Automatyczny ekspres do kawy to najłatwiejszy sposób na przygotowanie prawdziwie aromatycznej i smacznej kawy. Jeśli jednak cenisz sobie tradycyjne rozwiązania, chcesz nadać parzeniu kawy nieco bardziej rytualne znaczenie lub po prostu nie chcesz wydawać 3000 zł na ekspres – rozwiązaniem będzie kawiarka. Znana także pod nazwą czajniczek moka lub makinetka, występuje w wielu wariantach. W tym poradniku skupimy się na kawiarkach na indukcję i podpowiemy jak wybrać dobrze, by czerpać z nich pełnię korzyści.
Spis treści
Dlaczego nie warto kupować taniej kawiarki?
Nawet jeśli głównym motywem, dla którego kupujesz kawiarkę jest oszczędność pieniędzy – nie wybieraj urządzenia, które kosztuje poniżej 100 zł. I nie chodzi tu nawet o design czy wytrzymałość produktu – tańsze modele mogą być wręcz szkodliwe dla zdrowia! Wątpliwej jakości stopy metali wykorzystywane w najtańszych urządzeniach będą nadawały kawie metalicznego posmaku. W takim przypadku nie należy wykluczać ryzyka, że powłoka uwalnia do kawy związki chorobotwórcze. Ponadto nieprzyjemny zapach i posmak w kawie mogą powodować też tanie uszczelki przy zaworze.
Kolejną kwestią jest atrapa zaworu bezpieczeństwa umiejscowionego zwykle na dole kawiarki. Takie rozwiązanie możemy spotkać właśnie w tanich modelach. W normalnej sytuacji jeśli coś pójdzie nie tak i ciśnienie w dolnej części kawiarki gwałtownie rośnie – para może się wydostać przez zawór. Gdyby nie zawór moglibyśmy narażać się nawet na wybuch urządzenia i poparzenie wrzątkiem.
Bialetti New Moka Induction – kawiarka na indukcję
Jak wybrać najlepszy rozmiar kawiarki?
Jeśli kiedykolwiek używaliście kawiarki, wiecie, że to urządzenie musi każdorazowo mieć w całkowicie napełnione sitko. W urządzeniu musi też znajdować się odpowiednia ilość wody. W innym wypadku zawór może nie działać prawidłowo, a ekstrakcja kawy może być niepełna. Wiecie także na pewno, że kawa przygotowana w kawiarce ma znacznie większą moc i intensywność. Te informacje należy wziąć pod uwagę przy wyborze najbardziej optymalnej pojemności. Bo jeśli nie kupujemy akurat kawiarki z reduktorem – musimy każdorazowo korzystać z pełnej pojemności urządzenia. Nie ma możliwości przygotowania większej lub mniejszej filiżanki.
Oznaczenia 1 cup (25-35 ml) lub 1 tz (od tazza – filiżanka espresso, ok 50 ml) najczęściej definiują pojemność urządzenia. Jeśli na co dzień z kawiarki będą korzystały dwie osoby – możesz wybierać w kawiarkach 2 – 4 tz. Jeśli najczęściej zaparzasz 4 kawy – wybierz kawiarkę o pojemności minimum 6 tz.
Kawiarka stalowa Bialetti Kitty
Najlepsza kawiarka na indukcję – ranking
Przeglądając różne opinie użytkowników kawiarek dostosowanych do kuchenek indukcyjnych szybko da się zauważyć pewną ważną rzecz. Jeśli zależy nam na pewnym i dobrym jakościowo sprzęcie – trzeba postawić na Bialetti. To włoska marka, która słynie z unikatowych i niezawodnych kawiarek. Pionier, który z biegiem czasu właściwie przejął rynek kawiarek.
Wybierając kawiarkę na indukcję warto postawić na urządzenie o pojemności minimum 3 tz. Kuchenka indukcyjna może mieć problem z wykryciem mniejszych modeli.
Nazwa | Cena | Pojemność | Materiał wykonania |
Bialetti Kitty | 113,90 zł | 4 tz | Stal nierdzewna |
Bialetti New Brikka | 205,59 zł | 4 tz | Aluminium |
Bialetti Venus | 115,90 zł | 4 tz | Stal nierdzewna |
Bialetti New Moka Induction | 170,90 zł | 4 tz | Stal nierdzewna, aluminium |
Bialetti Moka Induction | 153,90 zł | 3 tz | Stal nierdzewna, aluminium |
Modele, które uwzględniliśmy w powyższym rankingu są oczywiście dostępne w różnych pojemnościach. Co więcej, każda kawiarka przystosowana do kuchenek indukcyjnych nada się także na kuchenki gazowe i elektryczne.
Kawiarka aluminiowa Bialetti New Brikka
Kawiarka aluminiowa, stalowa czy z porcelany?
Kawiarki aluminiowe posiadają charakterystyczny, kanciasty kształt. Są bezpieczne i wygodne w użytkowaniu – aluminium jest lekkie i stosunkowo szybko się nagrzewa. Nie jest to jednak materiał maksymalnie trwały, dlatego przy intensywnym użytkowaniu lub z biegiem czasu może się odkształcać. Co więcej, urządzenie może się odbarwiać, a kawa może zmieniać swój smak. W momencie gdy zauważymy którąś z tych rzeczy – warto wymienić urządzenie na nowe. Do wad zaliczyć można bardzo niską dostępność urządzeń dostosowanych do kuchenek indukcyjnych. Częściej można spotkać modele aluminiowo – stalowe, które łączą wyraźny design dzbanka i funkcjonalność stalowego naczynia dolnego.
Kawiarka stalowa Bialetti Venus
Kawiarki stalowe nierdzewne są wytrzymalsze i znacznie bardziej stabilne pod względem długotrwałego lub intensywnego użytkowania. Kawiarka ze stali będzie bez wątpienia urządzeniem na dłużej. Nigdy nie będzie jednak posiadała klasycznego włoskiego designu charakterystycznego dla modeli aluminiowych, które przetrwały w prawie niezmienionej formie od lat 30. Nie zaszalejemy także z kolorystyką – kawiarki stalowe z oczywistych powodów występują wyłącznie w wersji srebrnej.
Kawiarki porcelanowe są dość rzadkie na rynku, przez co zazwyczaj są wyraźnie droższe niż modele ze stali czy aluminium. Potrafią za to być utrzymane w urzekającej stylistyce małych imbryczków. Oczywiście z porcelany wykonana jest wyłącznie górna część kawiarki, z kolei część dolna najczęściej jest aluminiowa bądź stalowa. To rozwiązanie umożliwia zastosowanie urządzenia na różnych kuchenkach. Wadą porcelany będzie na pewno nieodwracalne uszkodzenie przy upadku.
Bialetti kawiarka Moka Induction stalowo – aluminiowa
Jeśli szukasz kawiarki na indukcję musisz zawsze upewnić się czy producent deklaruje kompatybilność z tego rodzaju kuchenką. Niezależnie od tego czy mówimy o kawiarce aluminiowej, stalowej czy porcelanowej. Ponadto jeśli nie chcesz uzależniać swojego wyboru od posiadanej kuchenki – zawsze możesz zerknąć nasz ranking najlepszych kawiarek elektrycznych . A jeśli akurat Twoja wymarzona kawiarka okazuje się być aluminiowa i zupełnie niekompatybilna z Twoją płytą indukcyjną – zawsze możesz zaopatrzyć się w adapter do płyt indukcyjnych. Do ceny kawiarki należy wtedy doliczyć około 60 zł.
Pamiętaj o tym używając kawiarki!
Kawa, której używamy do zaparzania w kawiarce powinna mieć konsystencję drobno zmielonej soli domowej. Nie może być jednak zbyt drobna, by nie zatkała sitka całkowicie. Ponadto należy pamiętać, że kawiarka działa dzięki ciśnieniu, które wytwarza się w zbiorniku na dole urządzenia. Gotująca się woda uwalnia parę, a ciśnienie, które powstaje wypycha wodę w górę przez sitko i warstwę kawy. Jeśli połączymy zbyt drobno zmieloną kawę i zbyt dużą moc palnika – mamy przepis na zbyt wysokie ciśnienie w kawiarce.
By uniknąć niechcianych posmaków w kawie należy odpowiednio szybko ściągnąć kawiarkę z palnika. Górne naczynie powinno być wypełnione w około 3/4 pojemności i powinna pojawić się w nim charakterystyczna pianka. W tym momencie powinniśmy także słyszeć jak szum wrzącej wody zaczyna przechodzić w syczenie. To właśnie wtedy możemy przygotować filiżankę na kawę. Smacznego!
#materiałreklamowy