• Ostatnia modyfikacja artykułu:2 tygodnie temu

Gotowanie ryżu, choć może wydawać się sprawą banalnie prostą, często okazuje się zbyt uciążliwe i czasochłonne. Wymaga bowiem ciągłego kontrolowania, czy aby na pewno produkt uzyskuje pożądany stan. Chwila nieuwagi może skutkować jego rozgotowaniem, a kierowanie się jedynie czasem gotowania podanym na opakowaniu – nieraz czyni danie zbyt twardym do spożycia.

Często jest to więc czynność, na którą po prostu nie ma się czasu, ani ochoty. Z pomocą przychodzi jednak urządzenie, jakim jest ryżowar! Sprzęt ten wykonuje praktycznie całą pracę za użytkownika, tym samym zwalniając go z obowiązku kontrolowania i doglądania przygotowywanego posiłku. W rezultacie otrzymywany jest perfekcyjnie przyrządzony ryż, który następnie można przyozdobić ulubionymi dodatkami, czy też sosami.

Na obecnym rynku dostępna jest całkiem spora oferta urządzeń tego typu, dlatego też wybór odpowiedniego modelu może nieść za sobą pewne wątpliwości. Poniższy materiał powstał w celu ułatwienia podjęcia decyzji, a także przedstawienia wszystkich zalet, jakie niesie za sobą zakup ryżowaru.

Sprawdź również: Jaki wolnowar kupić? TOP 7 wolnowarów

Ryżowar – co to jest?

Ryżowar

Konstrukcja ryżowaru w dużej mierze przypomina większych rozmiarów garnek elektryczny. Na obudowie umieszczane są pokrętła lub przyciski, służące do sterowania wbudowaną grzałką. Pokrywa, znajdująca się na górze urządzenia, podnosi się, aby umieszczanie ryżu oraz wlewanie wody było możliwie najłatwiejsze.

Co ciekawe, nowoczesne modele są w stanie samodzielnie dostosować czas gotowania danej ilości produktów, znajdujących się w misie. Takie rozwiązanie będzie więc wymagało jedynie minimalnego zaangażowania ze strony użytkownika. Część sprzętów nie daje jednak takiej możliwości, dlatego też dobór odpowiednich parametrów pracy będzie leżał po stronie gotującego.

W momencie, gdy urządzenie zakończy swoje zadanie, poinformuje o tym przy pomocy lampek kontrolnych lub dźwięków alarmujących.

Nietrudno dostrzec, że gotowanie ryżu przy użyciu ryżowaru, to sprawa niezwykle łatwa i bezproblemowa. Nic więc dziwnego, że sprzęty te cieszą się tak dużą popularnością.

Ryżowar tylko do ryżu?

Choć nazwa urządzenia wskazuje bezpośrednio na tylko jedno zastosowanie – daje ono znacznie więcej możliwości. Szczególnie, jeśli wybrany sprzęt posiada funkcję gotowania na parze. Wówczas przy jego użyciu możliwe jest przygotowywanie różnego rodzaju mięs, warzyw, a nawet ryb!

Jeśli jednak dany model nie posiada powyższej funkcji, stworzenie szerszego zakresu dań wciąż będzie w opcji. Podstawowe sprzęty umożliwiają ugotowanie kaszy oraz szeregu roślin strączkowych. Co więcej, nawet urządzenia z niższej półki cenowej, często wyposażone są w specjalne programy, stworzone do ułatwienia przyrządzania innych rodzajów potraw. Warto więc postawić na sprzęt, który da użytkownikowi więcej możliwości. Będzie to bowiem rozwiązanie o wiele bardziej opłacalne i funkcjonalne.

Zobacz: Zdrowe gotowanie – jak wybrać zupowar?

Najważniejsze parametry ryżowarów – na co zwrócić uwagę?

Ryżowar

 

Decydując się na zakup ryżowaru, warto dokładnie przyjrzeć się funkcjom, jakie oferuje wybrany model. Będą one miały bezpośredni wpływ zarówno na pracę sprzętu, jak i wygodę jego użytkowania. W związku z tym, poniżej znajdują się wszystkie najważniejsze parametry tych urządzeń, na które warto zwrócić uwagę.

Moc

Im większą moc będzie posiadało dane urządzenie, tym krótszy stanie się czas jego nagrzewania. Co więcej, lepsza grzałka pozwala na osiągnięcie o wiele bardziej zadowalających temperatur, przez co danie będzie gotowe do spożycia znacznie szybciej. Powyższy parametr ma również znaczenie wówczas, gdy konieczność jednorazowego przygotowania większej ilości produktów jest codziennością.

Pojemność misy

Pojemność, jaką oferuje wybrany sprzęt, mówi o maksymalnej ilości produktów, które użytkownik będzie w stanie umieścić w misie. Warto zaznaczyć, że urządzenia o dużej pojemności, zajmą o wiele więcej miejsca na kuchennym blacie, co wiąże się także z utrudnionym ich przechowywaniem. Należy więc zastanowić się, czy kupując dużych rozmiarów model, będzie on funkcjonalny. Zdecydowanie sprawdzi się w przypadku większej ilości domowników, jednak dla jednej lub dwóch osób, może okazać się zbędnym wydatkiem. Na rynku dostępne są pojemności od 0,5l, aż do nawet 5l. Każdy będzie więc w stanie znaleźć coś, co sprosta jego wymaganiom.

Dodatkowe funkcje

Nowoczesne ryżowary często posiadają szereg niezwykle przydatnych funkcji, które w dużym stopniu wpływają na wygodę użytkowania. Do najbardziej podstawowych należą, między innymi, funkcja zabezpieczenia przed przegrzaniem oraz przed wykipieniem wody, która mogłaby uszkodzić sprzęt. Do przydatnych opcji należy także automatyczne wyłączanie po upływie określonego czasu, a także czasomierz i timer. Warto wziąć pod uwagę sprzęt, który oferuje różnorodne programy pracy, przeznaczone do gotowania konkretnych dań. Są one w stanie znacznie ułatwić ustawianie parametrów, takich jak temperatura oraz czas gotowania, dobierając je automatycznie. Przydatnym okazuje się również tryb podtrzymywania ciepła, który to zapewnia optymalną do spożycia temperaturę produktów przez określony czas.

Gotowanie na parze

Jest to funkcja, która w pewnym sensie przekształca dany ryżowar w parowar. Dzięki temu możliwe jest stworzenie o wiele większej ilości posiłków, a to wszystko bez użycia ani mililitra oleju. Z takiej opcji szczególnie zadowoleni będą wszyscy fani zdrowego gotowania, a także miłośnicy łatwego i nieangażującego przygotowywania potraw.

Regulacja temperatury

Wybierając mniej zaawansowany ryżowar, warto zwrócić uwagę na to, czy posiada on możliwość dostosowywania temperatury gotowania do danego rodzaju produktów. Odpowiednio dobrana temperatura jest bowiem gwarancją perfekcyjnie ugotowanego ryżu, kaszy lub innych dań.

Materiał wykonania

W związku z tym, że ryżowar jest urządzeniem kupowanym z myślą, że będzie on służył przez długie lata – materiał, z którego został wykonany, powinien być solidny i wytrzymały. Ponadto wszelkie elementy mające bezpośredni kontakt z pożywieniem, muszą być odpowiednio do tego przystosowane. Równie ważna jest odporność na wysokie temperatury osiągane podczas przygotowywania posiłków. Warto więc zainwestować w dobrej jakości urządzenie, które będzie ułatwiać życie, zamiast je utrudniać.

Ryżowar – czy warto? Wady i zalety ryżowarów

Ryżowar

Ryżowar to urządzenie, którego obsługa jest niezwykle łatwa i bezproblemowa. Doskonale wpasuje się więc w każdą przestrzeń kuchenną, ułatwiając użytkownikowi wykonywanie codziennych czynności. Co więcej, droższe modele dają ogrom możliwości, wyręczając posiadacza w wielu sytuacjach. Sprzęty z tej kategorii są przystępne cenowo, a także łatwo dostępne. W związku z tym, zakup odpowiedniego modelu nie powinien sprawić najmniejszych problemów.

Niestety – wszystko ma swoje wady. Ryżowary z niższej półki cenowej, często oferują bardzo podstawowe i, w wielu przypadkach, niezadowalające funkcje. Ponadto modele o dużej pojemności mogą okazać się niezwykle problematyczne w przechowywaniu, a także umiejscowieniu na kuchennym blacie.

Niezaprzeczalnie są to jednak urządzenia, które w znaczącym stopniu odciążają użytkownika z konieczności bieżącego doglądania i kontrolowania stanu przygotowywanego dania, przez co zaoszczędzony czas będzie on mógł spożytkować na odrobinę ciekawsze czynności.

Zobacz także: Kombiwar – co to jest? Wady i zalety kombiwarów

Oceń ten post