Fani rozpuszczonej czekolady muszą być zadowoleni z różnorodności produktów dostępnych na rynku. Kakaowiec nie bez powodu stanowił bazę “napoju bogów” dla Majów. Również i nam jego spożywanie przynosi nie tylko poprawę samopoczucia, ale i wiele korzyści zdrowotnych. Szczególnie, jeśli wybieramy czekoladę z większą zawartością kakao zamiast mlecznej.
Spis treści
Jakie urządzenie do czekolady na gorąco warto wybrać?
Szukając urządzenia do czekolady na gorąco możemy wybierać co najmniej pośród czterech rodzajów produktów. Najdroższym jest zdecydowanie czekoladziarka domowa, bazująca na budowie profesjonalnych podgrzewaczy do czekolady.
Wiele radości potrafi przynieść także dobra fontanna czekoladowa. Ponadto do wyboru mamy jeszcze fondue do czekolady, a także urządzenia do roztapiania czekolady, które przypominają zwykłe garnki albo multicookery.
Podgrzewacz do czekolady Royal Catering
Czekoladziarka, czyli podgrzewacz do czekolady
Jednym z nich jest czekoladziarka domowa, czyli tańsza, domowa wersja profesjonalnego podgrzewacza do czekolady o charakterystycznej budowie. Choć to urządzenie nie należy do najtańszych, oferuje wiele zalet.
Ma przede wszystkim dużą pojemność (5 litrów), dzięki czemu wyprawisz z nim niejedną doskonałą imprezę. Wysokiej jakości element grzewczy z termostatem nigdy nie zawodzi i szybko osiąga temperaturę w wybranym zakresie – od 30 do 90 stopni.
Tego typu podgrzewacz do czekolady pozwala także na łatwe przygotowanie także grzańca, mleka kurkumowego czy herbaty. Wygodny kranik umili jego użytkowanie.
Tomgast Fm-14057 i Bartscher 900005
Urządzenie do czekolady na gorąco
Urządzeniem do czekolady na gorąco często nazywa się specjalne garnki ropuszczające czekoladę bez przywierania. Oferują one pojemność około litra, a zakres regulacji temperatury wynosi w nich około 40 – 55 °C.
Jednym z ciekawszych rozwiązań jest model Tomgast Fm-14057. Jest on wyposażony we wkład ze stali nierdzewnej, który zapewnia bezpieczeństwo użytkowania z wysoką temperaturą.
Co prawda tego typu urządzenia do czekolady na gorąco nie mają wiele wspólnego z jakością oferowaną przez profesjonalne podgrzewacze do czekolady. Nie będą też rozgrzewały się tak szybko. Diametralną różnicę stanowi jednak ponad 10-krotnie niższa cena.
Wmf Lono 415130011 i Tescoma Delicia 63010100
Fondue do czekolady
Fondue do czekolady to kolejne urządzenie, które warto rozważyć. To jeden z najpopularniejszych wyborów, który zapewnie różnorodne zastosowanie. Ze swojej strony najbardziej polecamy elektryczne zestawy do fondue, które nie wymagają użycia świeczek i zapewniają wyższą efektywność.
Przykładem takiego bardzo dobrego zestawu fondue do czekolady jest na przykład Wmf Lono 415130011, oferujący wysoką jakość, z kolei tańszą opcją będzie Tescoma Delicia 63010100.
Fondue do czekolady posłuży do obtaczania w czekoladzie owoców, ciastek i cake popsów, nalewania czekolady do foremek, nada się także do roztapiania sera – do founde na słono. Jest to zatem jedno z wygodniejszych rozwiązań, oferujących nam łatwy dostęp i łatwe nalewanie, a także możliwość roztapiania mniejszych ilości czekolady, jeśli wybierzemy mniejszy model.
Cilio CI-490060 i Clatronic SKB 3248
Dobra fontanna czekoladowa
Wybranie dobrej fontanny czekoladowej nie jest trudne, mimo że na rynku mamy do dyspozycji wiele produktów. Zakładam, że nie każdy z nas będzie miał potrzebę wyposażania się w urządzenie profesjonalnego, typu fontanny Hendi, więc skupię się w tym miejscu na tańszych opcjach.
Clatronic SKB 3248 to jeden z najpopularniejszych modeli, który jest łatwo dostępny i to w niskiej cenie. Cilio, czyli marka, którą znamy z dobrej jakości kawiarek elektrycznych, oferuje z kolei nieco droższy, ale niezawodny model CI-490060.
Ponadto do wyboru mamy fontanny czekoladowe utrzymane w stylistyce retro – należą do nich na przykład modele Camry CR 4457 oraz Ariete 2962.
Najlepsze urządzenie do czekolady – dlaczego warto je mieć?
Urządzenie do czekolady na gorąco sprawdzi się nie tylko do przygotowywania doskonałych przysmaków z owoców i ciastek, ale – w zależności od wybranego modelu, może posłużyć także do grzańca czy serów, które trudno precyzyjnie przygotować bez odpowiedniej maszyny.
Największą zaletą czekoladziarki domowej, fontanny i fondue do czekolady jest jednak możliwość zaserwowania sobie wrażeń smakowych płynących z idealnie rozpuszczonej czekolady. Jeśli decydujemy się na czekoladę o dużej zawartości kakao, możemy dodatkowo cieszyć się korzyściami zdrowotnymi.
Kakaowiec posiada powiem mieszankę minerałów, która obejmuje magnez, cynk, żelazo, fosfor oraz miedź. Co więcej, gorzka czekolada oferuje wsparcie układu krążenia i działanie przeciwutleniające. Także i mleczna czekolada posiada cenne składniki i właściwości, jednak tu zawartość kakao zamiast 70-90%, wynosi zaledwie 10-30%.
Czy warto zatem wyposażyć się w swoje własne urządzenie do czekolady na gorąco? Naszym zdaniem zdecydowanie tak.
Sprawdź także: Ranking gofrownic 2023 – TOP 15 najlepszych modeli
Niektóre odnośniki w naszych artykułach to linki afiliacyjne. Klikając na nie, nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę Redakcji.
#materiałreklamowy