• Ostatnia modyfikacja artykułu:4 tygodnie temu

Wraz z nadejściem jesieni, rozpoczął się również lubiany przez wielu sezon grzybobrania. Niestety obfite zbiory zarówno grzybów, jak i sezonowych owoców lub warzyw, niejednokrotnie wiążą się z problemami w ich składowaniu, a także przetwarzaniu. Warto zaznaczyć, że suszenie jest jedną z najlepszych metod konserwowania żywności, a odpowiednio dobrane suszarki, zwane również dehydratorami, sprawdzą się w każdym domu – niezależnie od tego, czy ich zadaniem będzie praca z grzybami, owocami, czy też ziołami lub warzywami.

Przed podjęciem decyzji o zakupie urządzenia, jakim jest suszarka do grzybów, należy jednak zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii, które będą miały bezpośredni wpływ zarówno na pracę sprzętu, jak i zadowolenie użytkownika z efektu końcowego. W związku z tym, poniższy artykuł zawiera wszystkie niezbędne informacje, które ułatwią to zadanie.

Sprawdź również: Zdrowe gotowanie – jak wybrać zupowar?

Suszarka do grzybów – działanie

Mechanizm pracy dehydratorów zdecydowanie nie należy do zbytnio skomplikowanych. Opiera się bowiem na grzałce, która ogrzewa powietrze wewnątrz komory oraz wentylatora, który spycha je w dół. Następnie jest ono transportowane z powrotem do góry. Jest to zamknięty obieg, który powoduje o wiele wydajniejsze nagrzewanie przestrzeni wewnątrz suszarki.

Niezwykle istotną kwestią jest jednak temperatura we wnętrzu urządzenia. Jeśli będzie ona zbyt wysoka, może doprowadzić nie tylko do rozkładu istotnych substancji odżywczych, ale także zabicia smaku produktów. Co więcej, ciągłe utrzymywanie zbyt wysokiej wartości ciepła, zamyka zewnętrzne pory, przez co wysuszenie wnętrza grzybów, owoców lub warzyw, staje się praktycznie niemożliwe.

Dehydrator do grzybów – najważniejsze parametry

Suszarka do grzybów

Decydując się na zakup suszarki do grzybów, szczególną uwagę należy poświęcić specyfikacji wybranego modelu, ponieważ to właśnie ona wpływa na pracę sprzętu, a także efekt końcowy. Do kluczowych kwestii należą więc:

Regulacja temperatury

Producent powinien jasno i precyzyjnie określić to, jakie temperatury osiąga jego produkt – ma to bowiem kluczowe znaczenie dla całego procesu suszenia. Niektóre modele posiadają 2 lub 3 stopnie regulacji mocy, jednak o wiele lepszą decyzją będzie wybór sprzętu wyposażonego w termoregulator. Takie rozwiązanie pozwala na precyzyjne dostosowanie temperatury wewnątrz urządzenia do suszonych produktów, dając tym samym pewność, że osiągną one pożądany stan.

Na to, jakiej temperatury będą wymagały dane produkty, wpływa ich rodzaj, grubość kawałków, a także zawartość wody. W związku z tym, jeśli dany dehydrator ma pracować w połączeniu z różnorodnymi produktami, termoregulator może okazać się niezbędny do prawidłowego działania.

Moc

Jest to parametr, który ma swoje odzwierciedlenie w efektywności pracy sprzętu. Warto zaznaczyć, że zbyt duża moc urządzenia może nieść za sobą niepożądane skutki w postaci zbyt mocno wysuszonych produktów – szczególnie, jeśli wybrany model nie posiada funkcji regulacji temperatury. Jednak z drugiej strony, modele o mocy poniżej 200 W, prawdopodobnie nie poradzą sobie z niektórymi zadaniami. Optymalnym rozwiązaniem będzie przedział 400-450 W wraz z termoregulatorem, pozwalającym na dostosowanie ciepła wymaganego dla poszczególnych produktów.

Ilość, wielkość oraz wysokość sit

Sita, zwane również tackami lub półkami, to elementy suszarki służące do rozkładania produktów. W związku z tym, są one niezwykle istotne do prawidłowego działania całego sprzętu. Standardowe modele posiadają od 3 do 6 półek, jednak niektóre z nich umożliwiają dokupienie dodatkowych elementów lub wyjmowanie nieużywanych tacek.

Wielkość sit powinna być możliwie najbardziej adekwatna do ilości suszonych produktów. Dlatego też eśli będzie ich dużo – warto wziąć pod uwagę nieco większy model, dzięki któremu możliwe będzie jednorazowe wysuszenie nawet całych zbiorów. Należy jednak pamiętać o tym, że im większe będą sita, tym więcej miejsca zajmie samo urządzenie. Może to więc skutkować problemami w przechowywaniu oraz ustawieniu sprzętu.

Jeśli natomiast chodzi o wysokość półek, warto mieć na uwadze fakt, że ich bliższe położenie względem siebie, może uniemożliwiać suszenie większych kawałków produktów. Co ciekawe, niektóre modele dehydratorów dają użytkownikowi możliwość regulowania wysokości tacek.

Równomierne rozprowadzanie temperatury

Za tą kwestię odpowiada mechanizm grzewczo – wentylacyjny, którego zadaniem jest prawidłowe rozdysponowywanie odpowiedniej temperatury na wszystkich piętrach suszarki. Warto więc poświęcić odrobinę czasu, aby dokładnie sprawdzić czy producent wybranego modelu mówi o prawidłowej pracy wspomnianego mechanizmu. W innym wypadku konieczne może okazać się przekładanie półek tak, aby wszystkie znajdujące się na nich produkty otrzymywały dokładnie taką samą porcję ciepła.

Jakość wykonania

W związku z tym, że suszarki do grzybów przeważnie posiadają plastikowe sita, należy zwrócić uwagę na to, czy tworzywo, z którego je wyprodukowano, jest odporne na działanie temperatury, a także nie zawiera szkodliwych substancji uwalnianych pod jej wpływem. Ponadto sprzęty tego typu powinny być solidne, a także wygodne w użytkowaniu.

Dodatkowe funkcje suszarek do grzybów

Na chwilę obecną, producenci prowadzą pewnego rodzaju wyścig, dotyczący głównie innowacyjnych, a także funkcjonalnych udogodnień. W końcu – po co utrudniać sobie życie, jeśli można je ułatwiać! Do przydatnych funkcji zaliczają się:

  • Cicha praca – nowoczesne modele cechują się niezwykle cichą, a nawet niesłyszalną pracą, która umożliwia korzystanie z nich nawet w ciągu nocy.
  • Wydłużony czas działania – niektóre produkty wymagają znacznie dłuższego suszenia, niż pozostałe. W związku z tym, część sprzętów dostępnych na rynku, daje użytkownikowi możliwość korzystania z nich nawet przez kilkadziesiąt godzin bez konieczności przerywania pracy.
  • Zabezpieczenia przed przegrzaniem – jest to funkcja, która wykrywa pojawiające się ryzyko uszkodzenia urządzenia, a następnie wyłącza je, aby zapobiec niechcianej awarii. Takie rozwiązanie okazuje się niezwykle przydatne wtedy, gdy ze sprzętu korzysta się często, a także długo.
  • Timer – czyli możliwość ustawienia czasu pracy suszarki tak, aby był on adekwatny do wybranych produktów. Dzięki timerowi użytkownik zostaje zwolniony z obowiązku doglądania pracy urządzenia, a zaoszczędzony czas może przeznaczyć na bardziej pasjonujące czynności.

Suszarka do grzybów – czy warto?

Tradycyjne metody suszenia żywności często okazują się niezwykle problematyczne. Zajmują one dużo miejsca, a także czasu. W związku z tym, zakup dehydratora dla wielu osób może okazać się niezbędny. Urządzenia tego typu pozwalają w łatwy, szybki i bezproblemowy sposób wysuszyć oraz zakonserwować wszystko to, na co ma się ochotę. Sprawdzą się więc nie tylko w przypadku grzybów, ale także owoców, warzyw, ziół, a nawet mięs.

Suszarki do żywności to sprzęty stosunkowo tanie, które znajdą swoje zastosowanie w praktycznie każdym domu. W związku z tym, jeśli klasyczne suszenie produktów na kaloryferach, kuchennych blatach, czy też przy użyciu piekarnika, okazują się zbyt uciążliwe – dehydrator będzie strzałem w dziesiątkę!

Zobacz: Jaki wolnowar kupić? TOP 7 wolnowarów

5/5 - (1 vote)