• Ostatnia modyfikacja artykułu:3 miesiące temu

Patelnia elektryczna to wielofunkcyjne i niezwykle wygodne rozwiązanie, które umożliwia przygotowanie ulubionych posiłków nawet poza domem, a także w momentach, gdy dostęp do kuchenki jest ograniczony. Patelnia na prąd wymaga bowiem jedynie podłączenia do gniazdka.

Jak jednak wybrać jakościowe, a przy tym funkcjonalne urządzenie z tej kategorii? Na co należy zwracać szczególną uwagę przy zakupie? Które z dostępnych na rynku modelu warto wybrać? Odpowiedzi na te, a także wiele innych pytań, znajdują się w dalszej części poniższego artykułu.

Zobacz również: Najzdrowsza patelnia na indukcję – Ranking

Jak działa patelnia elektryczna?

Zasadniczo rzecz biorąc, patelnia elektryczna może do złudzenia przypominać klasyczną patelnię – z tą różnicą, że jest ona wyposażona w elektroniczny układ ze specjalnymi grzałkami, których zadaniem jest nagrzewanie powierzchni sprzętu do odpowiedniej temperatury. Ponadto patelnie na prąd posiadają również termostat odpowiedzialny za utrzymywanie ciepła, a wiele z nich jest wyposażone także w odpowiednio dopasowaną pokrywę. Dzięki temu użytkownicy są w stanie wygodnie i całkowicie bezproblemowo smażyć lub dusić potrawy zgodnie z własnymi preferencjami.

Dlaczego warto kupić patelnię elektryczną?

Patelnie elektryczne posiadają wiele zalet, które sprawiają, że urządzenia te cieszą się sporym uznaniem wśród konsumentów. Warto zaliczyć do nich takie aspekty, jak chociażby krótki czas nagrzewania umożliwiający zaoszczędzenie czasu, a także możliwość stałego utrzymywania pożądanej temperatury. Ponadto patelnie elektryczne nagrzewają się równomiernie, przez co wszelkie składniki są odpowiednio podgrzewane. Dodatkowym atutem okazuje się przy tym fakt, iż urządzenia te znacznie usprawniają proces gotowania, a przy tym również nie zajmują palnika na kuchence, co sprawdza się przede wszystkim w trakcie przyrządzania większej ilości potraw jednocześnie.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni elektrycznej? Najważniejsze parametry

Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni elektrycznej? Najważniejsze parametry

Podobnie jak w przypadku wielu innych urządzeń elektrycznych, patelnie na prąd posiadają poszczególne cechy, które wywierają bezpośredni wpływ na ich pracę, a także zadowolenie z uzyskanych przez użytkowników efektów. Najważniejsze z nich zostały opisane w poniższych akapitach.

Rodzaj

Choć rynek patelni elektrycznych nie należy do najbardziej rozbudowanego, użytkownicy wciąż mogą wybierać spośród co najmniej kilku podstawowych rodzajów sprzętów z tej kategorii. Wśród nich zaznacza się przede wszystkim rondle, a także patelnie wok. Co więcej, poszczególne modele różnią się również kształtem, tym samym przyjmując prostokątną bądź okrągłą postać. Przeważnie posiadają one również jeden lub dwa uchwyty, które usprawniają przenoszenie i przestawianie patelni.

Decyzja o tym, jaki rodzaj patelni elektrycznej wybrać, powinna być indywidualna w każdym przypadku. Użytkownicy mogą bowiem wykazywać odmienne preferencje, a przy tym również potrzeby, co z kolei sprawia, że nie każdy wariant spełni dane wymagania.

Moc

To jeden z najważniejszych parametrów każdej patelni elektrycznej. Wywiera on bowiem bezpośredni wpływ na takie aspekty jej pracy, jak chociażby prędkość nagrzewania, zakres osiąganych temperatur, czy też ogólna sprawność pracy. Zaleca się, aby patelnie na prąd oferowały moc na poziomie około 1500 W. Słabsze urządzenia mogą bowiem okazać się niezadowalające.

Powierzchnia patelni

Powierzchnia patelni

Aby gotowanie przebiegało sprawnie warto postawić na patelnię z nieprzywierającą powłoką, co skutecznie zapobiega uciążliwemu przyklejaniu się składników do powierzchni naczynia. Co więcej, rodzaj wybranej powłoki może również przyczyniać się do sprawniejszego i bardziej równomiernego rozprowadzania ciepła po całej patelni. Dobrym wyborem okazują się w tym przypadku powłoki teflonowe lub ceramiczne, które dodatkowo są odporne na zarysowania.

Termostat

Termostat gwarantuje użytkownikom możliwość ustawienia oraz utrzymania wybranej temperatury, co bardzo często okazuje się wyjątkowo potrzebne, a wręcz niezbędne do przygotowania danej potrawy. W przypadku patelni elektrycznych przeważnie spotyka się jednak regulację stopniową (np. poprzez pokrętło), przy której nie widnieją precyzyjnie określone temperatury, a raczej tryby pracy urządzenia. Zazwyczaj zakres pracy tego typu sprzętów obejmuje maksymalnie 200-240°C.

Jednocześnie warto wspomnieć, że przy zakupie patelni na prąd doskonałym rozwiązaniem jest wybór zdejmowanego termostatu, dzięki któremu użytkownicy są w stanie bez najmniejszego problemu umyć naczynie.

Wymiary

Wymiary patelni elektrycznej to kolejna kwestia, która wymaga indywidualnego podejścia. Nieraz użytkownikom zależy bowiem na mniejszym naczyniu służącym do przygotowywania potraw dla jednej osoby, natomiast czasem poszukiwana jest patelnia, w której można stworzyć obiad dla całej rodziny.

Okrągłe patelnie przeważnie cechują się średnicą z przedziału 30-42 cm, natomiast prostokątne mogą osiągać wyjątkowo zróżnicowane rozmiary. Na rynku dostępne są także różne pojemności naczyń, dzięki czemu zasadniczo każdy użytkownik będzie w stanie dopasować pod siebie idealną patelnię elektryczną.

Zabezpieczenia

Dobra patelnia elektryczna powinna oferować wszystkie najważniejsze zabezpieczenia, w tym chociażby ochronę przed przegrzaniem. Warto jednocześnie zwrócić uwagę na takie aspekty, jak antypoślizgowa podstawa lub nóżki, które zabezpieczają naczynie przed niechcianym przesuwaniem się i zapewniają stabilną pozycję.

Jak używać patelni elektrycznej?

Jak używać patelni elektrycznej?

Choć użytkowanie patelni elektrycznej nie należy do skomplikowanych, zdecydowanie warto przestrzegać kilku kluczowych zasad, które ułatwią pracę ze sprzętem. Wśród nich należy wyróżnić przede wszystkim:

  • Ustawienie sprzętu – zaleca się, aby patelnia elektryczna była oddalona od pozostałych źródeł ciepła, takich jak chociażby kuchenka lub piekarnik. Ponadto warto jednocześnie zadbać o to, aby wokół urządzenia była wolna przestrzeń, która zwiększy komfort przy gotowaniu.
  • Czyszczenie patelni – całą powierzchnię urządzenia należy regularnie i dokładnie czyścić przy użyciu odpowiednich do tego produktów. Niewskazanym jest jednak intensywne szorowanie, które może uszkodzić powłokę sprzętu. Użytkownicy powinni również zadbać o to, aby podczas mycia patelni nie uszkodzić termostatu.
  • Przestrzeganie zaleceń producenta – aby patelnia elektryczna skutecznie spełniała swoje funckje, zdecydowanie warto zapoznać się z instrukcją, a także wszelkimi zaleceniami producenta. Ich nieprzestrzeganie może bowiem skutkować zmniejszeniem efektywności pracy sprzętu, a nawet jego uszkodzeniem.

Zobacz również: Najlepsza naleśnikarka – Ranking

#materiałreklamowy

Oceń ten post