Jeśli zastanawiasz się nad tym czy kupić piekarnik parowy, na pewno cenisz sobie zdrowy tryb życia. Gotowanie na parze to nie tylko najlepszy sposób na zachowanie wartości odżywczych. To także rozwiązanie, które zapewnia najlepszą teksturę, kolor i soczystość potraw.
Nowoczesne, najlepsze piekarniki parowe, od lat używane przez profesjonalnych kucharzy, umożliwiają przygotowanie zdrowych potraw z łatwością i w zaciszu własnej kuchni.
Spis treści
- 1 Piekarnik parowy – czy warto? Zalety zdrowotne
- 2 Na co zwrócić uwagę kupując piekarnik parowy?
- 3 TOP 25 piekarników parowych – Ranking 2024
- 3.1 Najlepszy piekarnik parowy – Electrolux SteamBoost
- 3.2 Piekarnik parowy Bosch ParaPlus HSG636BB1
- 3.3 Miele DG 2740
- 3.4 Miele DG 7140
- 3.5 Siemens CS656GBS2
- 3.6 AEG SteamPro 9000 Steamify
- 3.7 Electrolux SteamPro
- 3.8 Samsung Dual Cook NV7B6685BAK
- 3.9 Piekarnik parowy Siemens HS636GDS2
- 3.10 Siemens CD634GAS0
- 3.11 Hisense BSA66334PG
- 3.12 Bosch HRA334EB0
- 3.13 Samsung Natural Steam NV7B4040VAS
- 3.14 Electrolux SteamBake EOD5C71Z
- 3.15 Electrolux EOD6C77V
- 3.16 Whirlpool W6 OS4 4S2 H BL
- 3.17 Whirlpool OMSK58CU1SB
- 3.18 Piekarnik z funkcją pary Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM
- 3.19 Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM
- 3.20 Amica ED97617BA+ X-TYPE STEAM
- 3.21 Amica ED37610B X-TYPE STEAM
- 3.22 AEG BCE556360B
- 3.23 Sharp KA-74L64BNH-PL
- 3.24 Beko BBIS13300XMSE
- 3.25 Gotie GPP-400 BAKEandSTEAM
- 4 Piekarniki parowe Miele – opinie, porównanie
- 5 Piekarniki parowe Electrolux – opinie, ocena
- 6 Jak piekarnik parowy wybrać dla siebie?
- 7 Sposób obsługi piekarnika – jaki będzie najlepszy?
- 8 Tanie piekarniki parowe
- 9 Funkcje dostępne w piekarnikach parowych
- 10 Piekarniki parowe, a dostępne akcesoria
- 11 Najlepszy piekarnik parowy – jak wybrać?
Piekarnik parowy – czy warto? Zalety zdrowotne
Dobry piekarnik parowy pozwala na zachowanie nie tylko pełni świeżego smaku, ale również większej ilości witamin w żywności w porównaniu do tradycyjnego piekarnika. Przygotowywanie potraw w standardowym modelu piekarnika odbywa się za pomocą elementów grzejnych. Z kolei w piekarnikach parowych mamy do czynienia z gorącą parą pod ciśnieniem. Wrząca woda krąży we wnętrzu piekarnika, podgrzewając potrawę i zapewniając jej odpowiedni poziom wilgotności.
Podczas gotowania wiele witamin, minerałów i składników odżywczych przedostaje się do wody. Dobry piekarnik parowy zapobiega ich ucieczce. O zachowaniu pełni właściwości żywności świadczy zresztą nawet jej kolor. Potrawy, szczególnie te na bazie warzyw, pieczone za pomocą pary, mają żywą barwę i zachowują pożądaną teksturę. Możesz zapomnieć o przegotowanych, papkowatych warzywach o mdłym smaku.
Warto pamiętać, że w przypadku piekarnika parowego dodanie do potrawy oleju lub masła pozostaje kwestią preferencji, nie konieczności. Przygotowywanie posiłków staje się szybsze i łatwiejsze, bo gotowanie na parze w większości przypadków skraca czas przygotowywania dań. Dodatkową zaletą tych urządzeń jest łatwość czyszczenia – rozlane potrawy nie przypiekają się wewnątrz piekarnika.
Na co zwrócić uwagę kupując piekarnik parowy?
Na rynku dostępne są zarówno urządzenia do gotowania na parze z funkcją piekarnika, jak i piekarniki z funkcją pary. W tej samej kategorii znajdziesz modele Sous Vide, piekarniki gotujące na parze i z dodatkiem pary.
Jak się w tym połapać i nie naciąć się na urządzenie, które w rzeczywistości wcale nie ma pożądanych przez nas funkcji? Najlepszy piekarnik parowy posiada generator pary i ma funkcję gotowania oraz pieczenia na parze. Poniższy ranking piekarników parowych do zabudowy pomoże Ci rozeznać się z jakimi innymi rozwiązaniami spotkamy się w sklepach AGD.
Piekarnik z funkcją pary Electrolux SteamBake
Rodzaje piekarników parowych: piekarnik z funkcją pary
Piekarnik z funkcją wspomagania parą posiada na dnie wgłębienie, przeznaczone na ok 100-300 ml wody. Za pomocą osobnego przycisku lub gałki mamy możliwość włączenia programu wspomagania parą, który gotuje wodę we wgłębieniu. Najlepsze przykłady tego typu urządzeń to piekarniki z serii SteamBake od Electrolux.
Piekarniki z funkcją wspomagania parą zapewniają łatwe przygotowanie soczystych potraw mięsnych. Sprawdzą się także wtedy, gdy zależy Ci na możliwości upieczenia puszystego pieczywa i ciasta. Dodatkowo, w tych modelach często mamy opcję czyszczenia parowego.
Nie należy jednak zapominać, że w tym przypadku mówimy o tradycyjnych piekarnikach, wyposażonych wyłącznie w dodatkowy program przystosowany do pracy z parą. Nie gwarantuje on pełni wspomnianych wcześniej zalet zdrowotnych.
Najczęściej bowiem zapewnia użycie pary wyłącznie w początkowej fazie pieczenia. To pozwala wpłynąć na smak przygotowywanych dań, ale nie na zachowanie pełni ich wartości odżywczych.
Piekarnik parowy Electrolux SteamBoost
Rodzaje piekarników parowych: piekarnik z generatorem pary
Piekarnik z generatorem pary może być przeznaczony tylko do pieczenia z parą lub zarówno do pieczenia, jak i gotowania na parze. Tego typu urządzenie posiada pojemnik na wodę oraz dyszę, która wtłacza parę do wnętrza komory.
Trzeba uważać na piekarniki ze specjalnym pojemnikiem na wodę, które wyglądają łudząco podobnie do dobrej jakości piekarników wyposażonych w generator pary. W ich przypadku woda, którą wlewamy do pojemnika jest wtłaczana za pomocą dyszy lub rury prosto na dno piekarnika. Równie dobrze można zatem postawić na opisywany wcześniej piekarnik z funkcją wspomagania parą. Ten na pewno będzie tańszy.
Piekarnik z generatorem pary tylko do pieczenia z parą to urządzenie, które sprawdzi się przy wypieku pieczywa i pieczeniu potraw mięsnych. Działanie pary jest zawsze wspierane pracą grzałek. Możemy zatem decydować z jakim procentowym udziałem pary chcemy przyrządzić potrawę. Nie mamy jednak możliwości gotowania na parze, które wymaga podgrzewania ze 100% udziałem pary. Model umożliwiający wyłącznie pieczenie z parą to na przykład Electrolux SteamCrisp.
Piekarnik z generatorem pary do pieczenia i gotowania na parze to najlepszy piekarnik parowy jaki możesz wybrać. Najczęściej gwarantuje możliwość łączenia pary z konwencjonalnym ogrzewaniem, a także opcję przygotowywania potraw z użyciem 100% pary.
Ten model piekarnika sprawdzi się nie tylko do wypieków i mięs, ale także do gotowania ryb lub warzyw. Idealnym przykładem tych funkcjonalności jest piekarnik Electrolux Steam Boost. Szukając modelu tego typu zawsze szukaj informacji o możliwości wykorzystania stu procent pary.
Piekarnik Sous Vide Electrolux SteamPro
Rodzaje piekarników parowych: piekarnik Sous Vide
Piekarnik Sous Vide to najbardziej zaawansowany model piekarnika parowego, łączący wszystkie wspomniane już funkcje, a dodatkowo dający możliwość gotowania w próżni. Żywność pakuje się w folię do pakowania próżniowego i przygotowuje bez utraty objętości, smaku i składników odżywczych.
Temperatura i czas przygotowywania potrawy jest ustawiana samoczynnie. Urządzenie napełnia się parą wodną i przygotowuje pełnowartościowe danie bez wysychania, przypalania i kurczenia. Dodatkowo, przygotowana w ten sposób żywność może być przechowywana nawet do trzech tygodni. Przykładem modelu Sous Vide jest uwzględniony w naszym rankingu piekarników parowych do zabudowy model Electrolux SteamPro.
TOP 25 piekarników parowych – Ranking 2024
Wybór piekarnika parowego zależy w największej mierze od preferencji dotyczących przygotowywania potraw. Zależy Ci na pełnym wykorzystaniu potencjału podgrzewania parą, chcesz zachować jak najwięcej witamin i składników odżywczych w swoich potrawach, a jednocześnie nie chcesz ograniczać się wyłącznie do potraw mięsnych lub pieczywa? Najlepszym rozwiązaniem będzie piekarnik z generatorem pary do pieczenia i gotowania na parze. Czyli ten, który umożliwia wykorzystanie stu procent pary.
Jeżeli priorytetem jest dla Ciebie zachowanie soczystości mięs i urozmaicanie potraw ze wspomaganiem parą – masz szczęście, bo piekarniki z funkcją wspomagania parą to rozwiązanie najbardziej przystępne cenowo. Jeśli Twój piekarnik ma być urządzeniem, które oferuje najzdrowsze przygotowywanie posiłków i nie wymaga nadmiernej ingerencji podczas ich przygotowywania – najlepszy wybór to zdecydowanie piekarnik Sous Vide.
Poniżej prezentujemy ranking piekarników parowych do zabudowy z uwzględnieniem modeli różnych kategorii. Tegoroczne TOP 20 to propozycje, którym warto się przyjrzeć, bo na pewno znajdziesz wśród nich rozwiązanie dla siebie. Nawet jeśli jeszcze nie do końca wiesz, czego szukasz.
Piekarnik parowy Electrolux SteamBoost EOB8S31X
Najlepszy piekarnik parowy – Electrolux SteamBoost
Electrolux SteamBoost EOB7S31Z, który zajął pierwsze miejsce w naszym rankingu piekarników parowych do zabudowy, ma według nas najlepszy stosunek ceny do jakości i funkcjonalności. Dzięki termosondzie, w którą wyposażony jest ten model, masz pełną kontrolę nad stopniem wypieczenia przygotowywanej potrawy.
Idealne dopasowanie właściwości dania zapewnia także możliwość wyboru pośród różnych opcji wykorzystania pary. Są programy, które łączą funkcję pary z tradycyjnym grzaniem, np. z termoobiegiem. Jest też program z udziałem 100% pary, który przyda się do gotowania ryb, warzyw i wszystkiego innego, co przyjdzie Ci do głowy.
Wybierając ten model będziesz zadowolony także z jego wydajności. Piekarnik szybko się nagrzewa, skrócony jest również czas samego pieczenia. Jak przystało na dobry piekarnik parowy, model z serii SteamBoost oferuje również funkcję czyszczenia parowego AquaClean.
Piekarnik parowy Bosch ParaPlus HSG636BB1
Drugie miejsce w naszym rankingu piekarników parowych zajął Bosch ParaPlus HSG636BB1. Jeśli cenisz sobie dodatkowe funkcje i automatyczne programy, ten model będzie dla Ciebie nawet lepszą opcją niż wspomniany wyżej Electrolux SteamBoost. Przykładowo, PerfectChef to system wspomagający wybór potrawy. Dostosuje za Ciebie idealną temperaturę i czas pieczenia.
Bosch ParaPlus posiada także funkcję podgrzewania, dzięki której łatwo odgrzejesz przygotowaną wcześniej potrawę. Bez przypalania i wysuszania. Z kolei termoobieg 4D pozwoli Ci na równomierne wypiekanie dań na kilku poziomach.
Zaawansowany system bezpieczeństwa obejmuje kilka szyb na drzwiach piekarnika. Dzięki temu drzwi piekarnika zawsze pozostają chłodne. Innymi słowy, to dobry piekarnik parowy, który oferuje wydajną pracę, wygodną obsługę i pełnię bezpieczeństwa użytkowania.
Miele DG 2740
Miele DG 2740 to tańszy model z zestawienia. Jest świetnym przykładem innowacyjnego podejścia producenta. Dwie dysze parowe z funkcją DualSteam dbają o równomierne rozprowadzanie pary. Jednocześnie zapewniają krótki czas nagrzewania i gotowania.
Stalowe wnętrze ma strukturę przypominającą lniane płótno i jest bardzo łatwe w czyszczeniu. Jakość wykonania tego i pozostałych modeli piekarników Miele to zdecydowanie segment premium. Można wręcz powiedzieć, że to Audi w segmencie AGD.
135 automatyczne programy pomogą Ci przy przygotowywaniu praktycznie każdej potrawy. Gdy dany program się zakończy, danie może być podgrzewane przez kolejne 15 minut, żebyś przypadkiem nie przegapił momentu, w którym jest ciepłe i pyszne.
Miele DG 7140
W modelu Miele DG 7140, podobnie jak we wspomnianym wyżej Miele DG 2740, również mamy do czynienia z dyszami DualSteam, wyjątkową strukturą wnętrza, tą samą ilością automatycznych programów oraz automatyką utrzymywania ciepła.
Dodatkowo, mamy możliwość zaprogramowania czasu startu i zakończenia pieczenia, timer i wyświetlacz czasu trwania programu. Z funkcji bezpieczeństwa, prócz chłodzenia obudowy, które jest dostępne także w tańszym modelu, mamy blokadę przed przypadkowym uruchomieniem i blokadę przycisków.
Spora komora gotowania (40 l) umożliwia jednoczesne przygotowywanie dużej ilości różnorodnych potraw, przy zachowaniu pełni ich indywidualnych smaków. Łatwy w obsłudze wyświetlacz DirectSensor S wybierze za Ciebie większość funkcji. Pozwoli Ci nawet dopasować chrupkość potraw, tak jak lubisz.
Sterowanie jest elektroniczne, a co ciekawe w opcji jest także sterowanie smartfonem. Mamy tu zatem do czynienia ze sporą ilością praktycznych funkcji i udogodnień dostępnych dla Twojej wygody, jeśli tylko jesteś chętny za nie nieco dopłacić.
Siemens CS656GBS2
Siemens CS656GBS2, to piekarnik z parownikiem, a więc oferujący funkcję gotowania na parze (fullSteam). Wybierając ten sposób przygotowywania potraw możemy liczyć na zachowanie ich aromatu, pełni witamin, minerałów oraz konsystencji. Bez użycia grama tłuszczu żywność pozostanie chrupiąca na zewnątrz, a wewnątrz soczysta.
Posiada też funkcję fastPreheat, dzięki której nie musimy długo czekać na nagrzanie wnętrza, jak i coolStart, która to przyspiesza przygotowywanie mrożonych dań.
Ciekawą i wygodną funkcją jest też cookControl Plus – pozwala ona na automatyczne monitorowanie postępów w pieczeniu i dostosowywanie do nich ustawień piekarnika. Jedyne, co musi zrobić użytkownik, to wybrać danie. Resztę, czyli tryb grzania, temperaturę i czas, urządzenie dobierze samo.
Równomierne pieczenie jest możliwe przy użyciu nawet czterech poziomów jednocześnie. Umożliwia to innowacyjny wentylator termoobiegu 4D.
Na komfort obsługi wpływa oczywiście także dotykowy wyświetlacz TFT, którym nawiguje się bardzo intuicyjnie, jak i system zamykania drzwi, który pracuje lekko i cicho.
AEG SteamPro 9000 Steamify
AEG SteamPro 9000 Steamify, znany też pod nazwą modelu BSK999330M, wyróżnia się pośród najlepszych piekarników parowych kamerą CookView. Dzięki niej możesz zdalnie sprawdzać, czy Twoje wypieki odpowiednio wyglądają i czy są już gotowe.
Jak każdy dobry piekarnik parowy do zabudowy, model oferuje trzy tryby pieczenia — tradycyjny, parowy i łączony. Funkcja Steamify pozwala na łatwe ustawianie odpowiedniej temperatury i ilości pary dla efektów takich, jakie lubisz najbardziej.
Piekarnik oferuje także SousVide, czyli profesjonalną metodę gotowania w domu. W tym modelu przygotujesz wszystko, co zapragniesz. Pośród funkcji znajdziesz nawet dedykowane programy do przygotowywania jogurtów, chleba i pizzy.
Electrolux SteamPro
Electrolux SteamPro EOA9S31CX to model wyższy niż wspomniany wyżej SteamBoost EOB7S31Z. To piekarnik parowy z serii 900, czyli w praktyce jeden z najlepszych piekarników parowych do zabudowy.
Ten model oferuje nie tylko takie funkcje jak SenseCook, która dostosowuje za Ciebie właściwy program i czas, czy czyszczenie parowe AquaClean. Electrolux SteamPro oferuje przede wszystkim gotowanie metodą SousVide. To właśnie ta funkcja wyróżnia go pośród modeli z serii 800 Pro, 700 Pro i 600 Pro.
Dzięki technologii Steamify piekarnik automatycznie dostosuje poziom pary po ustawieniu temperatury pieczenia. Ma taką możliwość m.in. dzięki wbudowanemu czujnikowi wilgotności.
Co więcej, opcja CookView, czyli wewnętrzna kamera z łącznością Wi-fi, pozwala Ci zdalnie śledzić postęp pieczenia na telefonie. Podobnie jak w modelu AEG SteamPro 9000 Steamify. Dzięki aplikacji MyElectrolux możesz też regulować czas i temperaturę pieczenia. Dodatkowo możesz korzystać z przepisów i inspiracji kulinarnych producenta.
Samsung Dual Cook NV7B6685BAK
Samsung Dual Cook, podobnie jak wspomniane wyżej Electrolux SteamPro i AEG SteamPro 9000 Steamify, to piekarnik Sous Vide. Jako jeden z najlepszych piekarników parowych do zabudowy, ten model oferuje możliwość przyrządzania różnorodnych dań całkowicie na parze, a także precyzję gotowania próżniowego.
Funkcja Dual Cook oznacza, że można równocześnie piec dwa dania w różnych trybach i temperaturach. Prócz tego, z tym modelem możesz liczyć na efekt frytkownicy z minimalną ilością tłuszczu dzięki opcji Air Fry.
Dla wielu będzie to najlepszy piekarnik parowy także dlatego, że ma łączność z Wi-Fi, co oznacza, że z pomocą aplikacji można zdalnie sterować pracą urządzenia. Na wygodę użytkowania wpływają także płynnie wysuwające się prowadnice teleskopowe na dwóch poziomach.
Dzięki wkładowi katalitycznemu nie musisz martwić się także o czyszczenie piekarnika, ponieważ wypala on wszelkie zanieczyszczenia pozostałe w komorze. Dodatkowe czyszczenie parowe pozwala pozbyć się resztek zaschniętego brudu.
Model nie jest wyposażony w kamerę, ale dzięki temu jest znacznie tańszy niż większość najlepszych piekarników parowe do zabudowy typu Sous Vide.
Piekarnik parowy Siemens HS636GDS2
Modele Siemens, które znalazły się w naszym rankingu piekarników parowych do zabudowy, są do siebie niejako podobne. Przede wszystkim pod względem użyteczności. Poszczególne funkcje i technologie, dostępne w obu modelach, wychodzą jednak naprzeciw oczekiwaniom różnym użytkowników.
Siemens HS636GDS2 jest modelem droższym, ale też wyposażonym w więcej praktycznych funkcji, w tym opcję FullSteam. Posiada tryb szybkiego nagrzewania i opcję coolStart, która przyspiesza pieczenie mrożonych potraw.
Prócz tego mamy tu do czynienia z systemem wspomagania wyboru potraw cookControl Plus oraz z termosondą. Termosonda Plus to w praktyce trzy różne punkty pomiaru, dzięki którym wewnętrzna temperatura potraw jest monitorowana maksymalnie precyzyjnie.
Nawigacja dotykowa wyświetlacza TFT jest prosta i przyjemna, mimo tego, że menu jest rozbudowane. Komfortu użytkowania dopełnia technologia zamykania drzwi SoftMove, dzięki której drzwi nigdy nie będą trzaskać i nie będą wymagały dociskania.
Siemens CD634GAS0
Siemens CD634GAS0 – w przeciwieństwie do modelu HS636GDS2 wspomnianego wyżej – to piekarnik z funkcją pary. Wyposażony w opcję cookControl20 i 20 automatycznych programów zapewnia możliwie najlepsze przygotowanie potrawy z uwzględnieniem temperatury, sposobu grzania i czasu pieczenia.
Co bardzo ważne, to piekarnik dla tych, którym nie zależy na typowym piekarniku parowym, a wystarczy im wyłącznie na dołączonym pojemniku na wodę. Choć ten model znajdziesz w kategorii piekarników parowych i nawet nazywa się go piekarnikiem parowym, nie oferuje trybu 100% pary. Nie posiada wbudowanej technologii, która umożliwiałaby taki tryb.
Mamy tu jednak do dyspozycji termoobieg 4D, który dba o równomierne rozprowadzanie ciepła po całym wnętrzu i RoastingSensor Plus, który mierzy temperaturę z trzech różnych punktów. Jest też dotykowy wyświetlacz TFT, i technologia cichego zamykania drzwi SoftMove, a także wskaźnik zapełnienia pojemnika na wodę.
Przy zakupie piekarnika w zestawie otrzymujesz dodatkowo brytfankę, ruszt i pojemniki do gotowania na parze – dwa mniejsze i jeden duży.
Hisense BSA66334PG
Hisense BSA66334PG to piekarnik z funkcją pary, który coraz bardziej zyskuje na popularności. Nie ma się zresztą czemu dziwić, bo oferuje prawie to samo co najlepsze piekarniki parowe do zabudowy, a jest do kupienia w znacznie niższej cenie.
Technologia Even Bake gwarantuje równomierne pieczenie. Składa się na nią zarówno specjalny kształt komory piekarnika, jak i inteligentnie rozmieszczone specjalne grzałki. To, co jednak najbardziej nas interesuje to przecież technologia Steam Add Plus.
Możliwość dodania pary poprzez dolanie wody do dedykowanego pojemniczka wysuwanego z panelu sterowania i naciśnięcie przycisku, umożliwia przygotowywanie potraw chrupiących z zewnątrz i puszystych w środku.
Użytkownik ma do dyspozycji także termosondę i technologię Multiphase Cooking, która umożliwia gotowanie, pieczenie i grillowanie za jednym zamachem. Gotowanie wielofazowe polega na tym, że piekarnik zmieni ustawienia temperatury i grzałki zgodnie z tym, jak go zaprogramowałeś.
Bosch HRA334EB0
Choć za najlepszy piekarnik parowy marki Bosch uznaliśmy model ParaPlus HSG636BB1, Bosch HRA334EB0 także zasługuje na uwagę. Seria 4 oferuje wygodne sterowanie za pomocą wyświetlacza LED z czerwonym podświetleniem. Na panelu użytkownik znajdzie także bezpośredni dostęp do funkcji czasowych.
Dzięki funkcji “hotair steam”, czyli dodaniu pary w trakcie pieczenia, ciepło i wilgotne powietrze rozprowadzane są równomiernie we wnętrzu komory. Wypieki, np. chleby, się przyrumieniają, zachowując soczystość wnętrza. Wodę umieszcza się w pojemniku w dolnej komorze i ustawia się funkcję „termoobieg z parą”.
Dzięki tej funkcji czyszczenie piekarnika też jest znacznie łatwiejsze niż w przypadku tradycyjnych odpowiedników. Jednocześnie piekarnik oferuje wygodny i łatwy w użyciu system teleskopowych prowadnic, a przy tych wszystkich zaletach jest dostępny w naprawdę korzystnej cenie.
Samsung Natural Steam NV7B4040VAS
Równie korzystnie cenowo co Bosch HRA334EB0, wychodzi Samsung Natural Steam. Podobnie jak model zajmujący miejsce wyżej w naszym rankingu piekarników parowych, NV7B4040VAS, dzięki funkcji Natural Steam, czyli pieczeniu z parą, zachowuje wilgoć potraw i wypieków w środku przy jednoczesnym zachowaniu chrupiącego wierzchu.
Z funkcji pieczenia z parą korzysta się wlewając na dedykowaną do tego celu tacę odpowiednią ilość wody i włączając tryb Natural Steam. Dzięki temu w komorze wytwarza się para, która wspomaga proces pieczenia.
Wysoki komfort użytkowania zapewnia 20 automatycznych programów, wygodne prowadnice teleskopowe i czyszczenie katalityczne, dzięki któremu tłuszcz samoczynnie się rozpuszcza. Nieskazitelną czystość zapewnia dodatkowo czyszczenie parowe. Łączność Wi-Fi oferuje z kolei łatwą, zdalną kontrolę nad urządzeniem.
Electrolux SteamBake EOD5C71Z
Electrolux SteamBake EOD5C71Z to przedostatnia pośród propozycji Electrolux, którą chcielibyśmy zaprezentować Wam w naszym rankingu piekarników parowych do zabudowy. SteamBake, czyli najniższa seria – 600 Pro, to piekarnik z funkcją pary, która najlepsze zastosowanie ma w przypadku wypiekania ciast i chleba.
W tak niskiej cenie nie będzie niestety funkcji czyszczenia parowego, ale jest opcja czyszczenia poprzez pyrolizę, cztku spalanie tłuszczu i pozostałości w temperaturze 500 stopni. Możesz też liczyć na szybkie i równomierne pieczenie Even Cooking oraz dokładne monitorowanie temperatury pieczenia dzięki termosondzie.
Funkcja regeneracji parą przydaje się kiedy chcesz odświeżyć chleb czy bułki – dzięki niej pieczywo będzie jak prosto z piekarni. Wśród wielu rodzajów funkcji możesz wybrać termoobieg z parą, ale w tym modelu nie znajdziesz wskaźnika zapełnienia pojemnika na wodę.
Electrolux EOD6C77V
Jeśli szukasz najbardziej eleganckiego pośród najlepszych piekarników parowych do zabudowy, rozważ Electrolux EOD6C77V. To model z serii Steam Bake, czyli pracujący z dodatkiem pary w początkowej fazie pieczenia.
Ten rodzaj funkcji pary najlepiej sprawdza się pryz wypieku ciast, a także podczas przygotowywania kurczaka, ryb i serowych makaronów. System działa po wlaniu 100 ml wody i naciśnięciu dedykowanego przycisku SteamBake.
W zestawie z urządzeniem znajduje się termosonda, która pozwala na jeszcze bardziej precyzyjną kontrolę nad pracą piekarnika. Dzięki niej sprzęt samodzielnie się wyłączy, gdy potrawa będzie gotowa.
Ponadto mamy do dyspozycji niezawodny system zapewniający równomierny obieg gorącego powietrza (Even Cooking), dzięki któremu potrawy mogą być przygotowywane w temperaturze niższej nawet o 20%. Z kolei wyświetlacz LED EXPlore z dotykowymi przyciskami gwarantuje łatwą obsługę każdej funkcji.
Jeśli chodzi o czyszczenie wnętrza, technologia czyszczenia katalitycznego zwalnia nas z konieczności usuwania tłustych zabrudzeń. System czyszczenia aktywuje się automatycznie w momencie, gdy piekarnik osiąga temperaturę 250°C.
Whirlpool W6 OS4 4S2 H BL
Whirlpool W6 OS4 4S2 H BL to kolejny bardzo dobry piekarnik parowy do zabudowy. Oferuje wszelkie nowoczesne udogodnienia, takie jak czyszczenie hydrolityczne z wykorzystaniem pary wodnej, czy prowadnice teleskopowe.
Funkcja SteamSense oferuje pełne zalety pieczenia z dodatkiem pary, a dzięki opcji Cook4 możesz piec nawet 4 dania w tym samym czasie. Technologia 6. Zmysł umożliwia wybór jednej spośród 40 kombinacji ustawień, dzięki czemu pieczenie wszelkich rodzajów potraw jest jeszcze łatwiejsze.
Urządzenie jest też wyposażone w system SoftClosing, czyli powolne i bezgłośne zamykanie drzwiczek.
Whirlpool OMSK58CU1SB
Whirlpool OMSK58CU1SB to nowość, która szybko znalazła się w gronie najlepszych piekarników parowych. Niewygórowana cena idzie tu w parze z wysoką funkcjonalnością.
To piekarnik elektryczny z funkcją pieczenia na parze Steam+, w którym możemy piec 3 potrawy jednocześnie, mając gwarancję, że ich aromaty i zapachy się nie pomieszają. Termoobieg, który tworzy wentylator z grzałką kołową, zapewnia, że każde danie będzie równomiernie dopieczone, i to w krótkim czasie.
Czyszczenie odbywa się metodą katalityczną, co wspomaga dodatkowo zastosowanie samoczyszczących paneli, których powłoka pochłania tłuszcz. Po automatycznym oczyszczaniu się urządzenia wystarczy przetrzeć jego wnętrze wilgotną ścierką.
Panel sterowania jest elektroniczny i wysposażony w pokrętła, które nikomu nie sprawią trudności w obsłudze. Oczywiście mamy do dyspozycji także zabezpieczenie przed dziećmi, blokujące możliwość zmiany ustawień pieczenia. Udogodnieniem są też zdecydowanie drzwi SoftClosing i prowadnice teleskopowe.
Piekarnik Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM
Piekarnik z funkcją pary Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM
Piekarniki Amica to jedne z najtańszych propozycji w naszym zestawieniu najlepszych piekarników parowych do zabudowy. Mimo to, modele, które uwzględniliśmy, są opracowane z myślą o wygodnym użytkowaniu. Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM posiada 11 funkcji pieczenia, w tym opcję FullSteam.
Jak w większości piekarników z funkcją pieczenia na parze, wlewasz właściwą ilość wody do zbiornika (w tym wypadku zewnętrznego), a odpowiednie ustawienie programu zadba o wszystko inne. Wśród opcji pieczenia masz do dyspozycji także przydatną funkcję rozmrażania.
Baking System dba o równomierną i precyzyjną dystrybucję ciepła. Z kolei system Zimny Front zapewnia, że zewnętrzna szyba zawsze jest odpowiednio chłodzona, dzięki czemu dzieci, ani zwierzęta nie mają szans się poparzyć.
Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM to jeden z częściej wybieranych modeli piekarników z funkcją pary. Opinie użytkowników często nawiązują do odpowiedniej funkcjonalności oferowanej w przystępnej cenie.
Ci, którzy zdecydowali się kupić ten model, nie mają zastrzeżeń ani do jakości wykonania, ani do obsługi urządzenia. Można więc śmiało powiedzieć, że ten zakup zwyczajnie się opłaca. Brakuje wyłącznie opcji gotowania na parze, ale jak wiadomo ta jest zarezerwowana wyłącznie dla modeli z generatorem pary.
Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM
Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM to druga, tańsza propozycja piekarnika z funkcją pary tej samej marki. SoftSteam to program, który sprawia, że ciasta i pieczywo rosną duże i puszyste. Prócz ustawienia odpowiedniego programu musisz tylko nalać wody do wgłębienia we wnętrzu piekarnika.
Ta funkcja parowa przyda się także do odgrzewania przygotowanych wcześniej potraw, zapobiegając ich wysuszaniu. Podobnie jak w przypadku omawianego wcześniej modelu, tu także masz do dyspozycji 11 funkcji piekarnika.
Odnośnie tego modelu opinie użytkowników również pozostają pozytywne. Co warto zauważyć, oba modele, prócz chłodzenia obudowy, mają także dedykowane zabezpieczenia przed dziećmi.
Amica ED97617BA+ X-TYPE STEAM
Amica ED97617BA+ X-TYPE STEAM to kolejny nie za drogi, a jednocześnie jeden z najlepszych piekarników parowych do zabudowy. Nowoczesny design skrywa liczne nowoczesne funkcje i technologie.
Sensorowy wyświetlacz LED posiada 19 programów gotowych, dzięki którym nie musisz już zastanawiać się nad parametrami pieczenia. Panel krok po kroku przeprowadzi Cię do celu, wyświetlając ikony wyboru.
SoftSteam, czyli pieczenie z dodatkiem pary, pozwala przede wszystkim stworzyć doskonałe ciasta i pieczywo, ale także pomaga podgrzewać potrawy bez efektu wysuszenia. Funkcja działa po nalaniu wody do dedykowanej niecki.
Czyszczenie, podobnie jak w innych tańszych modelach piekarników elektrycznych, odbywa się metodą katalityczną. Piekarnik ustawia się na 250°C na godzinę czasu, po czym przeciera się go szmatką. Specjalne panele z porowatą powłoką z czasem można wymienić.
Amica ED97617BA+ X-TYPE STEAM to model oferujący prezycyzyjną dystrybucję ciepła w całej komorze oraz stabilną temperaturę. Unowocześniono w nim między innymi blachy, które teraz oferują większą powierzchnię, powiększono także komorę pieczenia, która ma obecnie więcej poziomów pieczenia. Dodatkowo nowa osłona wentylatora przyspiesza nagrzewanie do 150°C do 3 minut.
Amica ED37610B X-TYPE STEAM
Tani dobry piekarnik parowy, a wręcz jeden z najtańszych w gamie producenta i na rynku – Amica ED37610B X-TYPE STEAM mimo niskiej ceny, nie zawiedzie oczekiwań domowników.
Funkcja SoftSteam, wymagająca – jak w uprzednio omawianych modelach – wlania wody do specjalnej niecki, pomaga uzyskać puszyste ciasta i pieczywo, a zarazem umożliwia przygotowanie soczystych mięs, ryb i warzyw. Choć nie zastąpi piekarnika z generatorem pary, pozwala uzyskać lepsze efekty pieczenia niż standardowy piekarnik elektryczny.
Model ED37610B, podobnie jak wspomniany wyżej ED97617BA, także posiada unowocześnioną osłonę, dzięki czemu nagrzewanie jest bardzo szybkie. Zastosowano tu też ten sam intuicyjny, a zarazem elegancki panel sterowania, dzięki któremu łatwo ustawisz niezbędne parametry pracy oraz timer. Ponadto użytkownik ma do dyspozycji prowadnice teleskopowe z funkcją Stop.
BakingPro System zapewnia precyzyjną dystrybucję ciepła oraz stabilną temperaturę, a dzięki specjalnym panelom katalitycznym, możesz zapomnieć o szorowaniu tłuszczu z wnętrza piekarnika.
AEG BCE556360B
AEG BCE556360B, podobnie jak Gotie GPP-400 i Hisense BSA66334PG wspomniane w tym rankingu, to piekarnik z funkcją pary, który ma dedykowany przycisk PlusSteam i umożliwia dodanie pary na początku pieczenia.
Para dodana w ten sposób zapewnia odpowiednią wilgotność powierzchni potrawy, dzięki czemu staje się chrupiąca z wierzchu, a jednocześnie miękka i delikatna w środku. Warto jednak przypomnieć, że dodana w ten sposób woda przydaje się przede wszystkim przy pieczeniu ciast.
AEG BCE556360B posiada jednak więcej praktycznych funkcji. Termosonda Food Sensor zapewnia maksymalną kontrolę nad procesem pieczenia. Dodatkowym udogodnieniem jest też samoczynne czyszczenie katalityczne. Aktywowany ciepłem tłuszcz się rozrzedza, po czym piekarnik go spala. Nie jest to może technologia tak dobra jak czyszczenie parowe, ale jest bez wątpienia wygodniejsza niż czyszczenie ręczne.
Sharp KA-74L64BNH-PL
W rankingu piekarników parowych nie mogło zabraknąć modelu Sharp KA-74L64BNH-PL. Ten tani i wyjątkowo elegancki model oferuje sporą pojemność 78 litrów i aż 11 programów automatycznych. Ponadto do dyspozycji użytkownika jest tryb Turbo, termoobieg i pieczenie statyczne.
Jako piekarnik z funkcją pary, Sharp KA-74L64BNH-PL będzie doskonałym wsparciem dla miłośników pieczenia ciast. Funkcja pieczenia z parą sprawdzi się także do odgrzewania dań, przygotowywania pizzy, jak i do pieczenia warzyw, ryb i mięs bez tłuszczu.
Ruszty i tace można ustawić na jednym z 7 poziomów wysokości, z kolei dla prowadnic teleskopowych przewidziano dwie opcje. Wąski dotykowy panel, wyposażony w proste ikony, nadaje temu piekarnikowi unikalny, elegancki wygląd, a jednocześnie oferuje łatwy dostęp do najważniejszych funkcji.
Beko BBIS13300XMSE
Beko BBIS13300XMSE to jeden z najtańszych modeli w naszym rankingu piekarników parowych. Mimo swojej stosunkowo niskiej ceny, urządzenie oferuje wszystko to, co powinien oferować dobry piekarnik parowy do zabudowy.
Jest prosty w obsłudze, dzięki czytelnemu panelowi sterowania. Programy wspomagane parą (Steam Assisted) oferują chrupkość wierzchu i miękkość środka potrawy, a także większą ilość składników odżywczych i delikatność wypieków.
Pojemnik na wodę działa w prostym systemie “naciśnij i wyciągnij” i oferuje pojemność 300 ml. Nie jest to zatem dedykowana taca w komorze, a wysuwana szufladka w obudowie piekarnika.
Jak wszystkie polecane piekarniki parowe do zabudowy Beko BBIS13300XMSE posiada wygodne prowadnice teleskopowe, katalityczny system czyszczenia, funkcję pieczenia 3D, a także miękkie zamykanie drzwi.
Gotie GPP-400 BAKEandSTEAM
Gotie GPP-400 to z kolei mało popularny, ale wyjątkowo sensowny model piekarnika z funkcją pary. Pieczenie z użyciem pary jest możliwe dzięki dedykowanemu zbiornikowi na wodę umieszczonemu wewnątrz urządzenia. Takie rozwiązanie dobrze sprawdza się kiedy chcesz zachować soczystość pieczeni, przygotować frytki bez oleju lub puszyste ciasto.
Na czytelnie opisanym panelu sterowania z dotykowym wyświetlaczem możesz łatwo wybrać jedną z 10 funkcji pieczenia. Dzięki nim z łatwością możesz nie tylko piec, ale i suszyć owoce czy pasteryzować dżemy i słone przekąski.
Komfortowe użytkowanie z pewnością dopełni też funkcja automatycznego czyszczenia, która wymaga od użytkownika wyłącznie wlania roztworu wody i środka czyszczącego do zbiornika.
Piekarniki parowe Miele – opinie, porównanie
Podobno jeśli raz zdecydujesz się na sprzęt marki Miele, nigdy nie zdecydujesz się już na inną markę. Producent przykłada ogromną wagę do jakości i długowieczności sprzętu. W urządzeniach tej marki widać ogromną dbałość o detale.
Ewidentnie mamy tu do czynienia z przekonaniem, że niezawodny asortyment, o ponadczasowym designie sprzeda się zawsze, nawet za wysoką cenę. Więc jeśli szukasz możliwie najbardziej godnego zaufania piekarnika – sprawdź dwa modele od Miele, które uwzględniliśmy w naszym rankingu piekarników parowych do zabudowy.
Piekarnik Electrolux SteamBake EOD5C71Z
Piekarniki parowe Electrolux – opinie, ocena
Marka Electrolux specjalizuje się w piekarnikach parowych. W jej asortymencie znajdziesz cztery serie piekarników, umożliwiających korzystanie z zalet pary. Seria 600, czyli SteamBake oraz seria 700, czyli SteamCrisp to piekarniki elektryczne z funkcją pieczenia na parze.
Tym samym, piekarnik Electrolux SteamBake EOD5C71Z będzie idealny do wypiekania ciast i chleba z użyciem pary. Z kolei model Electrolux SteamCrisp EOC6H71Z, prócz ciast i chleba, pomoże przygotować idealne pieczone mięso.
Seria 800, czyli piekarniki z nazwą SteamBoost to już klasyczne piekarniki parowe. Electrolux SteamBoost EOB8S31X to model z generatorem pary, który umożliwi Ci zarówno pieczenie ciast, chleba i mięs, jak i gotowanie na parze. Naszym zdaniem to najlepszy wybór, bo cena idzie w parze z maksymalną funkcjonalnością i świetną jakością urządzenia.
Lepszy może być tylko model Electrolux SteamPro. SteamPro należy już do serii 900 i prócz wszystkich wspomnianych wyżej funkcji posiada opcję gotowania metodą SousVide.
Jak piekarnik parowy wybrać dla siebie?
W naszym rankingu piekarników parowych uwzględniliśmy wyłącznie piekarniki do zabudowy, by wolnostojącym móc poświęcić osobny materiał. To od Ciebie zależy, które rozwiązanie wybierzesz.
Warto jednak, żebyś wiedział, że jeśli funkcjonalność danego modelu przypadła Ci do gustu, ale uwzględniony piekarnik nadaje się do zabudowy, a Ty szukasz kuchenki elektrycznej – to nie problem. Większość producentów oferuje oba rozwiązania, zazwyczaj to kwestia zmiany jednego symbolu w nazwie produktu.
Wybierając idealny piekarnik do swoich potrzeb zastanów się jaka pojemność będzie Ci potrzebna i jakiej wielkości powinno być urządzenie. Najbardziej kompaktowe modele mają pojemność 20-27 litrów. Nie jest to wiele, ale często mamy możliwość wykorzystania trzech poziomów piekarnika, co znacząco wpływa na ich praktyczność.
Jeśli miejsce na piekarnik nie jest ograniczone małym metrażem kuchni, warto jednak wyposażyć się w większy model. Standardowe piekarniki mają pojemność od 40 do 60 litrów.
Sprawdź: Jaką frytkownicę beztłuszczową kupić w 2022 roku? Ranking
Programator w piekarniku Bosch ParaPlus HSG636BB1
Sposób obsługi piekarnika – jaki będzie najlepszy?
Istotną kwestią może być dla Ciebie również rodzaj programatora. Tradycyjny programator ma dwa pokrętła. Jednym wybierasz temperaturę, a drugim tryb pracy piekarnika. Większość piekarników posiada także wyświetlacz z godziną. Często możesz na nim ustawić czas pieczenia lub opóźnić start. Ten rodzaj programatora sprawdzi się w każdym przypadku – jest łatwy w obsłudze, bardzo praktyczny i mało awaryjny.
Trudniejsze w obsłudze będą programatory sensorowe, które można spotkać w tanich urządzeniach. Tu programy wybieramy według numeracji opisanej w instrukcji, co jest mało wygodne. Programator tekstowy w tanich piekarnikach działa na tej samej zasadzie, co tradycyjny. Czyli mamy możliwość dobrania temperatury i programu, tylko że bez pokręteł.
Droższe modele dają możliwość dobrania konkretnych programów typu ciasto, stek, pizza. Programatory tekstowe są coraz bardziej popularne, ale do ich wad zaliczyć trzeba konieczność każdorazowego przeklikania przez większość opcji.
Programator obrazkowy sterowany dotykowo lub sensorowo to zdecydowanie najładniejsze wizualnie rozwiązanie. Te programatory często idą w parze z możliwością obsługi przez aplikację, co daje opcję wgrywania własnych programów i integrację z systemami Smart Home. Wyświetlacze TFT można spotkać w rozmiarach od 3 do 7 cali i często oferują dużą ilość funkcji.
Electrolux SteamCrisp EOC6H71Z
Tanie piekarniki parowe
Zastanawiasz się ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na ten zakup i z czym wiąże się kupienie tańszego modelu? Nasz ranking piekarników parowych obejmuje także tanie piekarniki z generatorem pary i tanie piekarniki z funkcją pary.
Najtańszy piekarnik z funkcją pary, który możemy polecić, kosztuje nieco ponad półtorej tysiąca złotych. Najtańszy piekarnik z generatorem pary, który warto rozważyć, dostępny jest w cenie ponad 3 tysięcy złotych.
Tanie piekarniki parowe zazwyczaj są w pełni funkcjonalne pod względem ilości programów i dostępnych funkcji, ale nie oferują tego, co piekarniki z generatorem pary. W tym możliwości gotowania na parze i zachowywania pełni składników i właściwości potraw.
Droższe modele posiadają większą ilość programów wspomagających i ułatwiających codzienne użytkowanie. Różnice w dostępnych funkcjach mogą obejmować też oświetlenie wewnętrzne, automatyczne czyszczenie i zabezpieczenia przed dziećmi.
Najdroższe modele będą wyróżniały się szczególnie wysoką jakością wykonania, bardzo niską awaryjnością oraz wyjątkowym designem.
Funkcje dostępne w piekarnikach parowych
Kolejną kluczową kwestią przy wyborze piekarnika parowego są funkcje przygotowywania potraw, które oferuje dany model. Jakie opcje są oferowane najczęściej? Wybierając pomiędzy piekarnikami parowymi, a piekarnikami z funkcją pary musisz zwrócić uwagę czy dany model posiada opcję tradycyjnego pieczenia. Jeśli oczywiście zależy Ci na przygotowywaniu potraw z użyciem klasycznych grzałek.
Zawsze warto także rzucić okiem czy piekarnik posiada funkcję termoobiegu. Umożliwia on szybsze i równomierne pieczenie oraz komfortowe korzystanie z różnych poziomów piekarnika.
Nie wszystkie piekarniki są wyposażone w opcję grilla, ale znaczna część nowoczesnych modeli ją posiada. Wśród pokrewnych rozwiązań spotkasz także opcję supergrilla, która służy do pieczenia mięsa na rożnie obrotowym.
Duże porcje mięsa najlepiej przygotowuje się na programie supergrill z termoobiegiem. Możliwość korzystania wyłącznie z górnej grzałki świetnie sprawdza się w przypadku, gdy zależy nam na zarumienieniu dania. Analogicznie, jeśli chcemy podpiec daną potrawę, przyda się opcja korzystania z grzałki dolnej.
Fani pizzy na pewno chętnie skorzystają z osobnego programu, który pozwala na przygotowanie idealnego ciasta na pizzę. W piekarnikach spotkasz także program wypiekania klasycznych ciast.
Wśród ciekawszych opcji warto wymienić także Slow Cooking. To idealny sposób na przygotowywanie dań w kąpieli wodnej i niskiej temperaturze. Dość często spotykana funkcja rozmrażania przyda się nie tylko do rozmrażania, ale także na przykład do suszenia grzybów.
Termosonda z zestawu akcesoriów piekarnika Electrolux SteamPro
Piekarniki parowe, a dostępne akcesoria
Kupując piekarnik, niezależnie od tego czy decydujesz się na tradycyjny czy parowy, warto rzucić okiem jakie akcesoria są wraz z nim dostępne. Jeśli zależy Ci na konkretnych rozwiązaniach, lepiej wyposażyć się w nie od razu niż dokupować je później lub szukać alternatyw. Przykładowo, brytfanna potrafi kosztować nawet 200 złotych. Często jednak jest w standardowym wyposażeniu najlepszych piekarników parowych.
Większość piekarników jest wyposażona w prowadnice drabinkowe. Droższe modele posiadają prowadnice teleskopowe. Teleskopowe umożliwiają wysunięcie blachy bez obawy, że ta wysunie się z drabinek. Jeśli zależy Ci na tym rozwiązaniu, zwróć uwagę czy producent oferuje możliwość zmiany poziomu prowadnic. To najbardziej praktyczne rozwiązanie, ale większości przypadków nie jest to możliwe.
Do rzadko spotykanych akcesoriów zaliczyć można kamień do pizzy. Jeśli spotkasz go w zestawie z piekarnikiem, będzie to duży plus dla producenta. Szklana taca zastępuje czasem jedną z blach. Jest idealna do pieczenia ryb i niektórych mięs. Najczęściej jest jednak dostępna wyłącznie w sklepach internetowych producentów.
Rożen obrotowy także należy do coraz rzadziej dostępnych akcesoriów. Częściej spotkasz termosondę, czyli szpikulec wbijany w potrawę, który informuje o jej temperaturze wewnętrznej.
Piekarnik parowy Miele DG 2740
Najlepszy piekarnik parowy – jak wybrać?
Kupując piekarnik parowy należy wziąć pod uwagę wszystkie kryteria, którymi kierowalibyśmy się przy zakupie klasycznego piekarnika elektrycznego. Przede wszystkim należy rozważyć sposób montażu, czyli wybrać piekarnik do zabudowy lub wolnostojący.
W kwestii pojemności najlepiej sprawdzają się piekarniki 40 – 60 litrowe. Będą wystarczające dla większości użytkowników. Jeśli wiesz już na jakim rodzaju i wielkości piekarnika najbardziej Ci zależy, w dalszej kolejności możesz rozważyć jego design.
Obecnie na rynku dostępne są piekarniki o sporym przekroju stylistycznym. Większość producentów oferuje co najmniej dwie linie produktowe, o różnych kolorach, ale najczęściej jest to czarny i biały lub odcienie szarości i srebra. Sprzęt w innych kolorach lub w stylu retro dostaniemy wyłącznie w segmencie premium i retro (np. Smeg). Można rzucić okiem także na markę Gorenje, która zdobywa coraz większe uznanie.
Wybierając najlepszy piekarnik dla swoich potrzeb, należy przede wszystkim określić swój budżet i efekty, na osiągnięciu których najbardziej nam zależy. Rozpiętość cenowa piekarników parowych jest ogromna, jednak jest też uzależniona od funkcji, które oferują wybrane modele.
Definitywnym liderem na rynku piekarników parowych jest szwedzka firma Electrolux – oferuje największy przekrój tego typu urządzeń w różnych kategoriach cenowych. Z kolei jeśli w grę wchodzą droższe rozwiązania, warto uwzględnić niemiecką markę Bosch, a także markę z segmentu premium – Miele.
Zobacz też: Kuchenka mikrofalowa wolnostojąca – jak wybrać najlepszą?
Niektóre odnośniki w naszych artykułach to linki afiliacyjne. Klikając na nie, nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę Redakcji.
#materiałreklamowy