu, rosołu, a nawet gołąbków, po pewnym czasie staje się uciążliwe. Szczególnie, jeśli koliduje to z innymi planami, a nawet uniemożliwia ich zrealizowanie.
Z pomocą przychodzi jednak urządzenie, którym jest wolnowar. Sprzęt ten, zwany również slow cookerem, choć brzmi dziwnie – w rzeczywistości jest po prostu elektrycznym garnkiem, umożliwiającym wykonanie przeróżnych dań przy minimalnym nakładzie pracy. Sprawdzi się więc w każdej kuchni, czyniąc gotowanie znacznie przyjemniejszym.
Wolnowar Crock-Pot SCCPBPP605-050
Najważniejsze cechy najlepszych wolnowarów
Garnki wolno gotujące różnią się między sobą głównie rodzajem sterowania. Wyróżnia się więc wolnowary:
- Ze sterowaniem manualnym – przeważnie są to sprzęty wyposażone w pokrętło, służące do włączania oraz wyłączania urządzenia, a także ustawienia mocy podgrzewania.
- Z timerem – modele tego typu dają użytkownikowi możliwość zaplanowania dokładnego czasu gotowania danej potrawy.
- Ze sterowaniem elektronicznym – są to produkty najbardziej zaawansowane. Użytkownik może precyzyjnie dopasować zarówno czas gotowania, jak i moc, którą sprzęt ma wykorzystać do pracy.
Istotną kwestią przy wyborze odpowiedniego urządzenia są także oferowane tryby pracy. Na rynku dostępne są sprzęty pracujące na każdym z nich, jednak często zdarza się tak, że dostępne są jedynie dwa, zamiast wszystkich trzech.
- High – działanie tego trybu polega na tym, że produkty znajdujące się w misie podgrzewane są szybciej, a także do wyższej temperatury. Sprawdzi się więc w przypadku konieczności przyspieszonego przygotowania dania z, na przykład – wołowiny.
- Low – w tym trybie pracy, urządzenie podgrzewa potrawę zdecydowanie wolniej oraz do niższej temperatury. Tryb low sprawdzi się do przygotowywania zup, wywarów, potrawek z drobiu, powideł, a także ciast.
- Warm – jest to opcja podtrzymywania ciepła, przydająca się do gotowych już dań. Modele sterowane elektronicznie uruchamiają ten tryb w pełni automatycznie, zaraz po zakończeniu gotowania.
Sprawdź również: Zdrowe gotowanie – jak wybrać zupowar?
Jak wybrać dobry wolnowar?
Aby wybrane urządzenie spełniało postawione mu wymagania w jak najlepszy sposób, konieczne jest zwrócenie szczególnej uwagi na kilka istotnych kwestii. Zaliczają się do nich:
- Pojemność naczynia – w ofercie sprzętów dostępnych na rynku, znajduje się ogromna różnorodność w oferowanych pojemnościach. Urządzenie należy dobrać tak, aby parametr ten był adekwatny do liczby domowników. Modele o pojemności 2,5 l – 3,5 l to odpowiednia opcja dla jednej/dwóch osób. W przypadku większych rodzin lub po prostu sporej liczby osób korzystających z wolnowaru, zdecydowanie warto postawić na trochę więcej litrów.
- Rodzaj misy – w większości przypadków, misa wykonywana jest ze stali nierdzewnej. Znaleźć można również modele kamionkowe, ceramiczne, a także pokryte nieprzywierającymi powłokami (które są najmniej pożądane z uwagi na niską trwałość).
- Pokrywa – w zależności od preferencji, może ona być szklana, żeliwna lub kamienna. Pokrywa wykonana ze szkła umożliwia podglądanie całego procesu bez konieczności jej zdejmowania, przez co temperatura nie ulegnie obniżeniu. Pokrywy kamienne oraz żeliwne sprawdzą się natomiast w przypadku konieczności odgrzania dania w piekarniku.
Zobacz także: Najlepsze naczynia na indukcję – Ranking 2023
Crock-Pot TimeSelect CSC066X
Slow cooker – co można w nim przygotować i u kogo sprawdzi się najlepiej?
Na pytanie, co konkretnie można przygotować w wolnowarze, odpowiadamy – wszystko to, co wymaga długiego gotowania lub duszenia na wolnym ogniu. Sprzęt ten będzie więc nieocenioną pomocą w przyrządzaniu gołąbków, bigosów, zup, wywarów, gulaszy, mięs, potrawek, a także powideł i przetworów.
Slow cooker sprawdzi się przede wszystkim u osób, które uwielbiają smaczne i pożywne dania, ale nie mają czasu na ich przygotowywanie. Dobrej klasy urządzenie wykonuje praktycznie całą pracę za użytkownika, zwalniając go z uciążliwego obowiązku doglądania potraw. Nic więc nie będzie już stało na przeszkodzie do zrealizowania innych planów lub zajęcia się czymś ciekawszym niż mieszanie gulaszu.
Plusy i minusy wolnowarów
W celu podsumowania powyższego materiału, prezentujemy wszystkie „za” i „przeciw”, stojące za zakupem slow cooker’a.
Zalety | Wady |
Zachowanie składników odżywczych zawartych w produktach. | Utrudnione czyszczenie obydowy w przypadku jej zabrudzenia (nie może ona mieć bezpośredniego kontaktu z wodą, ponieważ mechanizm może ulec uszkodzeniu). |
Brak konieczności ciągłego kontrolowania przygotowywanego dania, a co za tym idzie – oszczędność czasu. | Długotrwałe gotowanie może mieć wypływ na zmniejszenie smaku oraz aromatu potrawy. |
Cicha praca i tanie użytkowanie. | Zajmuje dość dużą przestrzeń |
Brak ryzyka przypalenia potrawy. | Wymaga miejsca z możliwością podpięcia do zasilania, przez co nie można postawić go wszędzie tam, gdzie chcemy |
Wygodny i łatwy w obsłudze. | |
Nie podnosi temperatury swojego otoczenia – może więc być świetną opcją w trakcie trwania upałów. | |
Wymaga minimalnego zaangażowania ze strony użytkownika. |
Jak prawidłowo korzystać z wolnowaru?
Slow cooker, tak jak każdy inny sprzęt, charakteryzuje się specyficznym działaniem. Poniżej znajduje się kilka wskazówek, które bezpośrednio wpływają na komfort użytkowania, a także prawidłową pracę urządzenia.
- Pokrywa nie powinna być podnoszona zbyt często. Skutkuje to bowiem znacznym obniżeniem temperatury wewnątrz misy, przez co czas gotowania może ulec wydłużeniu.
- Podczas gotowania składniki są w stanie wypuścić całkiem sporo soków, przez co dolewanie płynów do misy może okazać się zbędne. Warto więc mieć to na uwadze.
- W sytuacji długotrwałego gotowania na wolnym ogniu, potrawy niejednokrotnie tracą odrobinę swojego smaku, a także aromatu. Często więc koniecznym może okazać się mocniejsze przyprawienie, dlatego też nie należy obawiać się o przesolenie.
Sprawdź także: Najlepsze multicookery – Ranking 2023
Niektóre odnośniki w naszych artykułach to linki afiliacyjne. Klikając na nie, nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę Redakcji.